Σελίδες

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιό είναι το πραγματικό χρώμα του μακρινού Πλούτωνα?

Αφότου το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έδωσε στην ανθρωπότητα τις πρώτες κοντινές εικόνες του Πλούτωνα και του μεγαλύτερου φεγγαριού του, του Χάροντα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα θαύματα αυτών των απίστευτων κόσμων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Σηματοδοτώντας την επέτειο της ιστορικής πτήσης του New Horizons στο σύστημα του Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015, οι επιστήμονες της αποστολής δημοσίευσαν τις έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης του Πλούτωνα και του Χάροντα.

Αυτές οι εικόνες φυσικού χρώματος προκύπτουν από λεπτομερή βαθμονόμηση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έγχρωμη κάμερα πολυφασματικής ορατής απεικόνισης (MVIC) του New Horizons. Η επεξεργασία δημιουργεί εικόνες που προσεγγίζουν τα χρώματα που θα αντιλαμβανόταν το ανθρώπινο μάτι, φέρνοντάς τις πιο κοντά στο «αληθινό χρώμα» από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν για επιστημονική μελέτη (π.χ. στο υπέρυθρο ή ραδιοφωνικό φάσμα).

Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε καθώς το New Horizons κατευθυνόταν προς τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του στις 14 Ιουλίου 2015, από απόσταση 35.500 χιλιομέτρων. Αυτή η σάρωση δεν περιλαμβάνει δεδομένα από άλλες συσκευές απεικόνισης ή όργανα του New Horizons.

Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στον Πλούτωνα είναι ξεκάθαρα ορατά, με αρκετούς κρατήρες να έχουν σημαδέψει την επιφάνειά του. Χαρακτηριστικό στοιχείο του μικρού πλανήτη είναι η ανοιχτόχρωμη, σε σχήμα καρδιάς περιοχή που ονομάζεται Tombaugh Regio, με την απροσδόκητα ομαλή επιφάνεια από παγωμένο άζωτο. Το New Horizons ανακάλυψε ότι ο πλανήτης-νάνος έχει μια εκπληκτικά πολύπλοκη επιφάνεια που αποτελείται από πολλές περιοχές που έχουν αισθητά διαφορετικές αποχρώσεις. Συνολικά, ωστόσο, ο Πλούτωνας είναι ως επί το πλείστων καφέ, με μεγάλο μέρος του χρώματός του να προέρχεται από μικρές ποσότητες μεθανίου στην επιφάνεια που ενεργοποιείται από το υπεριώδες φως του Ήλιου.

ΠΗΓΗ: http://pluto.jhuapl.edu/Galleries/Featured-Images

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker (πατήστε στον σύνδεσμο για να δείτε την εικόνα σε υψηλά ανάλυση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ωκεανός του Πλούτωνα, πρέπει να είναι παλαιός και βαθύς!


Δεν υπάρχουν σχόλια: