Σελίδες

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Proxima: Επιβεβαιώθηκε και ο τρίτος πλανήτης στο σύστημα του γειτονικού μας Εγγύτατου!

Ο εξωγήινος κόσμος που μόλις ανακαλύφθηκε να περιφέρεται γύρω από το πλησιέστερο σε μας αστέρι μετά τον Ήλιο, τον Εγγύτατο, έχει μόνο το ένα τέταρτο της μάζας της Γης και περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο, στο ένα δέκατο της απόστασης από ότι είναι η απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του Ερμή, του πιο εσωτερικού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον νέο πλανήτη εξετάζοντας μικρές ταλαντεύσεις στην ταχύτητα του Εγγύτατου (Proxima Centauri) που προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη που ασκεί ο πλανήτης καθώς περιφέρεται γύρω από το αστέρι. Οι παρατηρήσεις με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή δείχνουν ότι ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από τον Εγγύτατο μία φορά κάθε πέντε ημέρες, αντί 88 περίπου ημέρες που χρειάζεται ο Ερμής για να εκτελέσει την τροχιά του.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο πλησιέστερος αστρικός γείτονάς μας είναι «γεμάτος με συναρπαστικούς νέους κόσμους» που μπορούν να μελετηθούν περαιτέρω και να εξερευνηθούν στο μέλλον, σύμφωνα με τον Joo Faria, ερευνητή στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Διαστημικών Επιστημών στην Πορτογαλία και κύριο συγγραφέα της μελέτης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από τον Εγγύτατο σε απόσταση περίπου 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, φέρνοντάς τον πιο κοντά στο αστέρι από ό,τι υπολογίζεται η κατοικήσιμη ζώνη του, εντός της οποίας το εύρος θερμοκρασίας είναι ακριβώς το κατάλληλο για την διατήρηση υγρού νερού. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ο πλανήτης, γνωστός ως Proxima d, είναι ο τρίτος -και μικρότερος- που ανακαλύφθηκε στο σύστημα του Εγγύτατου, του πλησιέστερου αστέρα στο ηλιακό σύστημα σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός. Στο σύστημα έχει ήδη εντοπισθεί ο πλανήτης Proxima b, με μάζα ίση περίπου με τη Γη που περιφέρεται γύρω από το αστέρι κάθε 11 ημέρες και ο Proxima c, ο οποίος χρειάζεται περίπου πέντε χρόνια για μια τροχιά γύρω από το αστέρι.

Οι πρώτες ενδείξεις του πλανήτη υπήρξαν από το 2020, όταν οι αστρονόμοι παρατηρούσαν τον Εγγύτατο προκειμένου να αποδείξουν -τότε- την παρουσία του Proxima b. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ένα ασθενές σήμα στην κίνηση του άστρου που ήταν συμβατό με έναν πλανήτη που περιφέρεται σε τροχιά κάθε πέντε ημέρες.

Περαιτέρω μελέτες με το όργανο Espresso του τηλεσκοπίου της ESO επαλήθευσαν τις υποψίες των ερευνητών ότι η αιτία ήταν ένας πλανήτης και όχι μεταβολές στο ίδιο το αστέρι.

ΠΗΓΗ: https://www.thespaceacademy.org/2022/09/scientists-discover-new-earth-like.html?fbclid=IwAR3VSa2tLZ4pNujxCWqq4A2eMfnvUVy51Mue3PNx2t4CbHvBz1lY9KXXkdA

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του μόλις ανακαλυφθέντα Proxima d. Φωτίζεται από την αμυδρή λάμψη του κόκκινου νάνου Εγγύτατου. Οι δύο άλλοι πλανήτες που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο είναι επίσης ορατοί: ο Proxima b, πλησίον του άστρου και εντός της κατοικήσιμης ζώνης του και ο Proxima c, ο οποίος βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση και φαίνεται αμυδρότερος. Credit: ESO/L.Calçada. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Proxima: Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη πλανήτη στο μέγεθος της Γης, γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: