Σελίδες

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Συναρπαστικές ανακαλύψεις υπέρ - κατοικήσιμων πλανητών, έστω και κάπως... μακρυά!

Κάθε φορά που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες έναν νέο πλανήτη συνηθίζουν να τον συγκρίνουν με την Γη προκειμένου να εκτιμήσουν εάν αυτός είναι κατοικήσιμος. Ξέρουν όμως ότι ίσως κάποιοι από αυτούς είναι ακόμα καλύτεροι από την Γη για την ανάπτυξη ζωής και μάλιστα έχουν ήδη ανακαλύψει κάποιους από αυτούς τους κόσμους!

Σε μια πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη, οι αστρονόμοι εντόπισαν αρκετούς πλανήτες που μπορεί να είναι εξαιρετικά κατοικήσιμοι, καθιστώντας τη άποψη ότι η Γη είναι ο καλύτερος πλανήτης για ζωή τουλάχιστον αφελή.

Ένας από τους κορυφαίους διεκδικητές για τον τίτλο του υπέρ - κατοικήσιμου πλανήτη είναι ο Koi 5715.01, που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Βρίσκεται στη κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του, παρέχοντας ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνειά του. Επιπλέον, το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκει ο Koi 5715.01 θα μπορούσε να είναι ηλικίας πεντέμισι δισεκατομμυρίων ετών, καθιστώντας τον περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια παλαιότερο από το δικό μας ηλιακό σύστημα, χρόνος αρκετός για την εξέλιξη σε βαθμό που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Ο πλανήτης επίσης ταιριάζει σχεδόν στην απαίτηση μεγέθους για τους υπέρ - κατοικήσιμους κόσμους, καθώς είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τη Γη. Καθώς η μέση θερμοκρασία του εκτιμάται περίπου πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από της Γης, θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο πλούσια βιοποικιλότητα από ότι ο πλανήτης μας. Με τη σωστή ατμοσφαιρική σύνθεση και ένα ισχυρό φαινόμενο θερμοκηπίου, ο Koi 5715.01 θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικά κατοικήσιμο και πλούσιο με μορφές ζωής κόσμο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Υπάρχουν και άλλοι πλανήτες εκεί έξω που είναι εξίσου εντυπωσιακοί. Ο Kepler 69c, που βρίσκεται περίπου 2.700 έτη φωτός μακριά, είναι μια υπέρ - Γαία που θα μπορούσε να είναι περίπου επτά δισεκατομμυρίων ετών. Αυτό τον τοποθετεί στο τέλειο εύρος ηλικίας για εξαιρετικά κατοικήσιμους πλανήτες, με βάση τα εκτιμώμενα 5-8 δισεκατομμύρια χρόνια που χρειάζονται για να εμφανιστεί περίπλοκη ζωή, αν και στη Γη αυτό συνέβει σε λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, ο Kepler 69c πιθανότατα έχει μια ωκεάνια ακτογραμμή που θα μπορούσε να προσφέρει το τέλειο σημείο για να ευδοκιμήσει η ζωή.

Εάν πάλι προτιμάται κάτι πιο κοντινό, ο Kepler 1126b είναι μια υπέρ - Γαία που βρίσκεται «μόλις» 2.073 έτη φωτός μακριά μας. Αυτός ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα κίτρινο αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο μας, αλλά είναι 2,5 φορές πιο κοντά στο αστέρι του από ό,τι η Γη στον ήλιο. Ευτυχώς, το αστέρι είναι πιο δροσερό από το δικό μας, επομένως η κατοικήσιμη ζώνη περιορίζεται πιο κοντά του, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να βρίσκεται μέσα της.

Αυτές οι ανακαλύψεις είναι συναρπαστικές, αλλά εγείρουν επίσης σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του πλανήτη μας. Πολλοί πιστεύουν ότι όσο συνεχίζουμε να υποβαθμίζουμε το περιβάλλον της Γης, πρέπει να εξετάζουμε την πιθανότητα να βρούμε ένα νέο σπίτι έστω στο μακρινό μέλλον. Η αναζήτηση για υπέρ κατοικήσιμους πλανήτες δεν είναι απλώς θέμα επιστημονικής περιέργειας, αλλά θα μπορούσε να γίνει απαραίτητη για την επιβίωσή μας κάποτε. Αν συνεχίσουμε λοιπόν να εξερευνούμε και να μαθαίνουμε περισσότερα για το σύμπαν ίσως βρούμε έναν πλανήτη που δεν είναι απλώς καλύτερος από τη Γη, αλλά ακόμα καλύτερος από την Γη.

Από την άλλη, η ύπαρξη τέτοιων πλανητών δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι και να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε το σπίτι μας έτσι ώστε να φιλοξενήσει όλες τις επερχόμενες γενιές και μορφές ζωής όπως έκανε μέχρι τώρα. Άλλωστε, οι μακρινοί κόσμοι πιθανότατα αποτελούν σπίτια άλλων… Έχουμε το δικαίωμα να τους τα στερήσουμε επειδή δεν μπορούμε να φροντίσουμε το δικό μας;

ΠΗΓΗ: https://fancy4sport.com/exciting-discoveries-of-super-habitable-planets-beyond-earth-video-felix/

ΕΙΚΟΝΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του Kepler 69c. Credit: Times Asi. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: TOI-700: Ενα ακόμα σύστημα, με δύο πλανήτες στο μέγεθος της Γης εντός της κατοικήσιμης ζώνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: