Κάποιες εκτιμήσεις αστρονόμων καταλήγουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια κόσμοι στον Γαλαξία μας που θα μπορούσαν να είναι φιλόξενοι για την ζωή όπως την γνωρίζουμε! Είναι υπερβολικός αυτός ο αριθμός; Σύμφωνα με τους ίδιους αστρονόμους, υπάρχουν περίπου 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο γνωστό σύμπαν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 50.000.000.000.000.000.000.000 (5×1022) κατοικήσιμοι πλανήτες. Αυτό φυσικά αν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν!
Μπορεί οι αριθμοί να φαίνονται τεράστιοι, αλλά μόνο στο δικό μας Γαλαξία, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 400 δισεκατομμύρια αστέρια, αλλά αυτός ο αριθμός σε πολλούς φαίνεται μικρός, καθώς ορισμένοι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι τα αστέρια στον γαλαξία μας ανέρχονται στο τρισεκατομμύριο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο Γαλαξίας μας θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια πλανήτες παρόμοιους με την Γη!
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αστρονόμοι δεν είναι σε θέση να δουν τον Γαλαξία μας από έξω, δεν μπορούν πραγματικά να γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αριθμό των πλανητών που φιλοξενεί. Μπορούν να κάνουν μόνο εκτιμήσεις. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί υπολογίζουν τη μάζα του γαλαξία μας και υπολογίζουν πόση από αυτή τη μάζα αποτελείται από αστέρια. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο γαλαξίας μας φιλοξενεί τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια αστέρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο αστέρι έχει το μέγεθος του Ήλιου. Αυτό όμως είναι κάπως συντηρητικό, αφού υπάρχουν ορισμένοι υπολογισμοί που υποδηλώνουν ότι ο Γαλαξίας φιλοξενεί από 800 δισεκατομμύρια έως 3,2 τρισεκατομμύρια άστρα, αν και ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα οκτώ τρισεκατομμύρια, καθώς το 90% των άστρων είναι αμυδροί κόκκινοι νάνοι με μάζα μόλις το 10% ή ακόμα μικρότερη αυτής του Ήλιου.
Αν ρίξουμε τώρα μια ματιά στα δεδομένα της NASA, θα δούμε πώς η διαστημική υπηρεσία υπολογίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 πλανήτες γύρω από άστρα σε απόσταση «μόλις» 50 ετών φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι πλανήτες στο μέγεθος της Γης από τους κόσμους στο μέγεθος του Δία. Το 2013, ο Δρ Phil Yock, από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου του Όκλαντ είπε πώς: «Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ βρίσκει πλανήτες στο μέγεθος της Γης που είναι αρκετά κοντά στα αστέρια που τους φιλοξενούν και οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 17 δισεκατομμύρια τέτοιοι πλανήτες στον Γαλαξία μας. Αυτοί οι κόσμοι είναι θερμότεροι από τον πλανήτη μας, αν και μερικοί θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια θερμοκρασία (και θα μπορούσαν, επομένως, να είναι κατοικήσιμοι) εάν περιφέρονται γύρω από ένα δροσερό αστέρι τύπου κόκκινου νάνου. Η πρότασή μας είναι να μετρήσουμε τον αριθμό των πλανητών με μάζα παρόμοια της Γης που περιφέρονται γύρω από αστέρια σε αποστάσεις έως δύο φορές την απόσταση Ήλιου-Γης. Οι περισσότεροι από αυτούς επομένως, θα είναι πιο ψυχροί από τη Γη. Λογικά με τον συνδυασμό των θεωρητικών και των πραγματικών δεδομένων θα πρέπει να λάβουμε μια καλή εκτίμηση του αριθμού των κατοικήσιμων πλανητών που μοιάζουν με τη Γη στον Γαλαξία μας. Προβλέπουμε έναν αριθμό της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων. Φυσικά, θα είναι πολύ μακριά η εκτίμηση αυτού του αριθμού μέχρι την εύρεση πραγματικά κατοικημένων πλανητών, αλλά θα είναι ένα βήμα στην πορεία του τι ψάχνουμε».
Ο αριθμός των πλανητών που ανακαλύπτονται αυξάνεται κάθε χρόνο, κάτι που είναι συναρπαστικό. Τα πρόσφατα δεδομένα που παρέχονται από τη διαστημική αποστολή Kepler, εκτιμούν ότι περίπου 40 δισεκατομμύρια πλανήτες μεγέθους της Γης περιφέρονται σε κατοικήσιμες ζώνες αστεριών που μοιάζουν με τον Ήλιο και ερυθρών νάνων μόνο στον δικό μας Γαλαξία.
Από τότε που εκτοξεύτηκε το Kepler της NASA το 2009, το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει ανακαλύψει συνολικά 4.034 πιθανούς εξωγήινους πλανήτες, εκ των οποίων οι 2.335 είναι επαληθευμένοι. Το 2017 η NASA έκανε μεγάλη πρόοδο στην αναζήτηση εξωγήινων πλανητών. Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψή της ήταν το πλανητικό σύστημα Trappist-1, με επτά πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, οι οποίοι μπορεί να φιλοξενούν ακόμη και εξωγήινη ζωή. Το συγκεκριμένο πλανητικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα κατοικημένων κόσμων. Τον Ιούνιο του 2017, η NASA δήλωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί δέκα νέοι πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα που έχουν παρόμοιο μέγεθος και θερμοκρασία με τη Γη και μπορεί ακόμη και να έχει αναπτυχθεί ζωή στην επιφάνειά τους.
Όπως και να έχει είναι ενδιαφέρον ότι παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, το θέμα δεν είναι εάν υπάρχουν κατοικήσιμοι κόσμοι στον Γαλαξία μας, αλλά το πόσα δισεκατομμύρια είναι!
ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση της θέας από την επιφάνεια του έβδομου πλανήτη του συστήματος TRAPPIST-1. Τουλάχιστον επτά πλανήτες περιφέρονται γύρω από αυτόν το ψυχρό κόκκινο νάνο σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη και έχουν όλοι περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη. Αρκετοί από τους πλανήτες βρίσκονται στη σωστή απόσταση από το άστρο για να υπάρχει υγρό νερό στις επιφάνειές τους. Credit: Judy Schmidt (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως ξέρουμε ότι μακρινοί πλανήτες μοιάζουν με την Γη;
TRAPPIST-1: Διαθέτουν οι πλανήτες του ατμόσφαιρες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου