Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Συναρπαστικές ανακαλύψεις υπέρ - κατοικήσιμων πλανητών, έστω και κάπως... μακρυά!

Κάθε φορά που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες έναν νέο πλανήτη συνηθίζουν να τον συγκρίνουν με την Γη προκειμένου να εκτιμήσουν εάν αυτός είναι κατοικήσιμος. Ξέρουν όμως ότι ίσως κάποιοι από αυτούς είναι ακόμα καλύτεροι από την Γη για την ανάπτυξη ζωής και μάλιστα έχουν ήδη ανακαλύψει κάποιους από αυτούς τους κόσμους!

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ο Ηλιος μας πιθανότατα γεννήθηκε μαζί με ένα μικρό - ταραχοποιό δίδυμο! Την Νέμεση!

Ένα νέο μοντέλο για το πώς δημιουργούνται τα αστέρια υποστηρίζει την άποψη ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, έχουν τουλάχιστον ένα αδερφάκι όταν γεννιούνται. Ο Ήλιος μας, μάλλον δεν είναι διαφορετικός. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το δίδυμο του Ήλιου χάθηκε από καιρό και μπορεί να σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Πρόσφατα υπολείμματα παγετώνα κοντά στον ισημερινό του Άρη, υποδηλώνουν ότι πιθανόν να υπάρχει πάγος ακόμα και σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη!

Με μια εκπληκτική ανακοίνωση στο 54ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας, επιστήμονες παρουσίασαν την ανακάλυψη ενός λείψανου παγετώνα κοντά στον ισημερινό του Άρη. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό καθώς υπονοεί την παρουσία πάγου επιφανειακών υδάτων στον Άρη τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κοντά στον ισημερινό.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

TOI-700: Ενα ακόμα σύστημα, με δύο πλανήτες στο μέγεθος της Γης εντός της κατοικήσιμης ζώνης!

Η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη στο μέγεθος της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κοντινού αστεριού που ονομάζεται TOI-700. Το αστρικό σύστημα TOI-700 απέχει λίγο περισσότερο από 100 έτη φωτός από τη Γη—πολύ μακριά για να το επισκεφτούν οι άνθρωποι—αλλά ο πλανήτης είναι παρόμοιος σε μέγεθος με τη Γη, πιθανότατα βραχώδες στη σύσταση και θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή.