Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης, μετακινείται όλο και ταχύτερα!


Η ομάδα ερευνητών που συντηρεί το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM), το ενημέρωσε και το δημοσίευσε ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται ο βόρειος μαγνητικός πόλος. Το πρόσφατα ενημερωμένο μοντέλο δείχνει το μαγνητικό βόρειο πόλο να απομακρύνεται από την θέση του, με κατεύθυνση από τον Καναδά προς τη Σιβηρία.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος είναι το σημείο της Γης που οι πυξίδες χαρακτηρίζουν ως αληθινό βορρά. Είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών που συμβαίνουν βαθιά μέσα στον πλανήτη, όπου η ροή του τετηγμένου σιδήρου δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο με πόλους κοντά στους γεωγραφικούς Βόρειους και Νότιους πόλους. Αλλά σε αντίθεση με τους γεωγραφικούς πόλους, οι μαγνητικοί πόλοι μπορούν να κινούνται - και ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται γρηγορότερα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την έγκαιρη ενημέρωση του WMM.
Το WMM είναι ένα μοντέλο που συντηρείται από κοινού, από την αμερικανική National Oceanic and Atmospheric Administration και την Βρετανική Geological Survey - σκοπός του είναι να παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο της Γης και ειδικότερα που ακριβώς βρίσκονται οι θέσεις των μαγνητικών πόλων. Τα δεδομένα για το μοντέλο προέρχονται από δορυφόρους και 160 χερσαία παρατηρητήρια. Το μοντέλο ενημερώνεται ανά πενταετία επομένως, η επόμενη ενημέρωση προγραμματίζεται για το 2025. Το WMM είναι σημαντικό λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στην πλοήγηση - εκτός από το GPS, στρατοί, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτό για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών πλοήγησης.
Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό γιατί οι πόλοι μετακινούνται. Μερικοί έχουν προτείνει ότι οφείλεται σε μια υπόγεια ρευματοειδή ροή των λιωμένων υλικών του πλανήτη, αλλά ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι κατανοητός. Η μετακίνηση των μαγνητικών πόλων ανακαλύφθηκε το 1831 - από τότε και οι δύο πόλοι έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια και η ταχύτητα με την οποία μετακινούνται καταγράφεται. Ο βόρειος μαγνητικός πόλος ταξίδεψε 1.400 μίλια από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά και εντωμεταξύ άλλαξε και ταχύτητα. Μέχρι το 2000, η ταχύτητά του κυμαινόταν γύρω στα 10 km / έτος. Οι τελευταίες μετρήσεις όμως δείχνουν ότι κινείται πλέον με ταχύτητα 50 χλμ / έτος.
Η αυξημένη ταχύτητα κίνησης του βόρειου μαγνητικού πόλου δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στους περισσότερους ανθρώπους - οι μη επιστήμονες ενδέχεται να παρατηρήσουν απλά κάποιες αλλαγές στις εφαρμογές GPS των smartphones και να χρειασθεί να εγκαταστήσουν κάποιες ενημερώσεις. Πάντως, θα χρειασθεί να επαναρυθμισθούν τα όργανα επιτήρησης στα αεροδρόμια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: NASA Goddard Space Flight Center. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: