Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Η παρουσία γλαυκονίτη στον Αρη, υποδηλώνει ότι κάποτε οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για ζωή!

Μια ομάδα ερευνητών από την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. βρήκαν στοιχεία για ένα είδος πηλού στον Άρη, που το γήινο αντίστοιχό του ονομάζεται γλαυκονίτης, ο οποίος υποδηλώνει ότι ο κόκκινος πλανήτης είχε κάποτε κατοικήσιμες συνθήκες για την ζωή όπως την γνωρίζουμε. Στην μελέτη της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy στις 28 Ιουνίου 2021, η ομάδα περιγράφει την ανάλυσή της σχετικά με τα ορυκτά αργίλου που εξήχθησαν από τον κρατήρα Gale από το ρόβερ Curiosity το 2016 και τα συμπεράσματά της.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η ζωή στη Γη, θα μπορούσε να ανιχνευθεί από περίπου 2.000 κοντινά αστέρια!

Δύο επιστήμονες, εντόπισαν 2.034 κοντινά αστέρια - σε κοσμική απόσταση έως 326 έτη φωτός – από τα οποία θα μπορούσε να εντοπισθεί η Γη καθώς διέρχεται εμπρός από τον ήλιο μας. Από τα 1.715 αυτά αστέρια θα μπορούσε να είχε εντοπισθεί η Γη από τότε που ο ανθρώπινος πολιτισμός άνθισε περίπου 5.000 χρόνια πριν, ενώ τα υπόλοιπα 319 αστέρια θα προστεθούν τα επόμενα 5.000 χρόνια.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ραγισμένη και κινείται σαν πάγος που επιπλέει στον ωκεανό - πιθανά λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας!

Μεγάλο μέρος του ανώτερου φλοιού του γειτονικού μας πλανήτη, της Αφροδίτης, δείχνει να χωρίζεται σε θραύσματα τα οποία μετακινούνται - και η αργή ανάδευση του μανδύα κάτω από την επιφάνεια, μπορεί να είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Ο Paul K. Byrne Αναπληρωτής Καθηγητής Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και οι συνάδελφοί του έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ αρκετών δεκαετιών για να διερευνήσουν πώς αλληλεπιδρά η επιφάνεια της Αφροδίτης με το εσωτερικό της. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις 21 Ιουνίου 2021.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από 42.000 χρόνια, ίσως οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ!

Πριν από περίπου 42.000 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε προσωρινά και κατόπιν αντιστράφηκε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science. Αυτό οδήγησε σε περιβαλλοντικές αλλαγές και μαζικές εξαφανίσεις ειδών, συμπεριλαμβανομένων των Νεάντερταλ. Η δραματική εκείνη περίοδος ήταν ένα σημείο καμπής για την ιστορία της Γης, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, γεμάτη εντυπωσιακά σέλας (αύρες), μεγάλες ηλεκτρικές καταιγίδες και ισχυρή κοσμική ακτινοβολία. Αυτές οι αλλαγές προκλήθηκαν από την άμεση επίδραση των ηλιακών ανέμων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο διπλό σύστημα κόκκινου - καφέ νάνου, σε απόσταση 244 ετών φωτός!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων δημοσίευσε στις 8 Ιουνίου 2021 στο arXiv την ανακάλυψη ενός μεγάλου αντικειμένου σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο νάνο αστέρα TOI-1278. Το αντικείμενο σύμφωνα με την μελέτη, αποδεικνύεται ένας καφέ νάνος με σχεδόν 18 - 19 φορές την μάζα του γιγαντιαίου πλανήτη Δία. Οι καφέ νάνοι είναι ενδιάμεσα αντικείμενα μεταξύ πλανητών και αστεριών, καταλαμβάνοντας το εύρος μάζας μεταξύ 13 έως 80 φορές την μάζα του Δία. Για σύγκριση, αναφέρουμε ότι ο Δίας έχει μάζα 317 φορές την μάζα της Γης και ο Ήλιος πάνω από 1.000 φορές την μάζα του Δία.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

HR 8799: ένα ρυθμικό πλανητικό σύστημα που θα καταλήξει στο χάος! Ελληνικής καταγωγής ο βασικός συγγραφέας της μελέτης!

Τέσσερις πλανήτες κινούνται με έναν τέλειο ρυθμό γύρω από ένα «κοντινό» αστέρι, που προορίζεται να διογκωθεί και τελικά να πεθάνει. Οι αστρονόμοι μοντελοποίησαν την αλλαγή των βαρυτικών δυνάμεων στο σύστημα όταν ο αστέρας μετατραπεί σε λευκό νάνο και είδαν ότι ο σημερινός τέλειος χορός των πλανητών είναι το προμήνυμα μιας εποχής χάους που θα κάνει τους πλανήτες να αναπηδούν όπως οι μπάλες σε ένα παιχνίδι φλίπερ.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Τι δεν θα μάθουμε από τις απορριφθείσες αποστολές της NASA στα φεγγάρια του Δία και του Ποσειδώνα!

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που η NASA έστειλε για τελευταία φορά στην Αφροδίτη το διαστημικό σκάφος «Μαγγελάνος». Πρόσφατα επιλέχθηκαν δύο νέες αποστολές στον γειτονικό πλανήτη για να εξερευνήσουν τη θανατηφόρα ατμόσφαιρα, τις συντριπτικές πιέσεις και το ηφαιστειακό τοπίο. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η NASA ανακοίνωσε ότι τέσσερις αποστολές θα υποβάλλονταν σε μια διαδικασία εξέτασης εννέα μηνών, για την σκοπιμότητά τους.