Σελίδες

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Πρόγραμμα Galileo: μια επιστημονική πρωτοβουλία για την αναζήτηση εξωγήινης τεχνολογίας!

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής έναν εξέχοντα αστρονόμο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26/7/2021 μια νέα πρωτοβουλία για την αναζήτηση αποδείξεων εξωγήινης τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Galileo και προβλέπει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου μεσαίου μεγέθους τηλεσκοπίων, φωτογραφικών μηχανών και υπολογιστών για τη διερεύνηση άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων και μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί με 1,75 εκατομμύρια δολάρια από ιδιωτικές χορηγίες.

Με δεδομένες τις πρόσφατες ανακαλύψεις που δείχνουν την αφθονία πλανητών που μοιάζουν με τη Γη σε ολόκληρο τον γαλαξία, «δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε την πιθανότητα άλλοι τεχνολογικοί πολιτισμοί να έχουν προηγηθεί από τον δικό μας», δήλωσε ο καθηγητής Avi Loeb σε συνέντευξη Τύπου. «Ο αντίκτυπος οποιασδήποτε ανακάλυψης εξωγήινης τεχνολογίας θα ήταν τεράστιος στην επιστήμη, στην τεχνολογία και σε όλη την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Το έργο περιλαμβάνει ερευνητές από το Harvard, το Princeton, το Cambridge, το Caltech και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Ανακοινώθηκε ένα μήνα μετά, αφότου το Πεντάγωνο δημοσίευσε την αναφορά του για τα μη αναγνωρισμένα εναέρια αντικείμενα, για τα οποία η φύση τους ήταν ασαφής. «Αυτό που βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι κάτι που οι πολιτικοί ή οι στρατιωτικοί μπορούν να ερμηνεύσουν, επειδή δεν εκπαιδεύτηκαν ως επιστήμονες, εναπόκειται λοιπόν στην επιστημονική κοινότητα να τα μελετήσει», δήλωσε ο Loeb.

Εκτός από τη μελέτη των UFO, το πρόγραμμα Galileo θέλει να διερευνήσει αντικείμενα που επισκέπτονται το ηλιακό μας σύστημα από το διαστρικό διάστημα και να ψάξει για τυχόν εξωγήινους δορυφόρους που ενδέχεται να ερευνούν τη Γη. Ο Loeb αναφέρεται σε αυτή την έρευνα σαν έναν νέο κλάδο της αστρονομίας που αποκαλεί «διαστημική αρχαιολογία», με σκοπό να συμπληρώσει το υπάρχον πεδίο της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), η οποία αναζητά κυρίως εξωγήινα ραδιοσήματα. Αυτές οι προσπάθειες θα απαιτήσουν συνεργασίες με υπάρχουσες και μελλοντικές αστρονομικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στη Χιλή που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023 και αναμένει με ανυπομονησία η επιστημονική κοινότητα.

Ο 59χρονος Αμερικανο - ισραηλινός έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες πρωτοποριακές εργασίες και συνεργάστηκε με τον εκλιπόντα Stephen Hawking, αλλά δημιούργησε σάλο όταν πρότεινε ότι ένα διαστρικό αντικείμενο που πέρασε μέσα από το πλανητικό μας σύστημα το 2017 θα μπορούσε να ήταν ένας εξωγήινος ανιχνευτής που ταξιδεύει εκμεταλλευόμενος τους ηλιακούς ανέμους. Δημοσίευσε τα επιχειρήματά του σε επιστημονικές εργασίες και στο βιβλίο «Εξωγήινοι: Το πρώτο σημάδι της ευφυούς ζωής πέρα ​​από τη Γη», που τον έθεσε σε αντίθεση με πολλούς επιστήμονες της αστρονομικής κοινότητας.

Το νέο έργο που ανακοινώθηκε πήρε το όνομά του από τον Ιταλό αστρονόμο Galileo Galilei, ο οποίος τιμωρήθηκε όταν παρείχε βασικές ενδείξεις ότι η Γη δεν βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Ο συμμετέχοντας επίσης στην πρωτοβουλία Frank Laukien, ερευνητής στο τμήμα χημείας και χημικής βιολογίας του Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ωστόσο τον εαυτό του «σκεπτικιστή». Πρόσθεσε όμως ότι, αντί να απορρίπτουμε τις νέες ιδέες, είναι απαραίτητο να «τις καταγράψουμε και να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα σύμφωνα με την επιστημονική μέθοδο».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-07-astronomers-evidence-tech-built-aliens.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: jeffowenphotos (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Το "μικροβιακό" SETI ίσως είναι πολύ πιο επιτυχημένο από ότι το ανθρώπινο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: