Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Νέα μελέτη, δείχνει ότι κάποιες μορφές ζωής θα μπορούσαν να υπάρχουν στα σύννεφα θειικού οξέος της Αφροδίτης!

Μια ομάδα χημικών και πλανητικών επιστημόνων από το Worcester Polytechnic Institute, το Nanoplanet Consulting και το MIT ανακάλυψε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μια μορφή ζωής που χρησιμοποιεί το θειικό οξύ ως υγρό διαλυτικό μέσο, θα μπορούσε να υπάρχει σε μερικά από τα σύννεφα που καλύπτουν τον πλανήτη Αφροδίτη. Η ομάδα δημοσίευσε την εργασία της στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι εάν υπάρχει κάποιο είδος ζωής που ζει στην Αφροδίτη, πιθανότατα δεν θα βρίσκεται στην καυτή επιφάνεια του πλανήτη αλλά στα σύννεφα, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και σε κάποια σημεία παρόμοιες με αυτές στην Γη. Επίσης προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα σύννεφα που καλύπτουν την Αφροδίτη δεν αποτελούνται από νερό σε μορφή υδρατμών όπως στην Γη. Αντίθετα, αποτελούνται κυρίως από θειικό οξύ. Το θειικό οξύ είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από θείο, οξυγόνο και υδρογόνο—στη Γη είναι άοσμο, άχρωμο και διαβρωτικό.

Όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όλες οι μορφές ζωής θα πρέπει αναγκαστικά να έχουν το ίδιο είδος υγρού διαλύτη για να αναπτυχθούν, όπως συμβαίνει με το νερό στον πλανήτη μας. Σε αυτή τη νέα μελέτη οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν το θειικό οξύ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υγρό μέσο για κάποια μορφή ζωής. Για το σκοπό αυτό, εξέτασαν την πιθανότητα κάποια αμινοξέα να παραμένουν σταθερά όταν βυθίζονται σε θειικό οξύ σε θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στα σύννεφα που καλύπτουν την Αφροδίτη. Δοκίμασαν 20 βιογενικά αμινοξέα εισάγωντας μικρά δείγματα σε βάζα θειικού οξέος για τέσσερις εβδομάδες σε θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε στρώματα νεφών στην Αφροδίτη που βρίσκονται 48 έως 64 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Βρήκαν ότι 19 από τα αμινοξέα παρέμειναν είτε μη αντιδραστικά είτε τροποποιήθηκαν χημικά με τρόπο που εξασφάλισε την βιωσιμότητά τους.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι, εάν τα αμινοξέα φτάσουν (ή έχουν ήδη φτάσει) στα σύννεφα που καλύπτουν την Αφροδίτη (όπως μέσω μετεωριτών), θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με άλλο οργανικό υλικό που προέρχεται επίσης από τους μετεωρίτες για να ξεκινήσουν κάποια μορφή ζωντανού υλικού, με υγρό διαλυτικό μέσο το θειικό οξύ. Τα αμινοξέα, είναι τα δομικά στοιχεία από τα οποία παράγονται οι πρωτεΐνες, κάτι που είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη. Τα ευρήματά τους δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη, αλλά διευρύνουν το φάσμα των πιθανών πλανητών που φιλοξενούν ζωή σε άλλα μέρη του σύμπαντος, έστω και εάν δείχνουν τελείως αφιλόξενοι σε σχέση με τον δικό μας κόσμο.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2024-01-life-venus-sulfuric-acid-clouds.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Φωτογραφία της Αφροδίτης στο ορατό και υπεριώδες φάσμα με τα παχιά σύννεφα που καλύπτουν μόνιμα την επιφάνειά της. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο κομήτης του Χάλεϋ, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής του!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: