Σελίδες

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ανακαλύφθηκαν δύο ακόμα πλανήτες τύπου "υπέρ-Γαίας" σε τροχιά γύρω από κοντινό μικρό άστρο!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανέφερε την ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών τύπου «υπέρ-Γαίας» που περιφέρονται γύρω από ένα κοντινό άστρο - νάνο τύπου Μ. Οι νεοανακαλυφθέντες εξωγήινοι κόσμοι, που ονομάζονται LP 890-9 b και LP 890-9 c, είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τη Γη. Το εύρημα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics.

Οι «Υπέρ-Γαίες» είναι πλανήτες με μεγαλύτερη μάζα από τη Γη, αλλά δεν υπερβαίνουν τη μάζα του πλανήτη Ποσειδώνα, του αμέσως μεγαλύτερου πλανήτη μετά την Γη στο ηλιακό μας σύστημα. Αν και ο όρος «υπέρ-Γαία» αναφέρεται μόνο στη μάζα του πλανήτη, χρησιμοποιείται πολλές φορές από τους αστρονόμους για να περιγράψει πλανήτες μεγαλύτερους από τη Γη αλλά μικρότερους από τους λεγόμενους «μίνι-Ποσειδώνες» (οι οποίοι έχουν ακτίνα μεταξύ δύο έως τέσσερις φορές την ακτίνα της Γης).

Οι αστρονόμοι με επικεφαλής τη Laetitia Delrez του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο, ανακάλυψαν τους δύο νέους πλανήτες, καθώς παρατηρούσαν το μικρό άστρο LP 890-9 χρησιμοποιώντας δεδομένα του Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη αρχικά του εσωτερικού πλανήτη, ο οποίος ονομάστηκε LP 890-9 b. Οι επακόλουθες παρατηρήσεις αυτού του συστήματος από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), κατέληξαν στην ανίχνευση ενός δεύτερου διερχόμενου πλανήτη μεγαλύτερης περιόδου, τον LP 890-9 c.

Ο πρώτος πλανήτης, ο LP 890-9 b έχει ακτίνα περίπου 1,32 γήινες ακτίνες και η μάζα του εκτιμάται ότι δεν είναι μεγαλύτερη από 13,2 γήινες μάζες. Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο κάθε 2,73 ημέρες σε απόσταση περίπου 2,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτό (έναντι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα που είναι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο). Η θερμοκρασία ισορροπίας του LP 890-9 b υπολογίστηκε ότι είναι 396οΚ, αρκετά υψηλή.

Οσο αφορά τον LP 890-9 c, η ακτίνα του μετρήθηκε ότι είναι σχεδόν 1,37 γήινες ακτίνες, ενώ η μάζα του εκτιμάται ότι είναι μικρότερη από 25,3 γήινες μάζες. Ο εξωπλανήτης απέχει από το άστρο κατά 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα και έχει μια περίοδο τροχιάς 8,46 ημερών. Η θερμοκρασία ισορροπίας του πλανήτη εκτιμάται ότι είναι στο επίπεδο των 272 οΚ, κάτι που τον φέρνει όχι μόνο εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου αλλά και σε θέση τέτοια με θερμοκρασία λίγο μεγαλύτερη από την θερμοκρασία ισορροπίας της Γης.

Ο αστέρας LP 890-9 έχει ακτίνα περίπου 0,15 ηλιακές ακτίνες και η μάζα του είναι 0,12 ηλιακές μάζες. Η επιφανειακή θερμοκρασία αυτού του νάνου Μ είναι περίπου 2.850 οΚ και η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,00143 του Ήλιου. Το αστέρι βρίσκεται περίπου 104 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, οι αστρονόμοι υπογράμμισαν ότι η ανακάλυψη των πλανητών καθιστά το LP 890-9 το δεύτερο πιο ψυχρό αστέρι που βρέθηκε να φιλοξενεί πλανήτες μετά το TRAPPIST-1. Πρόσθεσαν ότι ο LP 890-9 c είναι ο δεύτερος πιο ευνοϊκός «γήινος» πλανήτης σε κατοικήσιμη ζώνη που είναι γνωστός μέχρι στιγμής. «Η ανακάλυψη του αξιοσημείωτου συστήματος LP 890-9 προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουμε εύκρατους επίγειους πλανήτες γύρω από τους μικρότερους και πιο ψυχρούς γείτονές μας», κατέληξαν οι συγγραφείς της εργασίας.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-09-astronomers-super-earths-orbiting-nearby-star.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο – νάνο. Credit: ESO/spaceengine.org (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Kepler-1649c: ο περισσότερο παρόμοιος εξωπλανήτης με την Γη!

TRAPPIST-1: Διαθέτουν οι πλανήτες του ατμόσφαιρες;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: