Σελίδες

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μπορεί να υπάρξει ζωή στις εναποθέσεις αλάτων του Αρη;


Ένας επιστήμονας του Southwest Research Institute μοντελοποίησε την ατμόσφαιρα του Άρη για να διαπιστώσει εάν οι αλμυρές αποθέσεις νερού που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη είναι πιθανό να είναι κατοικήσιμες από ζωή όπως την γνωρίζουμε στη Γη. Συμμετείχε επίσης σε μια ομάδα που περιελάμβανε επιστήμονες από την Πανεπιστημιακή Ένωση Διαστημικής Έρευνας (USRA) και το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η οποία καθησυχάζει την επιστημονική κοινότητα για την πλανητική προστασία από τον φόβο της μόλυνσης πιθανών οικοσυστημάτων του Άρη. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών δημοσιεύθηκαν αυτό το Μάιο του 2020 στο Nature Astronomy.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του Άρη και των εξαιρετικά ξηρών συνθηκών, ένα σταγονίδιο υγρού νερού στην επιφάνειά του παγώνει αμέσως, βράζει ή εξατμίζεται, εκτός εάν το σταγονίδιο περιέχει άλατα. Αυτή η άλμη έχει χαμηλότερη θερμοκρασία ψύξης και εξατμίζεται πιο αργά από το καθαρό υγρό νερό. Άλατα βρίσκονται σε ολόκληρο τον Άρη και έτσι σχηματίζουν παντού αποθέσεις.
«Η ομάδα μας εξέτασε συγκεκριμένες περιοχές στον Άρη - περιοχές όπου η θερμοκρασία του υγρού νερού και τα όρια που αυτή κυμαίνεται θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν την επιβίωση γνωστών γήινων οργανισμών», δήλωσε ο Δρ Alejandro Soto, ερευνητής επιστήμονας και συγγραφέας της μελέτης. «Χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες για το κλίμα του Άρη τόσο από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα όσο και από τις μετρήσεις των διαστημικών σκαφών. Αναπτύξαμε ένα μοντέλο για να προβλέψουμε πού, πότε και για πόσο καιρό οι εναποθέσεις αλάτων είναι σταθερές στην επιφάνεια και στις ρηχές συγκεντρώσεις νερού στο υπέδαφος του Άρη».
Οι υπερβολικά ξηρές συνθήκες του Άρη απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες για να δημιουργηθεί υψηλή σχετική υγρασία, που είναι ένα μέτρο για το πόσο εύκολα μπορεί το νερό με περιεκτικότητα σε άλατα να βρεθεί σε υγρή φάση. Η μέγιστη αναμενόμενη θερμοκρασία της άλμης είναι -55ο F (-48ο C) – κοντά στο χαμηλότερο όριο που θεωρητικά μπορούν να επιβιώσουν κάποιες μορφές ζωής στην Γη.
«Ακόμα και οι ακραίες μορφές ζωής στη Γη έχουν τα όριά τους και διαπιστώσαμε ότι ο σχηματισμός άλμης από ορισμένα άλατα μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υγρού νερού σε πάνω από το 40% της επιφάνειας του Άρη, αλλά μόνο εποχιακά, κατά τη διάρκεια του 2% του Αρειανού έτους», συνέχισε ο Soto. «Αυτό δεν θα ήταν ανεκτό για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε».
Ενώ το καθαρό υγρό νερό είναι ασταθές στην επιφάνεια του Άρη, τα μοντέλα έδειξαν ότι οι σταθερές εναποθέσεις αλάτων μπορούν να σχηματιστούν και να παραμείνουν από τον ισημερινό έως τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη στην επιφάνεια του Άρη για μικρό διάστημα του έτους και έως για έξι συνεχόμενες ώρες, ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή.
«Αυτά τα νέα αποτελέσματα περιορίζουν τις επιφυλάξεις για τυχόν μόλυνση του πλανήτη κατά τις μελλοντικές εξερευνήσεις, ενώ συμβάλλουν στις έρευνες σχετικά με τις δυνατότητες δημιουργίας κατοικήσιμων συνθηκών στον Άρη», δήλωσε ο Soto.
(Σημ. Research Highligths: Αυτή η έρευνα καθιστά σαφές ότι εξετάζει τις δυνατότητες για την ζωή όπως την γνωρίζουμε και σε συγκεκριμένες περιοχές. Δεν υπάρχει κανένας όμως λόγος, η ζωή να ταυτίζεται αποκλειστικά με την ανθρώπινη εμπειρία και γνώση).
ΠΗΓΗ: https://phys.org
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση της επιφάνειας του Αρη με τους ωκεανούς του, πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Credit: ESO/M. Kornmesser. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: