Σελίδες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Πλανήτης 10 φορές ογκωδέστερος του Δία, περιφέρεται γύρω από ζευγάρι καυτών άστρων!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν γιγάντιο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα ζευγάρι εξαιρετικά καυτών και μεγάλων άστρων, ένα περιβάλλον που προηγουμένως θεωρούνταν ακατάλληλο για να σχηματιστεί ένας πλανήτης. Σύμφωνα με το ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8/12/2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η ανακάλυψη του πλανήτη, που ονομάζεται «b Centauri (AB)b» ή «b Centauri b», διαψεύδει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των αστρονόμων.

«Μέχρι τώρα, κανένας πλανήτης δεν είχε εντοπιστεί γύρω από ένα αστέρι με μεγαλύτερη από τρεις φορές τη μάζα του Ήλιου», δήλωσε το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο, το οποίο φωτογράφισε τον πλανήτη από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιό του στην έρημο της Χιλής. Ο επικεφαλής της μελέτης, Markus Janson, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, είπε ότι «αλλάζει εντελώς την εικόνα για τα τεράστια αστέρια ως κέντρα πλανητικών συστημάτων».

Το διπλό αστέρι "τύπου Β", βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου και αποτελείται από δύο εξαιρετικά μεγάλα και καυτά άστρα. Εκπέμπει μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτινοβολίας ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας, η οποία έχει ισχυρό αντίκτυπο στο περιβάλλον αέριο που κανονικά θα πρέπει να λειτουργεί ενάντια στο σχηματισμό πλανητών. «Τα αστέρια τύπου Β θεωρούνται γενικά ως αρκετά καταστροφικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον τους, επομένως πιστεύαμε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστούν μεγάλοι πλανήτες γύρω τους», είπε ο Janson σε ένα δελτίο τύπου.

Τα αποτελέσματα της νέας ανακάλυψης, δείχνουν ότι οι πλανήτες μπορούν να βρίσκονται σε πολύ ογκώδη αστρικά συστήματα από αυτά που θα περίμενε κανείς. Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς b Centauri (AB)b είναι ένας πλανήτης 10 φορές ογκωδέστερος από τον Δία, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεγάλους πλανήτες που έχουν βρεθεί ποτέ. Βρίσκεται σε ένα σκληρό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ακραία ακτινοβολία, όπου τα πάντα είναι σε γιγαντιαία κλίμακα: τα αστέρια είναι μεγαλύτερα από τα περισσότερα άλλα άστρα, ο πλανήτης είναι ογκώδης, οι αποστάσεις είναι κολοσσιαίες. Η απόσταση του πλανήτη από τα άστρα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί, 100 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ του Δία και του Ήλιου. Αυτή η μεγάλη απόσταση από το κεντρικό ζεύγος των αστεριών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επιβίωση του πλανήτη.

Ο Janson έγραψε σε ένα email ότι η ανακάλυψη παρακίνησε τον ίδιο και τους συναδέλφους του να επεκταθούν σε μια έρευνα που ονομάζεται BEAST, η οποία εξετάζει 85 παρόμοια αστέρια. «Θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε περισσότερο χρόνο τηλεσκοπίου για μια εκτεταμένη έρευνα και επίσης σαρώνουμε όλα τα αρχεία των τηλεσκοπίων από μεμονωμένα αστέρια μεγάλης μάζας που μπορεί να είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν αλλά δεν ερευνήθηκαν για τυχόν πλανήτες», έγραψε ο Janson. «Πιστεύω ότι συνολικά θα υπάρξει αυξημένη ένταση αναζήτησης προς αστέρια μεγάλης μάζας, τόσο για την ανίχνευση πλανητών, αλλά και για τον χαρακτηρισμό τους, για να μάθουμε από τι αποτελούνται και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς μπορεί να έχουν σχηματιστεί», έγραψε.

ΠΗΓΗ: https://www.nbcnews.com/science/science-news/massive-planet-10-bigger-jupiter-discovered-orbiting-pair-giant-stars-rcna8085?fbclid=IwAR0YVeaRYDklV62CdBMhoI-srVYBn9xNlb_mBGdSIlTtsv6gkJDg-eWjMyM

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιγαντιαίος πλανήτης, γύρω από ζεύγος άστρων τύπου κόκκινων νάνων, κάτι συνηθισμένο σε αντίθεση με την παραπάνω ανακάλυψη. Credit: NASA,ESA, and G. Bacon (STScI). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: GJ 367b: ένας νέος πλανήτης στο μέγεθος του Αρη και την πυκνότητα του Ερμή, όπου το έτος διαρκεί μόνο οκτώ ώρες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: