Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Το Hubble φωτογράφησε τον εντυπωσιακό γαλαξία NGC 3583.


Στα σκοτεινά βάθη του διαστήματος βρίσκεται ένας εντυπωσιακός σπειροειδής γαλαξίας που ονομάζεται NGC 3583 και απεικονίζεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA σε αυτή την φωτογραφία που λήφθηκε τον Μάιο του 2020. Αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας διαθέτει δύο βραχίονες που περιστρέφονται στο σύμπαν. Βρίσκεται 98 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον Γαλαξία μας. Δύο σουπερνόβα εξερράγησαν σε αυτόν, ένας το 1975 και ένας άλλος, πιο πρόσφατα, το 2015.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να σχηματιστούν οι σουπερνόβα. Στην περίπτωση αυτών των δύο, οι εκρήξεις συνέβησαν σε δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους διπλά συστήματα αστεριών, στα οποία το αστρικό υπόλοιπο του ενός αστεριού στο μέγεθος του Ήλιο, γνωστό ως λευκός νάνος, συνέλεξε υλικό από τον συνοδό του. «Τρώγοντας» τον σύντροφό του, ο λευκός νάνος μάζεψε αρκετό υλικό μέχρι που έφτασε σε μια κρίσιμη μέγιστη μάζα. Σε αυτό το σημείο, το αστέρι κατέρρευσε προς τα μέσα και κατόπιν εξερράγη εκτινάσσοντας το υλικό του σε μια λαμπρή έκρηξη σουπερνόβα.
Τα δύο αυτά γεγονότα εντοπίστηκαν στον NGC 3583 και αν και δεν είναι ορατά σε αυτήν την εικόνα, μπορούμε πάντα να θαυμάζουμε τη θεαματική συμμετρία του γαλαξία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credits: ESA/Hubble & NASA, A. Riess et al. (CC BY 4.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: