Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από 42.000 χρόνια, ίσως οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ!

Πριν από περίπου 42.000 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε προσωρινά και κατόπιν αντιστράφηκε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science. Αυτό οδήγησε σε περιβαλλοντικές αλλαγές και μαζικές εξαφανίσεις ειδών, συμπεριλαμβανομένων των Νεάντερταλ. Η δραματική εκείνη περίοδος ήταν ένα σημείο καμπής για την ιστορία της Γης, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, γεμάτη εντυπωσιακά σέλας (αύρες), μεγάλες ηλεκτρικές καταιγίδες και ισχυρή κοσμική ακτινοβολία. Αυτές οι αλλαγές προκλήθηκαν από την άμεση επίδραση των ηλιακών ανέμων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η ομάδα που εκπόνησε την μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, την Κίνα και τη Ρωσία, ονόμασαν χαριτολογώντας αυτή την περίοδο «Adams Transitional Geomagnetic Event» ή απλά «Φαινόμενο Adams». Ο Adams είναι ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Douglas Adams, ο οποίος έγραψε το διάσημο «Γυρίζοντας τον Γαλαξία με ωτοστόπ» όπου το 42 ήταν η απάντηση στο απόλυτο ερώτημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων.

Η μελέτη αποτυπώνει με ακρίβεια τις χρονικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεγάλης αυτής αναστροφής των μαγνητικών πόλων χάρη στα αρχαία δέντρα kauri της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία διατηρήθηκαν σε ιζήματα για περισσότερα από 40.000 χρόνια. Αναλύοντας τους δακτυλίους των αρχαίων δέντρων οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν και να χρονολογήσουν την αύξηση των επιπέδων των ραδιενεργών ισοτόπων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που προκλήθηκε από την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης. Αυτές οι μετρήσεις βοήθησαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα της διακοπής και κατόπιν της αναστροφής των μαγνητικών πόλων, ένα γεγονός το οποίο ήταν ήδη γνωστό ως «The Laschamps Excursion». Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις αναλύσεις των αρχαίων κορμών, συνδυάστηκαν με στοιχεία περιβαλλοντικών αλλαγών από σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε σπηλιές, από πυρήνες πάγου και τυρφώνες από όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν παγκόσμια κλιματικά μοντέλα που έδειξαν ανάπτυξη παγετώνων σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αλλαγές στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και μεταβολές των τροπικών συστημάτων. Το μαγνητικό πεδίο της Γης μειώθηκε στο 0 έως 6% της σημερινής του έντασης κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Στην ουσία ο πλανήτης δεν είχε καθόλου μαγνητικό πεδίο, είχε δηλαδή χάσει την ασπίδα του έναντι της κοσμικής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωτόγονοι άνθρωποι θα ήταν εκστασιασμένοι και τρομοκρατημένοι από τις εκπληκτικές αύρες που θα εμφανίζονταν στον ουρανό, οι οποίες προκαλούνται από τις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου καθώς αλληλεπιδρά με τον ηλιακό άνεμο, όπως σήμερα συμβαίνει με το σέλας. Η ραγδαία αλλαγή του κλίματος και οι καταστροφές θα ανάγκαζαν τους προγόνους μας να καταφύγουν στις σπηλιές, οδηγώντας στην καταπληκτική τέχνη του σπηλαίου που πρωτοεμφανίστηκε περίπου 42.000 χρόνια πριν. Η εξαφάνιση των Νεάντερταλ που χρονολογείται σε αυτή περίπου την περίοδο θα μπορούσε να συνδεθεί με τις κλιματικές αυτές αλλαγές κατά την περίοδο του «Φαινομένου Adams».

Θα μπορούσε να συμβεί μια τέτοια αναστροφή μαγνητικών πόλων σήμερα; Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, όπως η αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου κατά 9% τα τελευταία 170 χρόνια, που μπορεί να είναι προμήνυμα αντιστροφής. Η σύγχρονη όμως κοινωνία είναι πολύ πιο ευπρόσβλητη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αν συνέβαινε ένα παρόμοιο γεγονός σήμερα, οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες. Η εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία θα κατέστρεφε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα δορυφορικά δίκτυα, πολύ πριν τις επιπτώσεις στο κλίμα, τις βάσεις δηλαδή της ενέργειας και της επικοινωνίας του σύγχρονου ανθρώπου.

ΠΗΓΗ:https://bigthink.com/surprising-science/42000-years-ago-earth-end-of-days-mass-extinctions?rebelltitem=1#rebelltitem1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βόρειο Σέλας. Credit: Lenny K Photography. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης, μετακινείται όλο και ταχύτερα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: