Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Αυξημένες οι πιθανότητες ευφυούς ζωής στο σύμπαν!


Οι άνθρωποι πάντα αναρωτιόντουσαν αν είναι μόνοι στο σύμπαν, ακόμα και από την αρχαιότητα. Γνωρίζουμε από το γεωλογικό αρχείο ότι η ζωή ξεκίνησε σχετικά νωρίς, αμέσως μόλις το περιβάλλον του πλανήτη μας ήταν αρκετά σταθερό για να την υποστηρίξει. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πρώτος πολυκύτταρος οργανισμός, χρειάστηκε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ώστε να φθάσει στον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό.

Ωστόσο, παρά το ότι γνωρίζουν πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ζωή στη Γη, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν με ακρίβεια πώς προήλθε η ζωή, μια γνώση που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αναζήτηση ζωής αλλού στο σύμπαν.
Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2020 στο Proceeding of the National Academy of Sciences, ο David Kipping, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Κολούμπια, παρουσιάζει πώς μια ανάλυση που χρησιμοποιεί μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται Bayesian inference, θα μπορούσε να ρίξει φως στο αν η περίπλοκη ζωή μπορεί να εξελιχθεί σε έναν εξωγήινο κόσμο.
«Η ταχεία εμφάνιση της ζωής και η πολύ μεταγενέστερη εμφάνιση της ανθρωπότητας, στη χρονική διάρκεια της εξέλιξης, υπαινίσσεται κάτι», δήλωσε ο Kipping. «Σε αυτή τη μελέτη προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε τα γεγονότα».
Για να πραγματοποιήσει την ανάλυσή του, ο Kipping χρησιμοποίησε τις ηλικίες των πρώτων χημικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη ζωή και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Αναρωτήθηκε πόσο συχνά θα περιμέναμε η ζωή και η νοημοσύνη να ξαναεμφανιστούν αν η ιστορία της Γης επαναλαμβανόταν και ξαναγύρισε το ρολόι της εξέλιξης πίσω πολλές φορές.
Διατύπωσε ότι το πρόβλημα έχει τέσσερις πιθανές απαντήσεις: Η ζωή είναι συχνή και συχνά αναπτύσσει νοημοσύνη, η ζωή είναι σπάνια αλλά συχνά αναπτύσσει νοημοσύνη, η ζωή είναι συχνή αλλά σπάνια αναπτύσσει νοημοσύνη και, τέλος, η ζωή είναι σπάνια και σπάνια αναπτύσσει νοημοσύνη.
Η μέθοδος στατιστικών συμπερασμάτων Bayesian - χρησιμοποιείται για την εκ νέου ενημέρωση κάθε φορά της πιθανότητας για ένα ενδεχόμενο καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες αποδείξεις ή πληροφορίες – στηρίζει ή απορρίπτει προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με το μοντέλο που δημιουργείται, το οποίο στη συνέχεια τροποποιείται με τα νέα δεδομένα για να επανακαθορίσει τις πιθανότητες των αποτελεσμάτων».
«Η τεχνική μοιάζει με τις αποδόσεις στοιχημάτων», δήλωσε ο Kipping. «Με την επανειλημμένη εισαγωγή νέων αποδεικτικών στοιχείων, δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης για να βελτιωθούν οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα ενός συμβάντος».
Για αυτές τις τέσσερις υποθέσεις, ο Kipping χρησιμοποίησε μαθηματικούς τύπους της μεθόδου Bayesian για να συγκρίνει τα μοντέλα μεταξύ τους. «Τα συμπεράσματα, πρέπει να επιλέγονται πάντα ως κατανομές πιθανότητας», δήλωσε ο Kipping. «Αλλά ένα βασικό αποτέλεσμα είναι ότι όταν συγκρίνει κανείς τα σενάρια σπάνιας ζωής με την συχνή ζωή, το σενάριο συχνής ζωής είναι πάντα, τουλάχιστον εννέα φορές πιο πιθανό από το σπάνιο».
Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ζωή εμφανίστηκε μέσα σε 300 εκατομμύρια χρόνια από τον σχηματισμό των ωκεανών της Γης, μια πολύ γρήγορη εκκίνηση. Ο Kipping τονίζει ότι ο λόγος είναι τουλάχιστον 9:1, μπορεί να είναι και ακόμα υψηλότερος.
Το συμπέρασμα του Kipping είναι ότι εάν οι πλανήτες με παρόμοιες συνθήκες και διαθέσιμο χρόνο με τη Γη είναι συνηθισμένοι, τότε η ζωή δεν έχει πρόβλημα να εμφανισθεί αυθόρμητα σε αυτούς. Και ποιες είναι οι πιθανότητες αυτές οι εξωγήινες μορφές ζωής να μπορέσουν να εξελιχθούν σε μορφές πιο περίπλοκες, διαφοροποιημένες και έξυπνες; Εδώ, η έρευνα του Kipping είναι λιγότερο σίγουρη, βρίσκοντας αποδόσεις μόνο 3:2 υπέρ της νοήμονος ζωής.
Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα πηγάζει από την σχετικά καθυστερημένη εμφάνιση της ανθρωπότητας στην ιστορία της Γης, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξή της δεν ήταν μια εύκολη και εξασφαλισμένη διαδικασία. «Εάν παίζαμε ξανά την ιστορία της Γης, η εμφάνιση της νοημοσύνης είναι στην πραγματικότητα κάπως απίθανη», είπε.
Ο Kipping επισημαίνει ότι οι πιθανότητες υπέρ της νοήμονος ζωής στη μελέτη δεν είναι συντριπτικές, αλλά είναι πολύ κοντά στο 50:50 και τα ευρήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια απλή ώθηση υπέρ μια τέτοιας υπόθεσης.
«Η ανάλυση δεν μπορεί να παρέχει βεβαιότητες ή εγγυήσεις, μόνο στατιστικές πιθανότητες με βάση αυτό που συνέβη εδώ στη Γη», δήλωσε ο Kipping. «Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι η υπόθεση για ένα σύμπαν γεμάτο ζωή εμφανίζεται ως το πιθανότερο στοίχημα. Η αναζήτηση λοιπόν ευφυούς ζωής σε κόσμους πέρα της Γης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνεται».
ΠΗΓΗ: https://phys.org
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: NMR Photo. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: