Η επιστήμη της αστρονομίας με την πολύτιμη συμβολή της τεχνολογίας έχει φτάσει στο να παρατηρεί το απώτατο άκρο του σύμπαντος και πλέον προσπαθεί να κοιτάξει τις στιγμές αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα αυξάνεται συνεχώς κάτι που έως πριν 30 χρόνια φαινόταν αδιανόητο. Πρόσφατα εντοπίσθηκαν ακόμα δύο πλανήτες που έχουν μάζα όσο περίπου η Γη και θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμοι!
Οι πλανήτες GJ 1002 b και c βρίσκονται σε τέλεια απόσταση από το άστρο τους, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει να σχηματιστεί υγρό νερό στην επιφάνειά τους, εάν έχουν φυσικά το σωστό είδος ατμόσφαιρας. Η ανίχνευση πλανητών σε αυτή την ζώνη κατάλληλων αποστάσεων γύρω από ένα άστρο, γνωστή ως κατοικήσιμη ζώνη, όπως ακριβώς η κατοικήσιμη ζώνη γύρω από τον Ήλιο όπου μέσα της βρίσκεται η Γη, κάνει τους αστρονόμους να ενθουσιάζονται. Ο πλανήτης b, ο οποίος έχει μάζα ελαφρώς μεγαλύτερη από τη Γη, είναι ο πλησιέστερος από τους δύο προς το άστρο και το έτος του διαρκεί μόνο 10 ημέρες. Ο πλανήτης c είναι περίπου κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερης μάζας από τη Γη και χρειάζεται περίπου 20 ημέρες για να περιφερθεί γύρω από το αστέρι.
Το άστρο GJ 1002 βρίσκεται σε μια απόσταση «μόλις» 15,8 έτη φωτός από την Γη, παρόλα αυτά είναι αόρατο με γυμνό μάτι, καθώς είναι ένας αμυδρός κόκκινος νάνος. Εχει διάμετρο μόλις το 14% της διαμέτρου του Ήλιου και επιφανειακή θερμοκρασία 2.950οC έναντι περίπου 5.700οC του Ήλιου.
Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το αστέρι που ονομάστηκε GJ 1002, είναι αρκετά ώριμο ώστε να έχει ξεπεράσει τα νεανικά του ξεσπάσματα και τώρα διανύει μια μακρά ήρεμη περίοδο. «Είναι πιθανό οι πρώιμες αστρικές εκρήξεις να βοήθησαν στη δημιουργία μιας ποικιλίας μορίων στις επιφάνειες των πλανητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ήσυχης περιόδου του άστρου, από οποιεσδήποτε αναπτυσσόμενες μορφές ζωής που μπορεί να υπάρχουν», ανέφεραν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομέρειες των ευρημάτων έγιναν δεκτές στο περιοδικό, Astronomy & Astrophysics υπό τον τίτλο «Δύο εύκρατοι πλανήτες μάζας της Γης που περιφέρονται γύρω από το κοντινό αστέρι GJ 1002».
Με επικεφαλής τον Alejandro Suérez Mascareno του Πανεπιστημίου La Laguna της Ισπανίας, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε τους δύο νέους πλανήτες χρησιμοποιώντας μετρήσεις ακτινικής ταχύτητας του άστρου. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την ανίχνευση των «ταλαντώσεων» των άστρων που προκαλούνται από τις βαρυτικές επιδράσεις τυχόν πλανητών σε τροχιά. Καθώς οι πλανήτες κινούνται προς την μακρινή πλευρά του άστρου, τραβούν το αστέρι μακριά από εμάς, προκαλώντας το φως του αστεριού να μετατοπιστεί προς το ερυθρό άκρο του φάσματος. Καθώς οι πλανήτες κινούνται προς την κοντινή πλευρά του άστρου, τραβούν το αστέρι προς την κατεύθυνση μας, μετατοπίζοντας το φως του προς το μπλε. «Οι βαρυτικές επιδράσεις των πλανητών στο GJ 1002 είναι ανεπαίσθητες, περίπου 1,5 μέτρο ανά δευτερόλεπτο – που ισοδυναμεί με μια κίνηση ταχύτητας 4,8 χιλιομέτρων την ώρα, όσο γρήγορα δηλαδή περπατάει ένας ταχύς άνθρωπος. Τέτοιες μικρές κινήσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν και αποδεικνύουν τις δυνατότητες των οργάνων ακριβείας. Η ομάδα βασίστηκε σε φασματογράφους για να μετρήσει αυτές τις διακυμάνσεις στο φως και οι επακόλουθες παρατηρήσεις αποκάλυψαν τους δύο πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη να περιφέρονται γύρω του.
Οι δύο νέοι πλανήτες εντάσσονται σε μια ελίτ κατηγορία πλανητών που είναι μικροί κόσμοι στη κατοικήσιμη ζώνη, λιγότερο από 1,5 φορές το μέγεθος της Γης ή λιγότερο από πέντε φορές την μάζα της. Ωστόσο, για να διαπιστωθεί ότι είναι κατοικήσιμοι, οι αστρονόμοι πρέπει να ανακαλύψουν εάν αυτοί οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα ή όχι, κάτι το οποίο θα απαιτήσει αρκετή προσπάθεια.
ΠΗΓΗ:
https://medianews48.com/breaking-news-two-earth-like-worlds-discovered-outside-solar-system/
https://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_1002
ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του πλανήτη Kepler 22b, ενός γνωστού από το 2018 πλανήτη στο μέγεθος της Γης και εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Credit: Rawpixel Ltd. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: TOI-1075b: μια υπέρ - Γαία, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη της Γης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου