Σελίδες

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του James Webb αποκαλύπτουν αόρατες δομές στο σύμπαν!

Αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες παρουσιάζουν τον σπειροειδή γαλαξία IC 5332, που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA (αριστερά) και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA (δεξιά). Οι εικόνες δείχνουν τις ισχυρές δυνατότητες που παρέχουν και τα δύο κορυφαία στον κόσμο διαστημικά τηλεσκόπια, ειδικά όταν συνδυάζουν τα δεδομένα τους.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πρώιμος Αρης ήταν καλυμμένος με θερμούς ωκεανούς και πυκνή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Earth and Planetary Science Letters υποδηλώνει ότι ο πλανήτης Άρης ξεκίνησε ως ένας υγρός κόσμος, με μια πυκνή ατμόσφαιρα που επέτρεπε στους ωκεανούς να διατηρούνται ζεστοί για εκατομμύρια χρόνια. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο μοντέλο της εξέλιξης της ατμόσφαιρας του Άρη που συνδέει τις υψηλές θερμοκρασίες που σχετίζονται με το σχηματισμό του πλανήτη από διάπυρα πετρώματα και μέταλλα μέχρι το σχηματισμό των πρώτων ωκεανών.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ανακαλύφθηκαν δύο ακόμα πλανήτες τύπου "υπέρ-Γαίας" σε τροχιά γύρω από κοντινό μικρό άστρο!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανέφερε την ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών τύπου «υπέρ-Γαίας» που περιφέρονται γύρω από ένα κοντινό άστρο - νάνο τύπου Μ. Οι νεοανακαλυφθέντες εξωγήινοι κόσμοι, που ονομάζονται LP 890-9 b και LP 890-9 c, είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τη Γη. Το εύρημα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Θα μπορούσε μεγαλύτερη έκταση της επιφάνειας της Γης να φιλοξενήσει ζωή; Το σχήμα της τροχιάς του Δία είναι το κλειδί!

Από όλους τους γνωστούς πλανήτες, η Γη είναι τόσο φιλική προς τη ζωή όσο ένας πλανήτης θα μπορούσε να είναι—ή μήπως όχι; Εάν αλλάξει η τροχιά του Δία, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η Γη θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο φιλόξενη από ό,τι είναι σήμερα!

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Proxima: Επιβεβαιώθηκε και ο τρίτος πλανήτης στο σύστημα του γειτονικού μας Εγγύτατου!

Ο εξωγήινος κόσμος που μόλις ανακαλύφθηκε να περιφέρεται γύρω από το πλησιέστερο σε μας αστέρι μετά τον Ήλιο, τον Εγγύτατο, έχει μόνο το ένα τέταρτο της μάζας της Γης και περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο, στο ένα δέκατο της απόστασης από ότι είναι η απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του Ερμή, του πιο εσωτερικού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιό είναι το πραγματικό χρώμα του μακρινού Πλούτωνα?

Αφότου το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έδωσε στην ανθρωπότητα τις πρώτες κοντινές εικόνες του Πλούτωνα και του μεγαλύτερου φεγγαριού του, του Χάροντα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα θαύματα αυτών των απίστευτων κόσμων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Σηματοδοτώντας την επέτειο της ιστορικής πτήσης του New Horizons στο σύστημα του Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015, οι επιστήμονες της αποστολής δημοσίευσαν τις έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης του Πλούτωνα και του Χάροντα.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δίας, είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, που ουσιαστικά δεν περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο!

Ο πλανήτης Δίας, ο τεράστιος γίγαντας αερίου που προστατεύει τη Γη και τους εσωτερικούς πλανήτες από δυνητικά καταστροφικές συγκρούσεις κομητών και αστεροειδών, ο πέμπτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος από τον Ήλιο, είναι πολύ πιο ασυνήθιστος από ό,τι συνήθως φανταζόμαστε.