Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ο ωκεανός του Πλούτωνα, πρέπει να είναι παλαιός και βαθύς!


Αν πραγματικά υπάρχει ο πιθανολογούμενος υποθαλάσσιος ωκεανός στον πλανητοειδή Πλούτωνα, τότε θα πρέπει να είναι παλαιός και βαθύς.
Νέες αναλύσεις εικόνων από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA υποδηλώνουν ότι ο νάνος πλανήτης είχε έναν υπόγειο ωκεανό λίγο καιρό μετά από τον σχηματισμό του πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο οποίος περιέβαλε και αλληλεπιδρούσε με τον βραχώδη πυρήνα του.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ερευνα εκτροπής αστεροειδών, για την υπεράσπιση του πλανήτη!


Οι ερευνητές του Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) που ασχολούνται με την άμυνα του πλανήτη μας έναντι διαστημικών απειλών, συνεχίζουν να βελτιώνουν την ικανότητά τους στο να προσομοιώνουν με ακρίβεια για το πώς θα μπορούσαν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή κατευθυνόμενο προς την Γη, σύμφωνα με μια μελέτη που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού American Geophysical Union Earth and Space Science.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η εξέλιξη της Γης, οδηγός για την ανακάλυψη παρόμοιων εξωπλανητών!


Αστρονόμοι του Cornell δημιούργησαν πέντε μοντέλα που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη του πλανήτη μας, σύμφωνα με τα κύρια χημικά χαρακτηριστικά των γεωλογικών εποχών της Γης. Θα τα χρησιμοποιούν ως φασματικά πρότυπα στο κυνήγι πλανητών που μοιάζουν με τη Γη σε απομακρυσμένα ηλιακά συστήματα, κατά την επερχόμενη εποχή των νέων ισχυρών τηλεσκοπίων.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Επιστήμονες εντόπισαν τα άκρα του Γαλαξία!


Ο γαλαξίας μας είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από ό, τι φαίνεται. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι ο Γαλαξίας εκτείνεται σχεδόν 2 εκατομμύρια έτη φωτός σε μήκος, περισσότερο από 15 φορές περισσότερο από τον φωτεινό σπειροειδή του δίσκο. Το μέγεθος αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη εκτίμηση για την μάζα του γαλαξία και πόσοι άλλοι γαλαξίες τον συνοδεύουν.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Οι νόμοι της φυσικής, επιτρέπουν την αντιστροφή του χρόνου;


Αν τρία ή περισσότερα αντικείμενα μετακινούνται το ένα υπό την επίδραση της δύναμης της βαρύτητας των άλλων, το ιστορικό των τροχιών που διαγράφουν δεν μπορεί να αντιστραφεί! Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών που βασίζεται σε προσομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών από τρεις υποθετικές μαύρες τρύπες σε τροχιά μεταξύ τους.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Εκρηξη μαύρης τρύπας: η ισχυρότερη που έχει εντοπισθεί!


Πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε έναν μακρινό γαλαξία ανατινάχθηκε γεμίζοντας αέριο τον διαγαλαξιακό χώρο. Η έκρηξη ήταν περίπου πέντε φορές πιο ισχυρή από την έως τώρα γνωστή, αναφέρουν ερευνητές στην περιοδικό Astrophysical Journal της 1ης Μαρτίου 2020.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κοπάζει η καταιγίδα που προκαλεί την κόκκινη κηλίδα του Δία;


Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζεται με το Aix-Marseille Université ανακάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το πάχος της κόκκινης κηλίδας του Δία έχει παραμείνει σχετικά σταθερό καθώς η επιφάνειά της συρρικνώνεται. Σε άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό Nature Physics, η ομάδα περιγράφει πώς εκτίμησε το πάχος του σχηματισμού και γιατί πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ryugu: ο αστεροειδής με υφή «κόκκου στιγμιαίου καφέ»!


Ο αστεροειδής Ryugu είναι ελαφρύς και διάτρητος. Οι εικόνες που ελήφθησαν από το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 δείχνουν ότι ολόκληρος ο αστεροειδής είναι εξαιρετικά πορώδης, αναφέρουν οι επιστήμονες στο Nature στις 16 Μαρτίου.
«Θυμίζει τους κόκκους του ξηρού στιγμιαίου καφέ», λέει ο πλανητικός επιστήμονας Tatsuaki Okada της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής. Εάν οι πρώτοι πρωτοπλανήτες είχαν παρόμοια δομή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πλανήτες σχηματίστηκαν πιο γρήγορα από όσο πιστεύεται.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

WASP-76b: Βρέχει σίδηρο, σε γιγαντιαίο εξωπλανήτη!


Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) της ESO παρατήρησαν έναν ακραίο πλανήτη όπου υποπτεύονται ότι βρέχει σίδερο! Στον εξαιρετικά ζεστό γιγαντιαίο εξωπλανήτη στην πλευρά όπου έχει ημέρα οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 2.400 βαθμούς Κελσίου, αρκετά υψηλές ώστε να εξατμίζουν τα μέταλλα. Οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν μεταλλικούς ατμούς στην ψυχρότερη νυχτερινή πλευρά, όπου συμπυκνώνονται σε σταγονίδια σιδήρου.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τι προκάλεσε το τέλος της Εποχής των Παγετώνων;


Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αποκάλυψε ότι οι Εποχές των Παγετώνων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατομμυρίων ετών έληγαν όταν η γωνία κλίσης του άξονα της Γης πλησίαζε υψηλότερες τιμές. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, τα μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια έλιωναν τα μεγάλα στρώματα πάγου του Βόρειου Ημισφαιρίου, ωθώντας το κλίμα της Γης σε μια πιο ζεστή «μεσοπαγετώδη» κατάσταση, όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία 11.000 χρόνια.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

139 νέα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν πέρα από τον Ποσειδώνα!


Ο κατάλογος των γειτόνων του πλανητοειδή (πλέον) Πλούτωνα μεγάλωσε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας για ορισμένους τις πιθανότητες να ανακαλυφθεί ο υποτιθέμενος ‘Πλανήτης Εννέα’.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

"Ζώνες ασφαλείας", σώζουν μεγάλους δορυφόρους από την καταστροφή!


Αριθμητικές προσομοιώσεις δείχνουν ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας στον δίσκο αερίων γύρω από ένα νέο γιγαντιαίο πλανήτη, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ενός δορυφορικού συστήματος που κυριαρχείται από ένα μεγάλο φεγγάρι, παρόμοιο με τον Τιτάνα στο σύστημα δορυφόρων του Κρόνου.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Εντυπωσιακή εικόνα ενός μεγάλου σπειροειδή γαλαξία από το Hubble!


Αυτή η εικόνα ενός τυπικού σπειροειδούς γαλαξία λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Ο γαλαξίας αυτός, γνωστός ως NGC 691 βρίσκεται περίπου 120 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και η διάμετρός του ανέρχεται σε περίπου 130.000 έτη φωτός. Βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού και ανακαλύφθηκε από τον μεγάλο αστρονόμο William Herschel στις 13 Νοεμβρίου του 1786.