Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Επιτέλους, όλη η συνηθισμένη ύλη του σύμπαντος φαίνεται να είναι παρούσα!


Οι αστρονόμοι προχώρησαν σε μια νέα απογραφή της συνηθισμένης ύλης του σύμπαντος εξετάζοντας το πώς οι φωτεινές αναλαμπές ραδιοκυμάτων από άλλους γαλαξίες, που ονομάζονται ταχείες ραδιο-εκρήξεις, παραμορφώνονται από σωματίδια στην πορεία τους προς τη Γη. Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι περίπου το ήμισυ της συνηθισμένης ύλης του σύμπαντος, που δεν έχει ανιχνευθεί εδώ και δεκαετίες, κρύβεται στο διαγαλαξιακό χώρο, σύμφωνα με έρευνα που αναρτήθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του Nature στις 27 Μαΐου 2020.

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Θα μπορούσε ο υποθετικός πλανήτης-9 να είναι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα;


Υπάρχουν οκτώ κλασικοί πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, από τον ταχύτατο Ερμή έως τον μακρινό Ποσειδώνα. Υπάρχουν επίσης πολλοί νάνοι πλανήτες, όπως ο Πλούτωνας και η Δήμητρα. Ενώ οι αστρονόμοι συνεχίζουν να βρίσκουν όλο και περισσότερους νάνους πλανήτες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ακόμα ένας μεγάλος πλανήτης θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου πολύ πέρα ​​από τον Ποσειδώνα.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Αυξημένες οι πιθανότητες ευφυούς ζωής στο σύμπαν!


Οι άνθρωποι πάντα αναρωτιόντουσαν αν είναι μόνοι στο σύμπαν, ακόμα και από την αρχαιότητα. Γνωρίζουμε από το γεωλογικό αρχείο ότι η ζωή ξεκίνησε σχετικά νωρίς, αμέσως μόλις το περιβάλλον του πλανήτη μας ήταν αρκετά σταθερό για να την υποστηρίξει. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πρώτος πολυκύτταρος οργανισμός, χρειάστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ώστε να φθάσει στον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η δημιουργία νέων άστρων, αναζωογονεί παλιούς, αδρανείς γαλαξίες - νάνους.


Οι περισσότεροι από τους μικρότερους γαλαξίες είναι «νεκροί», με την έννοια ότι δεν δημιουργούνται πλέον σε αυτούς νέα άστρα. Οι προσομοιώσεις υπολογιστών αποκαλύπτουν γιατί είναι τόσο δύσκολο για έναν μικροσκοπικό γαλαξία να αναζωογονηθεί: τα υπάρχοντα αστέρια του γαλαξία «αντιδρούν» στην γέννηση νέων, ακόμη και μετά την εισροή νέου υλικού στον γαλαξία.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

TRAPPIST-1: Η μελέτη του δυνητικά κατοικήσιμου συστήματος συνεχίζεται. Μετρήθηκε η κλίση των τροχιών των πλανητών!


Επτά βραχώδεις πλανήτες, γύρω από ένα μικρό άστρο σε απόσταση «μόλις» 40 ετών φωτός, έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς τρεις από τους πλανήτες βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου. Το σύστημα TRAPPIST-1 μελετάται συστηματικά και λεπτομερείς μετρήσεις δημοσιεύονται συχνά. Πέρα από την διερεύνηση των δυνατοτήτων κατάλληλων συνθηκών για ζωή όπως την ξέρουμε στο σύστημα αυτό, η μελέτη ανοίγει ευρύτατους ορίζοντες για την κατανόηση και των άλλων εξωπλανητικών συστημάτων αλλά και του δικού μας πλανητικού συστήματος. Το RESEARCH HIGHLIGHTS θα παρουσιάζει κάθε νέα ανακάλυψη για το σύστημα αυτό.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Το Hubble φωτογράφησε τον εντυπωσιακό γαλαξία NGC 3583.


Στα σκοτεινά βάθη του διαστήματος βρίσκεται ένας εντυπωσιακός σπειροειδής γαλαξίας που ονομάζεται NGC 3583 και απεικονίζεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA σε αυτή την φωτογραφία που λήφθηκε τον Μάιο του 2020. Αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας διαθέτει δύο βραχίονες που περιστρέφονται στο σύμπαν. Βρίσκεται 98 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον Γαλαξία μας. Δύο σουπερνόβα εξερράγησαν σε αυτόν, ένας το 1975 και ένας άλλος, πιο πρόσφατα, το 2015.

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μπορεί να υπάρξει ζωή στις εναποθέσεις αλάτων του Αρη;


Ένας επιστήμονας του Southwest Research Institute μοντελοποίησε την ατμόσφαιρα του Άρη για να διαπιστώσει εάν οι αλμυρές αποθέσεις νερού που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πιθανό να είναι κατοικήσιμες από ζωή όπως την γνωρίζουμε στη Γη. Συμμετείχε επίσης σε μια ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από την Πανεπιστημιακή Ένωση Διαστημικής Έρευνας (USRA) και το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η οποία καθησυχάζει την επιστημονική κοινότητα για την πλανητική προστασία από τον φόβο της μόλυνσης πιθανών οικοσυστημάτων του Άρη. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών δημοσιεύθηκαν αυτό το Μάιο του 2020 στο Nature Astronomy.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Αστρονόμοι ανακάλυψαν την πλησιέστερη έως τώρα μαύρη τρύπα!


Μια ομάδα αστρονόμων από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλα ινστιτούτα ανακάλυψε μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται μόλις 1000 έτη φωτός από τη Γη. Η μαύρη τρύπα είναι πιο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα από οποιαδήποτε άλλη έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί μέρος ενός τριπλού συστήματος που είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Αναπτύχθηκε "δείκτης ανιχνευσιμότητας" για αναζήτηση ζωής σε εξωπλανήτες.


Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εδώ και χιλιετίες για το αν υπάρχει ζωή και σε άλλα μέρη του σύμπαντος. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην αναζήτηση για σημάδια ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Γιατί μια έκρηξη δημιούργησε το σύμπαν, αφού οι εκρήξεις καταστρέφουν;



Πως ο Michael Lam, βοηθός καθηγητής Αστρονομίας του Rochester Institute of Technology, απάντησε στην ερώτηση του οκτάχρονου μαθητή από τις ΗΠΑ.


Φαντάσου ότι είσαι ένα επίπεδο πιόνι σε μια παρτίδα σκάκι πάνω σε μια τελείως επίπεδη και τεράστια σκακιέρα. Μια μέρα κοιτάζεις γύρω σου και αναρωτιέσαι: πώς έφτασα εδώ; πώς έφτασε ως εδώ η σκακιέρα; πώς ξεκίνησαν όλα; Βγάζεις το τηλεσκόπιό σου και αρχίζεις να εξερευνάς το σύμπαν σου, τη σκακιέρα….

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ο Ηλιος μας, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα "δραστήριος".


Σύμφωνα με τα κοσμικά πρότυπα, ο ήλιος μας είναι κάπως μονότονος! Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που θα δημοσιευθεί από ερευνητές του Max Planck Institute for Solar System Research (MPS) στο επόμενο τεύχος του Science. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες συνέκριναν τον ήλιο με εκατοντάδες άλλα αστέρια με παρόμοιες περιόδους περιστροφής. Στα περισσότερα εμφανίστηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στην λαμπρότητά τους. Αυτό εγείρει το ερώτημα αν ο ήλιος απλά περνά μια ασυνήθιστα ήσυχη φάση εδώ και κάποιες χιλιετίες.