Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Θα μπορούσε μεγαλύτερη έκταση της επιφάνειας της Γης να φιλοξενήσει ζωή; Το σχήμα της τροχιάς του Δία είναι το κλειδί!

Από όλους τους γνωστούς πλανήτες, η Γη είναι τόσο φιλική προς τη ζωή όσο ένας πλανήτης θα μπορούσε να είναι—ή μήπως όχι; Εάν αλλάξει η τροχιά του Δία, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η Γη θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο φιλόξενη από ό,τι είναι σήμερα!

Όταν ένας πλανήτης έχει μια τέλεια κυκλική τροχιά γύρω από το αστέρι του, η απόσταση μεταξύ του άστρου και του πλανήτη δεν αλλάζει ποτέ. Οι περισσότεροι πλανήτες, ωστόσο, έχουν «έκκεντρες» τροχιές γύρω από τα αστέρια τους, που σημαίνει ότι η τροχιά έχει ωοειδές σχήμα. Όταν ο πλανήτης πλησιάζει πιο κοντά στο αστέρι του, λαμβάνει περισσότερη θερμότητα, επηρεάζοντας το κλίμα. Χρησιμοποιώντας λεπτομερή μοντέλα που βασίζονται σε δεδομένα από το ηλιακό σύστημα όπως είναι γνωστό σήμερα, οι ερευνητές του UC Riverside δημιούργησαν ένα εναλλακτικό ηλιακό σύστημα. Σε αυτό το θεωρητικό σύστημα, ανακάλυψαν ότι εάν η τροχιά του γιγαντιαίου Δία γινόταν πιο έκκεντρη, θα προκαλούσε με τη σειρά του μεγάλες αλλαγές στο σχήμα της τροχιάς και την κλίση του άξονα της Γης. «Εάν η θέση του Δία παρέμενε η ίδια, αλλά το σχήμα της τροχιάς του άλλαζε, θα μπορούσε να αυξήσει την κατοικησιμότητα του πλανήτη μας», δήλωσε ο Pam Vervoort, επιστήμονας της UCR Earth and Planets και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Μεταξύ μηδέν και 100 βαθμών Κελσίου, η επιφάνεια της Γης είναι κατοικήσιμη για πολλές γνωστές μορφές ζωής. Εάν ο Δίας ωθούσε την τροχιά της Γης να γίνει πιο έκκεντρη, μέρη της Γης θα πλησίαζαν μερικές φορές πιο κοντά στον ήλιο. Τμήματα της επιφάνειας της Γης που τώρα περιοδικά παγώνουν θα θερμαίνονταν, αυξάνοντας την έκταση των κατοικήσιμων περιοχών. Αυτό το αποτέλεσμα, που δημοσιεύεται στο Astronomical Journal, ανατρέπει δύο μακροχρόνιες επιστημονικές υποθέσεις για το ηλιακό μας σύστημα. «Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η Γη είναι η επιτομή ενός κατοικήσιμου πλανήτη και ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην τροχιά του Δία, ως ένας τεράστιος πλανήτης που είναι, θα μπορούσε να είναι κακή για τη Γη», είπε ο Vervoort. «Δείχνουμε ότι και οι δύο υποθέσεις είναι λανθασμένες».

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν αυτό το εύρημα στην αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών γύρω από άλλα αστέρια. «Το πρώτο πράγμα που αναζητούν οι ερευνητές σε μια αναζήτηση εξωπλανητών είναι αν βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη, εάν δηλαδή η απόσταση μεταξύ ενός αστεριού και του πλανήτη επιτρέπει την διατήρηση υγρού νερού στην επιφάνεια του πλανήτη», δήλωσε ο Stephen Kane, αστροφυσικός του UCR και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της τροχιάς, διαφορετικά μέρη ενός πλανήτη δέχονται περισσότερη ή λιγότερη άμεση ακτινοβολία, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να έχει εποχές. Μέρη του πλανήτη μπορεί να είναι ευχάριστα κατά τη διάρκεια μιας εποχής και εξαιρετικά ζεστά ή κρύα την άλλη. «Η δυνατότητα ύπαρξης νερού στην επιφάνειά του μια πολύ απλή πρώτη εκτίμηση και δεν λαμβάνει υπόψη το σχήμα της τροχιάς ενός πλανήτη ή τις εποχιακές διακυμάνσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης», είπε ο Kane. Τα υπάρχοντα τηλεσκόπια είναι ικανά να μετρήσουν την τροχιά ενός πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατοικησιμότητα, όπως η κλίση του άξονα που ακόμα δεν μπορεί να μετρηθεί. Το μέρος του πλανήτη που γέρνει μακριά από το αστέρι θα λαμβάνει λιγότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να είναι πιο κρύο.

Αυτή η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι εάν ο Δίας βρισκόταν πολύ πιο κοντά στον ήλιο, θα προκαλούσε ακραία κλίση στη Γη, η οποία θα έκανε μεγάλα τμήματα της επιφάνειάς της να παγώσουν. Επειδή ακριβώς είναι δύσκολο να μετρηθεί η κλίση ή η μάζα ενός πλανήτη, οι ερευνητές θα ήθελαν να διαθέτουν μεθόδους που τους βοηθούν τουλάχιστον να εκτιμήσουν και αυτούς τους παράγοντες. Τελικά, η κίνηση ενός γιγάντιου πλανήτη είναι το κλειδί για τις εκτιμήσεις αυτές και αποδεικνύεται σημαντική στην προσπάθεια να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την κατοικησιμότητα των πλανητών σε άλλα συστήματα, καθώς και στην κατανόησης της επιρροής τους και στο δικό μας σύστημα. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επίδραση που είχε ο Δίας στο κλίμα της Γης με την πάροδο του χρόνου, πώς η επίδρασή του στην τροχιά μας άλλαξε το παρελθόν και πώς μπορεί να αλλάξει για άλλη μια φορά το μέλλον», είπε ο Kane.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-09-earth-surface-host-life.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Μια κατοικήσιμη ζώνη, που εμφανίζεται με πράσινο εδώ, ορίζεται ως η περιοχή γύρω από ένα αστέρι όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει υγρό νερό, απαραίτητο συστατικό για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Η τροχιά των πλανητών πρέπει να είναι απαραίτητα εντός αυτής, όμως δεν είναι η μόνη ικανή συνθήκη για την ζωή. Credit: NASA/JPL-Caltech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Δίας, είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, πουουσιαστικά δεν περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο!

Υπάρχουν πλανήτες με μεγαλύτερες πιθανότητες ζωής ακόμα και από την Γη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: