Σελίδες

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Εντυπωσιακές εικόνες στροβιλιζόμενου αερίου και σκόνης, μπορεί να υποδεικνύουν σχηματισμό πλανήτη!


Πιθανά για πρώτη φορά οι αστρονόμοι να έχουν στην διάθεσή τους άμεσες ενδείξεις ότι ένας πλανήτης σχηματίζεται γύρω από ένα νεαρό άστρο.

Ένας σπειροειδής δίσκος αερίου και σκόνης που περιβάλλει το αστέρι AB στον αστερισμό του Ηνίοχου περιλαμβάνει ένα μικρό ελικοειδή σχηματισμό, σε σχήμα S, κοντά στο κέντρο της σπείρας, όπως δείχνουν οι εικόνες του υπέρυθρου τηλεσκοπίου.
Αυτή η συστροφή «είναι το ακριβές σημείο όπου μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος πλανήτης», λέει ο αστροφυσικός Emmanuel Di Folco του Πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία.
Εως τώρα, οι αστρονόμοι έχουν δει κενά και μεγάλης κλίμακας σπείρες που πιστεύεται ότι δημιουργούνται από αόρατους πλανήτες σε δίσκους αερίου και σκόνης γύρω από νεαρά άστρα. Οι θεωρίες για το πώς οι πλανήτες συνενώνονται και συλλέγουν υλικό από αυτούς τους δίσκους προβλέπουν ότι οι κινήσεις των πλανητών θα περιστρέφουν περαιτέρω το αέριο γύρω τους σαν στροβιλιζόμενους έλικες, «προδίδοντας» την θέση τους.  
Τώρα, ο Di Folco και οι συνάδελφοί του έχουν χρησιμοποιήσει υπέρυθρες εικόνες από το Atacama Large Millimeter / submillimeter Array και το Very Large Telescope, και τα δύο στη Χιλή, για να βρουν μέσα σε μια σπείρα μια τέτοια στροφή σχήματος S γύρω από το άστρο AB του Ηνιόχου. Η ομάδα δημοσίευσε  τα ευρήματά της στο Astronomy & Astrophysics του Μαΐου.
«Ήταν καταπληκτικό», λέει ο Di Folco. «Ήταν ακριβώς όπως περιμέναμε από τις θεωρητικές προβλέψεις του σχηματισμού πλανητών».
Το αστέρι, περίπου 520 έτη φωτός μακριά, είναι ηλικίας μόλις 4 εκατομμυρίων ετών, περίπου το ένα χιλιοστό της ηλικίας του ήλιου. «Είναι πραγματικά ένα νεογέννητο άστρο», λέει ο Di Folco.
Η ακριβής μάζα του δυνητικού πλανήτη δεν είναι γνωστή, αλλά μάλλον θα πρέπει να είναι ένας γίγαντας αερίου όπως ο Δίας και όχι ένας βραχώδης πλανήτης σαν τη Γη για να δημιουργήσει τόσο μεγάλα κύματα στο δίσκο σκόνης και αερίων. Και μπορεί να μην είναι μόνος - υπάρχει μια ένδειξη και ενός άλλου πλανήτη που σχηματίζεται κοντά στην εξωτερική άκρη του δίσκου.
Δείτε εδώ τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του δίσκου αερίων και των θέσεων σχηματισμού των πλανητών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νέφη σκόνης και αερίων στον αστερισμό του Ηνιόχου. Credit: ESO Digitized Sky Survey (DSS2). (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: