Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Υπάρχουν άραγε περισσότερα από ένα σύμπαντα;

Ενα τεράστιο, πανάρχαιο και μυστηριώδες σύμπαν δεν είναι αρκετό για πολλούς επιστήμονες! Για αρκετούς από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι κόσμοι εξίσου παράξενοι με τον δικό μας. Μεταξύ των φυσικών, αυτή δεν είναι πλέον μια αμφιλεγόμενη θεωρία, αλλά απόρροια του τρόπου που δημιουργήθηκε ο χώρος και ο χρόνος.

Το σύμπαν μας δεν είναι παρά ένα από τα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων σύμπαντα σε έναν αφάνταστα τεράστιο ωκεανό συμπάντων που ονομάζεται πολυσύμπαν. Η φυσική επιστήμη περιγράφει ήδη αυτό το πολυσύμπαν.

Το πιο εύκολο στην κατανόηση είναι το κοσμολογικό πολυσύμπαν. Η ιδέα εδώ είναι ότι το σύμπαν επεκτάθηκε με μια εκπληκτική ταχύτητα σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «πληθωρισμού», υπήρξαν κβαντικές διακυμάνσεις που προκάλεσαν τη δημιουργία χωριστών συμπάντων, ένα είδος φυσαλίδων στον ταχέως διαστελλόμενο χώρο που και τα ίδια άρχισαν να διαστέλλονται ταχέως και να γεννούν νέες φυσαλίδες - σύμπαντα. Ο Ρώσος φυσικός Αντρέι Λίντε σκέφτηκε πρώτος αυτή την ιδέα, η οποία υποδηλώνει έναν άπειρο αριθμό συμπάντων που δεν έχουν πλέον καμία αιτιακή σχέση μεταξύ τους – είναι συνεπώς ελεύθερα να αναπτυχθούν με διαφορετικούς τρόπους.

Η θεωρία χορδών, η οποία είναι μια πολύ δημοφιλής αλλά και εξαιρετικά δυσνόητη θεωρητική εξήγηση της πραγματικότητας, προβλέπει έναν χωρίς νόημα μεγάλο αριθμό συμπάντων, ίσως 10500 ή περισσότερα, όλα με ελαφρώς διαφορετικές φυσικές παραμέτρους.

Κάποιες θεωρίες, πιστεύοντας ότι ακόμα και οι πιθανότητες εξαντλούνται σε τόσο μεγάλα νούμερα, πάνε ακόμα πιο πέρα. Αν ταξιδέψετε αρκετά μακριά, προτείνουν ότι θα συναντούσατε το κοσμικό σας δίδυμο - ένα αντίγραφό σας το οποίο ζει σε ένα αντίγραφο του κόσμου μας, αλλά σε ένα διαφορετικό μέρος του πολυσύμπαντος!

Πέρα από το κοσμολογικό, πιθανά υπάρχει και το κβαντικό πολυσύμπαν. Ο φυσικός Χιου Έβερετ σκέφτηκε αυτή την ιδέα, η οποία προβλέπεται από την ερμηνεία του "πολλών κόσμων" της κβαντικής φυσικής. Η θεωρία του Έβερετ είναι ότι το σύμπαν ξεκίνησε μεν από την μεγάλη έκρηξη, όμως τα κβαντικά φαινόμενα είναι αυτά που το αναγκάζουν να διασπάται συνεχώς, όχι μόνο στην αρχή του αλλά ακόμα και αυτή την στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε σε αυτό το σύμπαν το διαχωρίζουν και έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε άλλες εκδοχές του εαυτού μας που ζουν σε παράλληλους κόσμους που διακλαδίζονται συνεχώς!

ΠΗΓΗ: Astronomy Girl. Credit: Credit: News cientist.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια φανταστική επίσκεψη στη γειτονιά του συστήματος του Σείριου!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: