Σελίδες

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Πρόγραμμα Galileo: μια επιστημονική πρωτοβουλία για την αναζήτηση εξωγήινης τεχνολογίας!

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής έναν εξέχοντα αστρονόμο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26/7/2021 μια νέα πρωτοβουλία για την αναζήτηση αποδείξεων εξωγήινης τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Galileo και προβλέπει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου μεσαίου μεγέθους τηλεσκοπίων, φωτογραφικών μηχανών και υπολογιστών για τη διερεύνηση άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων και μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί με 1,75 εκατομμύρια δολάρια από ιδιωτικές χορηγίες.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Οι influencers δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για την μετάδοση νέων ιδεών μέσα σε ένα κοινωνικό δίκτυο!

Φανταστείτε ότι είστε ένας διευθύνων σύμβουλος που θέλει να προωθήσει ένα καινοτόμο νέο προϊόν – π.χ. μια εφαρμογή διαχείρισης χρόνου ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Θα θέλατε να στείλετε το προϊόν στην Kim Kardashian με την ελπίδα ότι θα το λατρέψει και θα το διαδώσει στις λεγεώνες των οπαδών της στο Instagram;

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Μεγάλοι αστεροειδείς προσέκρουαν στην αρχαία Γη, ίσως και 10 φορές συχνότερα από ότι πιστευόταν!

Αστεροειδείς σε μέγεθος πόλης ή και ακόμα μεγαλύτεροι, όπως αυτός που εξάλειψε τους δεινόσαυρους, χτυπούσαν την πρώιμη Γη με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Περίπου κάθε 15 εκατομμύρια χρόνια, ένα τέτοιο κομμάτι βράχου χτυπούσε τον εξελισσόμενο πλανήτη μας.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Εικονικό ταξίδι με το διαστημικό σκάφος Juno, καθώς διέρχεται από τον γιγαντιαίο πλανήτη Δία και τον δορυφόρο του Γανυμήδη!

Στις 7 Ιουνίου 2021, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA διήλθε από την κοντινότερη απόσταση από τον δορυφόρο του Δία Γανυμήδη, από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια ημέρα μετά, το Juno έκανε την 34η περιφορά του γύρω από τον Δία, διερχόμενο πάνω από την ατμόσφαιρα του γιγαντιαίου πλανήτη από πόλο σε πόλο, σε λιγότερο από τρεις ώρες. Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή κάμερα, την JunoCam imager, του διαστημικού σκάφους η ομάδα αποστολής δημιούργησε ένα animation για να δώσει μια εντυπωσιακή άποψη του παραπάνω ταξιδιού.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Έκρηξη υπερ-ηφαιστείου πριν από 105 εκατομμύρια χρόνια, είναι υπεύθυνη -μεταξύ άλλων- και για τους σεισμούς στην Μεσόγειο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο φλοιός της Γης, η λεπτή στερεή κρούστα πάνω στην οποία ζούμε είναι κατακερματισμένος σε μεγάλες και μικρές πλάκες. Οι πλάκες αυτές του φλοιού της Γης εκτελούν πολύπλοκες κινήσεις με την πάροδο των ετών που ωστόσο μπορούν να αποδοθούν σε πολύ απλούς μηχανισμούς.

Ένας τέτοιος απλός μηχανισμός εξηγεί μια ρήξη που άλλαξε τον κόσμο πριν από 105 εκατομμύρια χρόνια σε ένα μήκος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 8/7/2021 στο περιοδικό Nature Geoscience.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ανιχνεύθηκαν τέσσερις «ελεύθεροι» εξωπλανήτες με την μάζα της Γης, να περιπλανούνται στα σκοτεινά βάθη του διαστήματος!

Υπάρχουν κάποιοι μυστηριώδεις πλανήτες που περιπλανιούνται στα σκοτεινά βάθη του διαστήματος χωρίς να περιφέρονται γύρω από κανένα άστρο. Είναι οι λεγόμενοι «ελεύθεροι πλανήτες», κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη ανακαλυφθεί στο μεσοαστρικό χώρο. Το 2018 μάλιστα, οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν τεράστιο τέτοιον πλανήτη, 12 φορές μεγαλύτερο από τον Δία!

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος έως τώρα λευκός νάνος, με το μέγεθος της Σελήνης και μάζα μεγαλύτερη του 'Ηλιου!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο και βαρύτερο λευκό νάνο που έχουν δει ποτέ. Το σχεδόν σβησμένο πλέον άστρο, σχηματίστηκε όταν συγχωνεύτηκαν δύο μικρότερης μάζας λευκοί νάνοι. «Με μια απίστευτη πυκνότητα, το άστρο με μάζα μεγαλύτερη του Ήλιου έχει μέγεθος όσο περίπου η Σελήνη», λέει η Ilaria Caiazzo, ερευνήτρια στο τομέα της Θεωρητικής Αστροφυσικής του Caltech και βασική συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 1η Ιουλίου του περιοδικού Nature.