Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Η παρουσία γλαυκονίτη στον Αρη, υποδηλώνει ότι κάποτε οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για ζωή!

Μια ομάδα ερευνητών από την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. βρήκαν στοιχεία για ένα είδος πηλού στον Άρη, που το γήινο αντίστοιχό του ονομάζεται γλαυκονίτης, ο οποίος υποδηλώνει ότι ο κόκκινος πλανήτης είχε κάποτε κατοικήσιμες συνθήκες για την ζωή όπως την γνωρίζουμε. Στην μελέτη της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy στις 28 Ιουνίου 2021, η ομάδα περιγράφει την ανάλυσή της σχετικά με τα ορυκτά αργίλου που εξήχθησαν από τον κρατήρα Gale από το ρόβερ Curiosity το 2016 και τα συμπεράσματά της.

Το 2016, το ρόβερ Curiosity της NASA περιηγήθηκε στο εσωτερικό του κρατήρα Gale του Άρη. Στη συνέχεια, το ρόβερ έλαβε δείγματα από ορυκτά και χρησιμοποίησε τα όργανά του για την ανάλυση του υλικού. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έριξαν μια προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα της ανάλυσης και διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα ορυκτά κάποια μοιάζουν πολύ με τους γλαυκονίτες που συναντάμε εδώ στη Γη. Ο γλαυκονίτης είναι ένα φυλλοπυριτικό ορυκτό που περιέχει κάλιο ή νάτριο, μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο ή μαγνήσιο και πυρίτιο. Βρίσκεται σχεδόν πάντα υπό μορφή ωοειδών σχημάτων σε στρώματα ιζημάτων ανθρακικών αλάτων και άμμου. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο σχηματισμός του γλαυκονίτη απαιτεί σταθερές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι που έκανε την ανακάλυψη αυτού του ορυκτού στον Άρη τόσο συναρπαστική - υποδηλώνει ότι σχηματίστηκε υπό σταθερές συνθήκες που διήρκεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως εκατομμύρια χρόνια. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο κρατήρας Gale ήταν κάποτε γεμάτος νερό, αποτελώντας μια λίμνη που διήρκεσε αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ο Άρης είχε μια πολύ παχύτερη ατμόσφαιρα που ευνοούσε την διατήρηση επιφανειακού νερού σε υγρή μορφή. Ο σχηματισμός του γλαυκονίτη απαιτεί θερμοκρασίες κατά μέσο όρο από -3 έως 15 βαθμούς Κελσίου και ουδέτερο pH νερού, δύο στοιχεία ευνοϊκά για την ύπαρξη ζωής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποτελούν απόδειξη για ζωή στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά δείχνουν ότι υπήρχε μια εποχή κατά την οποία οι συνθήκες στην επιφάνειά του ήταν κατάλληλες για την παρουσία της.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-06-glauconitic-like-clay-mars-planet-habitable.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο κρατήρας Gale του Άρη όπως ήταν πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, γεμάτος με νερό. Στο κέντρο του, υψώνεται το όρος Sharp. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σύννεφα, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον Αρη ζεστό και υγρό, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: