Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δίας, είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, που ουσιαστικά δεν περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο!

Ο πλανήτης Δίας, ο τεράστιος γίγαντας αερίου που προστατεύει τη Γη και τους εσωτερικούς πλανήτες από δυνητικά καταστροφικές συγκρούσεις κομητών και αστεροειδών, ο πέμπτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος από τον Ήλιο, είναι πολύ πιο ασυνήθιστος από ό,τι συνήθως φανταζόμαστε.

Επειδή ο γιγαντιαίος αεριώδης πλανήτης είναι τόσο ογκώδης, ουσιαστικά δεν περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας. Ο Δίας έχει μάζα 2,5 φορές μεγαλύτερη από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μαζί. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι τόσο «βαρύς» που το κέντρο μάζας μεταξύ του Δία και του Ήλιου είναι ένα σημείο στο διάστημα πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου μας και όχι μέσα στον Ήλιο, πολύ δε περισσότερο όχι στο κέντρο του άστρου μας. Και υπάρχει ένας απολύτως λογικός λόγος για αυτό.

Όταν ένα μικρότερο αντικείμενο περιφέρεται γύρω από ένα μεγαλύτερο, στην πράξη δεν κάνει κύκλο γύρω από το μεγαλύτερο. Αντίθετα, και τα δύο αυτά αντικείμενα περιφέρονται γύρω από το «κοινό» κέντρο βάρους τους.

Όλοι οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ερμή, της Αφροδίτης, ακόμη και του Κρόνου, έχουν τα κέντρα μάζας τους βαθιά μέσα στον Ήλιο. Το κέντρο βάρους Ήλιου – Γης, απέχει μόλις 450 χιλιόμετρα από το κέντρο του άστρου. Αν αναλογιστούμε ότι η διάμετρος του Ήλιου πλησιάζει τα 1.400.000 χιλιόμετρα, τότε η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ενώ ο τελευταίος παραμένει πρακτικά ακίνητος.

Ωστόσο, ο Δίας είναι πολύ πιο μεγάλος από την Γη. Επειδή ακριβώς είναι τόσο μεγάλος, το κέντρο μάζας του με τον Ήλιο είναι ακριβώς 1,07 ηλιακές ακτίνες μακριά από το κέντρο του άστρου μας – περίπου το 7% της ακτίνας του ήλιου πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου. Με άλλα λόγια, το κοινό σημείο γύρω από το οποίο περιστρέφεται το σύστημα Ήλιου – Δία, βρίσκεται κάπου 50.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του άστρου! Μπορεί η απόσταση αυτή να φαίνεται μικρή για τα αστρονομικά δεδομένα, είναι όμως αρκετή για να χωρέσει τέσσερεις πλανήτες σαν την Γη, τον έναν δίπλα στον άλλον.

Ο γίγαντας του φυσικού αερίου είναι τόσο ογκώδης (έχει διάμετρο 143.000 χιλιόμετρα) που μπορεί να χωρέσει μέσα του όλους τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μόνο η Γη, θα μπορούσε να χωρέσει περίπου 1.300 φορές μέσα σε έναν θεωρητικά κούφιο Δία!

ΠΗΓΗ:  https://blog.physics-astronomy.com/2022/08/jupiter-is-only-planet-in-our-solar.html?fbclid=IwAR23R7l-BmCm7cP_Ss02tHk-nUB0K6sF-q0GwzYXOeauByDPtYRTZ5ZWkCg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρυτικοί "θεοί" όπως ο Δίας και σε άλλα πλανητικά συστήματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: