Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Το τηλεσκόπιο James Webb είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να δει σύννεφα στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA συνεχίζει να εκπλήσσει τους αστρονόμους. Είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να δει όχι μόνο το φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, αλλά τα σύννεφα και τις θάλασσές του.

Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε λέξεις όπως θάλασσες, βροχές, σύννεφα, ακόμα και ποτάμια και λίμνες, όταν μιλάμε για τον Τιτάνα. Είναι το μόνο μέρος στο Ηλιακό Σύστημα, μαζί με τη Γη, που έχει αυτά τα φαινόμενα. Αλλά δεν είναι από νερό, αλλά από υδρογονάνθρακες: μεθάνιο, αιθάνιο κλπ. Είναι μια τοξική ατμόσφαιρα για τον άνθρωπο.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Ολλανδό καθηγητή Imke de Pater αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να ξεκινήσει ένα πείραμα: Παρατήρησε τον Τιτάνα με το τηλεσκόπιο James Webb και μόνο μια μέρα αργότερα με το επίγειο τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη. Το James Webb είναι τόσο ισχυρό, που μπορεί να συλλάβει σύννεφα, ακόμα και μια θάλασσα στον Τιτάνα. Αν και πρέπει να ειπωθεί ότι και το τηλεσκόπιο Keck μπορεί επίσης να το κάνει.

Στην εικόνα της δημοσίευσης, φαίνονται οι δύο φωτογραφίες από το James Webb και το Keck με διαφορά 30 ωρών. Οι εικόνες είναι αρκετά παρόμοιες. Μπορείτε να δείτε μερικά σύννεφα που έχουν μετακινηθεί ελαφρώς, ακόμη και μια θάλασσα μεθανίου στον Βόρειο Πόλο.

Αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι το James Webb της NASA είναι επίσης ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο και μπορεί να συλλάβει δεδομένα που κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν μπορεί. Εδώ μπορούμε να δούμε, στα αριστερά, την υπέρυθρη εικόνα από την κάμερα NIRCam του James Webb, και στα δεξιά την τυπική εικόνα, όπου φαίνονται δύο σύννεφα, και η θάλασσα Kraken. Τα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά απομονώνονται και γίνονται διαυγέστερα.

Αυτό που συνεισφέρει το James Webb, το οποίο κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν μπορεί να πετύχει, είναι ότι προσφέρει μεταξύ άλλων δεδομένα για την χαμηλότερη ατμόσφαιρα και το ύψος των νεφών.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα, οι αστρονόμοι έχουν λάβει τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον Τιτάνα από τότε που το επισκέφτηκε το Cassini το 2017. Δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν έως ότου το διαστημικό σκάφος Dragonfly επισκεφθεί τον Τιτάνα το 2032. Εν τω μεταξύ, το τηλεσκόπιο James Webb θα συνεχίσει να μας συναρπάζει με τις απίστευτες εικόνες του που φέρνουν επανάσταση στην αστρονομία.

ΠΗΓΗ: https://news.sciandnature.com/2023/03/the-james-webb-telescope-is-so-powerful.html?fbclid=IwAR0WWf6UWO0AWo7kdAtml6nzBbepxqjY7VamabeT_67JVaesua2XOOZ5B3I

ΕΙΚΟΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: Δεξιά η φωτογραφία από το JWST και δεξιά από το Keck στο ορατό φάσμα. Image credit: NASA, ESA, CSA, W.M. Keck Observatory, A. Pagan (STScI), JWST Titan GTO Team (CC BY 2.0).

ΕΙΚΟΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Φωτογραφίες του JWST αριστερά στο υπέρυθρο της χαμηλότερης ατμόσφαιρας, όπου είναι αδιαφανής η επιφάνεια και δεξιά στο ορατό φάσμα. Image credit: NASA, ESA, CSA, A.Pagan (STScI). Science: JWST Titan GTO Team (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσφατα υπολείμματα παγετώνα κοντά στον ισημερινό τουΆρη, υποδηλώνουν ότι πιθανόν να υπάρχει πάγος ακόμα και σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: