Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύτηκε τελικά ανήμερα τα Χριστούγεννα σε μια αναζήτηση υψηλών απαιτήσεων με σκοπό να δει το φως από τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες και να σαρώσει το σύμπαν για ενδείξεις ζωής.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εκτοξεύτηκε από τη Γαλλική Γουιάνα στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, με έναν ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο το οποίο κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ταξιδεύει προς τον προορισμό του, 1.600.000 χιλιόμετρα μακριά από την Γη, περισσότερο από τέσσερις φορές την απόσταση της Σελήνης. Θα χρειαστεί ένας μήνας για να φτάσει εκεί και άλλοι πέντε μήνες για να είναι έτοιμα τα υπέρυθρα μάτια του να ξεκινήσουν τη σάρωση του σύμπαντος.
Προορισμένο ως διάδοχος του γερασμένου πλέον διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το James Webb πήρε το όνομά του από τον επικεφαλής της NASA κατά τη δεκαετία του 1960. Η NASA συνεργάστηκε με ευρωπαϊκές και καναδικές διαστημικές υπηρεσίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του νέου τηλεσκοπίου βάρους 7 τόνων, με χιλιάδες ανθρώπους από 29 χώρες να εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα από τη δεκαετία του 1990.
Το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου είναι ένας επίχρυσος καθρέφτης με διάμετρο μεγαλύτερη από 6,5 μέτρα. Η ηλιοπροστασία του κατόπτρου έχει σκοπό να διατηρεί την θερμοκρασία του μόνιμα κάτω από μηδές βαθμούς Κελσίου. Εχει διαστάσεις 21 επί 14 μέτρα, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός γηπέδου τένις. Το πρώτο βήμα θα είναι, το τεράστιο κάτοπτρο και η ηλιοπροστασία του τηλεσκοπίου να ξεδιπλωθούν. Διπλώθηκαν σε στυλ origami για να χωρέσουν στον κώνο του πυραύλου.
Ηδη, τρεις ημέρες μετά την εκτόξευση, το ηλιακό προστατευτικό άρχισε να ανοίγει και θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε ημέρες ακόμα για να ξεδιπλωθεί πλήρως και να ασφαλίσει στη θέση του. Στη συνέχεια, τα τμήματα του κατόπτρου θα πρέπει να ανοίξουν σαν τα φύλλα ενός τραπεζιού, περίπου 12 ημέρες μετά την εκτόξευση.
Χιλιάδες όργανα θα αρχίσουν να τίθονται σταδιακά σε λειτουργία, έτσι ώστε το διαστημικό τηλεσκόπιο να μπορεί να κοιτάξει 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και το σχηματισμό του σύμπαντος.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρόλο που το Webb είναι 100 φορές πιο ισχυρό. Η NASA εκτιμά ότι το νέο τηλεσκόπιο θα έχει 10 χρόνια επιχειρησιακής ζωής. Οι μηχανικοί όμως, άφησαν σκόπιμα το ρεζερβουάρ καυσίμου προσβάσιμο για ανεφοδιασμό από διαστημόπλοιο, εάν και όταν γίνει διαθέσιμη τέτοια τεχνολογία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του James Webb με το κάτοπτρο και την ηλιοπροστασία του σε πλήρη ανάπτυξη. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη έρευνα με στόχο τον Α Κενταύρου, φιλοδοξεί να ανιχνεύσει κατοικήσιμους κόσμους στην διαστρική γειτονιά μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου