Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Δύο νέες ανακαλύψεις στο ηλιακό μας σύστημα, προκαλούν έκπληξη και δοκιμάζουν τις γνώσεις των αστρονόμων!

Το σύμπαν είναι γεμάτο εκπλήξεις, αλλά δύο ανακαλύψεις στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα κυριαρχούν στις αστρονομικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα.

Πρώτον, οι αστρονόμοι ανέφεραν μόλις χθες 20 Νοεμβρίου 2022, ότι η τροχιά ενός απόμακρου, μικροσκοπικού κόσμου – ένα μικρό, παγωμένο σώμα που κρύβεται στο σκοτάδι πολύ πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα, δεν επηρεάζεται από αυτόν τον πλανήτη. Προσωρινά το σώμα αυτό ονομάζεται 2012 VP113 και η ύπαρξή του αμφισβητεί τις θεωρίες που περιγράφουν το ηλιακό μας σύστημα και πυροδοτεί εκ νέου την εικασία ότι ένας μεγάλος πλανήτης κρύβεται στα απώτερα όριά του. Το 2012 VP113 μαζί με το παρόμοιο πλανητοειδές σώμα Sedna είναι τα δύο πιο απομακρυσμένα, σφαιρικά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί και τα οποία συνδέονται βαρυτικά απευθείας με τον Ήλιο.

Δεύτερον, ανακοινώθηκε ότι ένα μικρό σώμα που μοιάζει με αστεροειδή και ήταν ήδη γνωστό, διαθέτει δακτυλίους! Ονομάζεται Ϲhariklo και είναι ένα παγωμένο, βραχώδες αντικείμενο που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Δία και του Ποσειδώνα. Το Ϲhariklo είναι το πρώτο μη πλανητικό αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα που είναι γνωστό ότι έχει σύστημα δακτυλίων. Και δεν είναι απλώς ένα υποτυπώδες σύστημα δακτυλίων – υπάρχουν δύο φωτεινοί, αστραφτεροί παγωμένοι δακτύλιοι που περιβάλουν τον μικρό, πλάτους μόλις 248 χιλιομέτρων κόσμο. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η βαρύτητα ενός μικρού σώματος είναι πολύ ασθενής ώστε να διατηρήσει δακτυλίους όπως του Κρόνου. «Όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη των δακτυλίων, ήταν μια μεγάλη έκπληξη», είπε Felipe Braga-Ribas, πλανητικός επιστήμονας στο Εθνικό Παρατηρητήριο της Βραζιλίας, ο οποίος ανακάλυψε τους δακτυλίους του Ϲhariklo που κρύβονταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παρατηρησιακών δεδομένων. «Τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: https://medianews48.com/we-have-to-g%D6%85-very-s%D6%85%D6%85n-weird-space-phe%D0%BFome%D0%BFa-t%D6%85%D6%85-diffic%CF%85lt-to-explai%D0%BF-with-%CF%B2o%D0%BFve%D0%BFtio%D0%BFal-physics/

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση ενός μικρού αντικειμένου σε απόσταση περίπου 27 au από τον Ήλιο. Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την τροχιά του πλέον απομακρισμένου γνωστού αντικειμένου του ηλιακού μας συστήματος!

Ο υποθετικός Πλανήτης-9 εξακολουθεί να "κρύβεται" καλά παρά τις λεπτομερείς νέες έρευνες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: