Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Μια παγκόσμια ανάλυση για το πώς οι ανθρώπινες υποδομές συμπιέζουν τις παραλίες!

Οι παραλίες και οι αμμοθίνες περιορίζονται ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ανθρώπινες υποδομές. Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις μέρες μας, όταν κάποιος βρεθεί σε μια τυχαία παραλία οπουδήποτε στον κόσμο, χρειάζεται να περπατήσετε μόνο 390 μέτρα κατά μέσο όρο για να βρεθεί στον πλησιέστερο δρόμο ή κτίριο. Αν και αυτή η μικρή απόσταση με τα πόδια μπορεί να φαίνεται βολική αν θέλετε να περάσετε μια μέρα στην παραλία, είναι κακό νέο για την προστασία μας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα αποθέματα πόσιμου νερού και τη βιοποικιλότητα.

Οι ερευνητές, από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας, το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το TU Delft και την Ολλανδική Επιτροπή Δασών, ανακάλυψαν επίσης ότι με τον χαρακτηρισμό φυσικών καταφυγίων, οι παραλίες και οι αμμοθίνες μπορούν να προστατευτούν με επιτυχία. Η δουλειά τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

Οι παραλίες και οι αμμόλοφοι είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία. Μας προστατεύουν από τις πλημμύρες, αποτελούν σημαντική πηγή για το πόσιμο νερό μας και αποτελούν σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη φυτών και ζώων. Είναι επίσης πηγή απόλαυσης όταν περνάμε μια μέρα στην παραλία ή περπατάμε στους αμμόλοφους, αλλά και τεράστιου οικονομικού οφέλους για πολλές χώρες. Όταν οι παραλίες και οι αμμόλοφοι έχουν αρκετό χώρο, μπορούν να εκπληρώσουν όλες αυτές τις λειτουργίες. Όμως, εάν αυτές οι ζώνες μεταξύ στεριάς και θάλασσας γίνουν πολύ στενές, η φυσική αντιπλημμυρική προστασία, η παροχή πόσιμου νερού και η βιοποικιλότητα απειλούνται. Ωστόσο, οι παραλίες και οι αμμοθίνες περιορίζονται όλο και περισσότερο από τις υποδομές από τη μια πλευρά και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την άλλη.

Για να χαρτογραφήσουν αυτή την παράκτια συμπίεση, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα μετρήσεων από προηγούμενες εργασίες του TU Delft με δεδομένα Open Street Map. Στη συνέχεια μέτρησαν την ευθεία απόσταση από την ακτογραμμή μέχρι τον πλησιέστερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο ή κτίριο. Πήραν αυτή τη μέτρηση για κάθε χιλιόμετρο, κατά μήκος όλων των αμμωδών παραλιών στον κόσμο, φτάνοντας συνολικά στις 235.469 μετρήσεις. Αυτές οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ανθρώπινη υποδομή βρίσκεται γενικά πολύ κοντά στη θάλασσα. Κατά μέσο όρο, το πρώτο κτίριο ή ασφαλτοστρωμένος δρόμος βρίσκεται στα 390 μέτρα από τη θάλασσα παγκοσμίως. Στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία αυτό το στενό φτάνει στα 210 μέτρα, αλλά στη Γαλλία ο χώρος αυτός είναι ακόμα πιο περιορισμένος με 30 μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Από όλες τις ηπείρους, η Ευρώπη φαίνεται να έχει τις περισσότερες παγιδευμένες παραλίες και αμμοθίνες, με μέση απόσταση 130 μέτρα, ενώ η Ωκεανία είναι η λιγότερο συμπιεσμένη, με μέση απόσταση 2,8 χλμ.

Στο μέλλον, η συμπίεση των ακτών είναι πιθανό να αυξηθεί παγκοσμίως. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα περιορίσει περαιτέρω τον χώρο μεταξύ των κτιρίων και της θάλασσας. Υπό κανονικές συνθήκες, οι παραλίες και οι αμμοθίνες μεταναστεύουν προς την ενδοχώρα, αλλά τα κτίρια και οι δρόμοι εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές αναμένουν ότι το 23 έως 30% των παραλιών και των αμμοθινών θα καταστραφούν μέχρι το έτος 2100.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπου οι περιοχές με αμμοθίνες είναι σε καθεστώς προστασίας, τα κτίρια και οι δρόμοι βρίσκονται τέσσερις φορές πιο απομακρυσμένα από ό,τι σε απροστάτευτες περιοχές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή μόνο το 16% των αμμωδών ακτών του κόσμου προστατεύεται. Οι ερευνητές λοιπόν τονίζουν ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται καλύτερα οι παραλίες και οι αμμόλοφοι για την προστασία αυτού του χρήσιμου φυσικού χαρακτηριστικού.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2024-01-global-analysis-human-infrastructure-beaches.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Παραλία στο Μαϊάμι. Credit: Erik Cooper (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το λιώσιμο των πάγων πιθανότατα προκάλεσε τηνκλιματική αλλαγή πριν από 8.000 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: