Σελίδες

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Έκρηξη υπερ-ηφαιστείου πριν από 105 εκατομμύρια χρόνια, είναι υπεύθυνη -μεταξύ άλλων- και για τους σεισμούς στην Μεσόγειο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο φλοιός της Γης, η λεπτή στερεή κρούστα πάνω στην οποία ζούμε είναι κατακερματισμένος σε μεγάλες και μικρές πλάκες. Οι πλάκες αυτές του φλοιού της Γης εκτελούν πολύπλοκες κινήσεις με την πάροδο των ετών που ωστόσο μπορούν να αποδοθούν σε πολύ απλούς μηχανισμούς.

Ένας τέτοιος απλός μηχανισμός εξηγεί μια ρήξη που άλλαξε τον κόσμο πριν από 105 εκατομμύρια χρόνια σε ένα μήκος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 8/7/2021 στο περιοδικό Nature Geoscience.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα υπέρ-ηφαίστειο στην περιοχή της Μαδαγασκάρης έσπασε τον φλοιό της Γης σε μήκος 7.500 χιλιομέτρων, ωθώντας την Ινδική μακριά από την Αφρικανική Πλάκα. Η αιτία ήταν ένα «λοφίο» στον μανδύα της Γης, δηλαδή μία συγκέντρωση ζεστού υλικού που έσπρωχνε τον φλοιό προς τα πάνω με μια εξαιρετικά αργή κίνηση, μέχρι που τον ράγισε.

Είναι από καιρό γνωστό ότι η ινδική χερσαία μάζα έφτασε έτσι προς τα βόρεια και ενώθηκε με την Ευρασία δημιουργώντας τα Ιμαλάια στην περιοχή της σύγκρουσης. Αλλά μια φαινομενικά άσχετη κίνηση στην κατεύθυνση ανατολής-δύσης των ηπειρωτικών πλακών, ήταν επίσης μέρος της ίδιας διαδικασίας. Αυτό υποστηρίζεται από υπολογισμούς μιας ομάδας με επικεφαλής τον Ολλανδό επιστήμονα Douwe van Hinsbergen (Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης) και τον Bernhard Steinberger (GFZ Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ινδική πλάκα δεν απομακρύνθηκε απλώς από την Αφρική, αλλά περιστράφηκε κατά την διαδικασία αυτή. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ινδία βρίσκεται πάνω σε μια μεγαλύτερη πλάκα, δημιουργώντας μια αυξημένη μάζα σε αυτή την περιοχή της ευρύτερης πλάκας. Αυτή η συγκέντρωση μάζας, λειτουργεί ως άξονας περιστροφής με αποτέλεσμα το ρήγμα Αφρικής και Ινδικής υποηπείρου να ανοίξει στο νότο και να κλείσει στο βορρά σαν ψαλίδι. Ετσι στο βορρά αναπτύχθηκε η κίνηση ανατολής – δύσης της Ευρασιατικής πλάκας, η ανάπτυξη των βουνών και αφαίρεση τεμαχίων του φλοιού. Αυτή η κίνηση «ψαλιδιού», έχει δραματικές επιπτώσεις μέχρι σήμερα: Η διαδικασία συνεχίζεται και προκαλεί σεισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, ωθεί την Αφρική προς βορρά κλείνοντας σταδιακά την Μεσόγειο -κάτι το οποίο δημιούργησε και το Ελληνικό ηφαιστειακό τόξο- και κάνει τα Ιμαλάια όλο και ψηλότερα.

Τα ίχνη του λοφίου του μάγματος μπορούν να αναγνωριστούν ακόμη και σήμερα με την μορφή βασαλτών στη Μαδαγασκάρη και στα νοτιοδυτικά της Ινδίας τα οποία μαρτυρούν μια τεράστια ηφαιστειακή δραστηριότητα που τροφοδοτήθηκε από το μανδύα.

Ο Bernhard Steinberger υπολόγισε την κίνηση και την πίεση που προκάλεσε το υπέρ-ηφαίστειο κοντά στη σημερινή Μαδαγασκάρη, σε όλη την περιοχή της Αραβικής χερσονήσου και της Μεσογείου. Έχει επίσης αναρτήσει ένα βίντεο στοYouTube, το οποίο απεικονίζει απλά και παραστατικά τις κινήσεις αυτές.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-07-continental-pirouettes-supervolcano-fed-earth.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Ινδία ως ένα μεγάλο νησί σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρασία. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, η Ινδία είναι μια συγκέντρωση μάζας επάνω σε μια αρκετά μεγαλύτερη πλάκα. Credit: WorldislandInfo.com (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από 42.000 χρόνια, ίσως οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: