Ο Ήλιος, η Γη και η Αφροδίτη αποφάσισαν να δώσουν μια ουράνια παράσταση για την έλευση της νέας χρονιάς. Η παράσταση θα είναι ορατή από την Γη ως μια μεταμόρφωση της Αφροδίτης που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 584 ημέρες.
Η Αφροδίτη γλιστράει αυτές τις ημέρες προς την κατώτερη σύνοδο, μια χρονική περίοδο όπου θα κινείται μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Στις 8 Ιανουαρίου, το Πλανητάριο Fiske του Πανεπιστημίου του Κολοράντο προβλέπει ότι η Αφροδίτη θα βρίσκεται σε ευθεία γραμμή μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Η σχεδόν απόλυτη αυτή ευθυγράμμιση συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 584 ημέρες.
Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, ο πλανήτης θα συνεχίσει να βυθίζεται προς τον ορίζοντα και θα περάσει από το περίγειό του ταυτόχρονα, που είναι η στιγμή που η Αφροδίτη θα είναι πιο κοντά στη γειτονική της, τη Γη. Η εγγύτητα στη Γη θα κάνει τον πλανήτη να φαίνεται μεγαλύτερος και θα προσφέρει την ευκαιρία παρατήρησής του από όλους. Στις 28 Δεκεμβρίου, θα δούμε εύκολα την Αφροδίτη και τον Ερμή χαμηλά στον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα. Η Αφροδίτη, θα είναι το δεύτερο φωτεινότερο σώμα στον ουρανό μετά το φεγγάρι και θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί. Η NASA συνιστά να ρίξουμε μια ματιά στην κατεύθυνση αυτή, περίπου 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου όπου η λαμπρότητα του πλανήτη θα είναι εντυπωσιακή.
Η 5η Ιανουαρίου θα είναι το τελευταίο βράδυ που η Αφροδίτη θα βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα μετά τη δύση του ηλίου. Θα ακολουθήσει μια περίοδος οκτώ ημερών όπου θα χαθεί στη φωτεινότητα του ήλιου καθώς θα κινείται από τον βραδινό στον πρωινό ουρανό, διερχόμενη εμπρός από τον ηλιακό δίσκο.
Ενώ μέχρι το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου ο πλανήτης θα φαίνεται εύκολα στην δύση, μετά την εξαφάνισή του μάταια θα τον αναζητάμε στην κατεύθυνση αυτή. Μπορούμε να τον ξαναδούμε εύκολα το πρωί της 12ης ή της 13ης Ιανουαρίου, αλλά θα πρέπει πλέον να κοιτάξουμε στον ανατολικό ορίζοντα όπου θα ξεπροβάλει λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου. Αυτή την φορά θα φαίνεται να ανυψώνεται κάθε μέρα και περισσότερο και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα είναι ψηλά στον πρωινό ουρανό, όλο και μακρύτερα από τον Ήλιο και με όλο και αυξανόμενη λαμπρότητα.
Η Αφροδίτη θα έχει επίσης μια ανώτερη σύνοδο στο μέλλον, όταν ο πλανήτης θα φαίνεται μικρός και απόμακρος καθώς θα βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του σε σχέση με τη Γη και θα περάσει πίσω από τον Ήλιο. Η τελευταία του ανώτερη σύνοδος συνέβη στις 26 Μαρτίου 2021 και η επόμενη θα συμβεί στις 22 Οκτωβρίου 2022.
Η Αφροδίτη είναι παρόμοια σε μέγεθος με τη Γη και ενώ δεν είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον ήλιο, είναι ο πιο ζεστός. Η παχιά τοξική ατμόσφαιρά του κρατά τον πλανήτη ζεστό, ενώ είναι γεμάτος βουνά και ηφαίστεια. Η Αφροδίτη περιστρέφεται επίσης περίεργα γύρω από τον άξονά της, αντίθετα από ότι οι άλλοι πλανήτες —γνωστή και ως ανάδρομη κίνηση.
Δεδομένου ότι η Αφροδίτη είναι ένα από τα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό, δεν ήταν άγνωστη στους πρώτους πολιτισμούς. Στην κουλτούρα των Μάγια, ο Kukulkan, ένας φτερωτός θεός - φίδι που σχετίζεται με την Αφροδίτη, περνά στον κάτω κόσμο και στη συνέχεια ξαναγεννιέται σε αυτές τις οκτώ ημέρες που ο πλανήτης εξαφανίζεται.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο πλανήτης Αφροδίτη στις 26 Ιουλίου 2019. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ραγισμένη και κινείται σαν πάγος που επιπλέει στον ωκεανό - πιθανά λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου