Σελίδες

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

TOI-1075b: μια υπέρ - Γαία, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη της Γης!

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης TOI-1075 b είναι ένας από τους πιο ογκώδης πλανήτες τύπου υπερ-Γαίας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πλανήτη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) μέσα στο 2022, αλλά αρχικά είχαν υποτιμήσει την μάζα του, που προσδιορίσθηκε από μεταγενέστερες επίγειες παρατηρήσεις.

Ο πλανήτης, με διάμετρο περίπου 1,7 φορές και μάζα σχεδόν 10 φορές τη μάζα της Γης, περιφέρεται γύρω από ένα μικρό, κόκκινο-πορτοκαλί αστέρι, περίπου 200 έτη φωτός μακριά. Το έτος του, δηλαδή ο χρόνος περιφοράς γύρω από το αστέρι, διαρκεί μόνο 14,50 ώρες! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απέχει μόλις 1.750.000 χιλιόμετρα από το άστρο (έναντι 150.000.000 χιλιόμετρα που απέχει η Γη από τον Ήλιο) κάτι που κάνει τον πλανήτη εξαιρετικά θερμό, με εκτιμώμενη θερμοκρασία 1.050οC.

Οι πλανήτες του τύπου υπερ-Γαίας – δηλαδή αυτοί με έως και δύο φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη – καλύπτονται από μυστήριο, επειδή δεν έχουμε κάτι παρόμοιο στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Ωστόσο, από ότι φαίνεται είναι από τους πιο κοινούς στον Γαλαξία. Φαίνεται να είναι βραχώδεις πλανήτες, όπως η Γη, και μερικοί βρίσκονται μέσα στις κατοικήσιμες ζώνες των αστεριών τους, δηλαδή σε μια απόσταση που θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία υγρού νερού στην επιφάνεια. Αυτό σαφώς δεν ισχύει για τον TOI-1075 b. Η επιφάνειά του, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι λιωμένη λάβα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του. Αλλά οι μελέτες αυτού του ογκώδους πλανήτη θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα εικόνα για το σχηματισμό βραχωδών πλανητών σαν τον δικό μας.

Με βάση τα μοτίβα που έχουν ανακαλύψει ανάμεσα στους χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν επιβεβαιωθεί στον Γαλαξία μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δημιουργούν μοντέλα υπολογιστών για το πώς σχηματίζονται διάφοροι τύποι πλανητών, από τι αποτελούνται και τι είδους ατμόσφαιρες μπορεί να διαθέτουν. Οι υπερ-Γαίες στο μέγεθος του TOI-1075 b, προτείνουν τα μοντέλα, κανονικά αναμένεται να έχουν μια αρκετά παχιά ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου. Αλλά η πυκνή σύνθεση αυτού του πλανήτη και η εξαιρετικά μικρή τροχιά του, καθιστούν μια τέτοια ατμόσφαιρα απίθανη για την περίπτωσή του. Αλλά ο TOI-1075 b αποτελεί για τους επιστήμονες «πλανήτη-κλειδί» καθώς λόγω των μετρήσεων που δίνουν με ακρίβεια την διάμετρο και την μάζα του θα βοηθήσει να βελτιωθούν τα μοντέλα σχηματισμού πλανητών. Αυτό, με τη σειρά του, θα τους βοηθήσει να προβλέψουν ακριβώς τι είδους ατμόσφαιρες διαθέτουν οι υπερ-Γαίες και άλλοι τύποι πλανητών

Μεταξύ των έως σήμερα ανακαλυφθέντων εξωπλανητών αυτού του τύπου, ο TOI-1075b έχει αξιοσημείωτα μεγάλη βαρύτητα. Αν μπορούσατε να σταθείτε στην επιφάνειά του θα ήσασταν περίπου τρεις φορές πιο βαρύς από ότι στη Γη. Η ανακάλυψη της μάζας του TOI-1075 b ανακοινώθηκε από μια διεθνή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Zahra Essack του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

ΠΗΓΗ: https://exoplanets.nasa.gov/news/1714/discovery-alert-massive-planet-is-a-hulk-among-super-earths/?fbclid=IwAR2bRnikyvPGQGvzTIuC40RMZ3esDT1TlN8f2JFmUZ9McgR4iidvtxoAF_Q

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του TOI-1075 b, καθώς διέρχεται μπροστά από το άστρο του. Credit: NASA/JPL-Caltech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως ξέρουμε ότι μακρινοί πλανήτες μοιάζουν με την Γη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: