Σελίδες

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Εκρηξη μαύρης τρύπας: η ισχυρότερη που έχει εντοπισθεί!


Πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα σε έναν μακρινό γαλαξία ανατινάχθηκε γεμίζοντας αέριο τον διαγαλαξιακό χώρο. Η έκρηξη ήταν περίπου πέντε φορές πιο ισχυρή από την έως τώρα γνωστή, αναφέρουν ερευνητές στην περιοδικό Astrophysical Journal της 1ης Μαρτίου 2020.
Η ενέργεια από τη έκρηξη αυτή ήταν περίπου 100 δισεκατομμύρια φορές από όση ο ήλιος αναμένεται να εκπέμψει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό την καθιστά όχι μόνο την πιο μεγάλη γνωστή έκρηξη που προήλθε από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα - είναι επίσης η πιο ισχυρή έκρηξη οποιουδήποτε είδους στο σύμπαν που έχει καταγραφεί.
Εκρήξεις από τεράστιες μαύρες τρύπες δεν είναι ασυνήθιστες. Οι εκρήξεις αυτές τροφοδοτούνται από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ενέργειας που περικλείεται σε δίσκους θερμού αερίου γύρω τους. Αλλά η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι αυτή η νέα έκρηξη είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρή από τις περισσότερες γνωστές παρόμοιες εκρήξεις.
Η πηγή της έκρηξης ήταν μία τεράστια μαύρη τρύπα σε έναν γαλαξία στο κέντρο του συμπλέγματος του Οφιούχου, μια ομάδα γαλαξιών σχεδόν 400 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το 2016, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ισχυρή εκπομπή ακτίνων Χ στην άκρη μιας συγκέντρωσης καυτού αερίου, περίπου 400.000 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία. Η περιοχή παρουσίαζε την μορφή μιας κοιλότητας με μήκος πάνω από ένα εκατομμύριο έτη φωτός.
Για να εξηγήσει την προέλευση της κοιλότητας αυτής, η αστροφυσικός Simona Giacintucci στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των Η.Π.Α. στην Ουάσινγκτον, D.C. και οι συνεργάτες της, διερεύνησαν δεδομένα από πολλά ραδιοτηλεσκόπια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κοιλότητα εκπέμπει ραδιοκύματα, πιθανότατα από ηλεκτρόνια που επιταχύνθηκαν κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Οι ταχύτητες αυτές υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρόνια επιταχύνθηκαν από μια ισχυρή έκρηξη τουλάχιστον 240 εκατομμύρια χρόνια πριν η οποία προήλθε από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα κοντά στην καρδιά του κεντρικού γαλαξία του συμπλέγματος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση μιας μαύρης τρύπας με τον δίσκο αερίων γύρω της. Credit: NASA/CXC/M. Weiss. (CC BY2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: