Σελίδες

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Εικονικό ταξίδι με το διαστημικό σκάφος Juno, καθώς διέρχεται από τον γιγαντιαίο πλανήτη Δία και τον δορυφόρο του Γανυμήδη!

Στις 7 Ιουνίου 2021, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA διήλθε από την κοντινότερη απόσταση από τον δορυφόρο του Δία Γανυμήδη, από οποιοδήποτε άλλο διαστημικό σκάφος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια ημέρα μετά, το Juno έκανε την 34η περιφορά του γύρω από τον Δία, διερχόμενο πάνω από την ατμόσφαιρα του γιγαντιαίου πλανήτη από πόλο σε πόλο, σε λιγότερο από τρεις ώρες. Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή κάμερα, την JunoCam imager, του διαστημικού σκάφους η ομάδα αποστολής δημιούργησε ένα animation για να δώσει μια εντυπωσιακή άποψη του παραπάνω ταξιδιού.

«Το βίντεο δείχνει πόσο όμορφη μπορεί να είναι η εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο Scott Bolton, επικεφαλείς έρευνας του Juno από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο. «Είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να ζήσουν την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος βλέποντας πώς θα ήταν να είναι σε τροχιά γύρω από τον Δία και να πετούν πάνω ​​από ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του. Σήμερα, πλησιάζουμε τη συναρπαστική προοπτική οι άνθρωποι να μπορούν να επισκεφθούν το διάστημα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτό ωθεί τη φαντασία μας δεκαετίες στο μέλλον, όταν θα επισκέπτονται τους εξωγήινους κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα».

Το βίντεο διάρκειας 3:30 λεπτών ξεκινά με το Juno να πλησιάζει τον Γανυμήδη και να περνά σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του με ταχύτητα 67.000 χιλιόμετρα την ώρα. Οι εικόνες δείχνουν αρκετές από τις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές του φεγγαριού (οι σκοτεινότερες περιοχές πιστεύεται ότι προκύπτουν από την εξάχνωση του πάγου στο διάστημα, αφήνοντας πίσω του το σκοτεινό υπόλειμμα), καθώς και τον κρατήρα Tros, που είναι από τους μεγαλύτερους και φωτεινότερους κρατήρες του Γανυμήδη.

Χρειάζονται μόλις 14 ώρες και 50 λεπτά για να διανύσει το Juno τα 1.180.000 χιλιόμετρα μεταξύ Γανυμήδη και Δία (απόσταση τριπλάσια σχεδόν από αυτή Γης – Σελήνης) και ο θεατής μεταφέρεται σε απόσταση μόλις 3.400 χιλιομέτρων πάνω από τις εντυπωσιακές κορυφές των νεφών του Δία. Μέχρι εκείνη την στιγμή, η ισχυρή βαρύτητα του Δία έχει επιταχύνει το διαστημικό σκάφος σε μια ταχύτητα σχεδόν 210.000 χιλιομέτρων της ώρα!

Μεταξύ των ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών που φαίνονται είναι οι κυκλικοί κυκλώνες στο βόρειο πόλο και πέντε από τη "σειρά μαργαριταριών" του γίγαντα αερίου - οκτώ τεράστιες καταιγίδες που περιστρέφονται αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο και που εμφανίζονται σαν μια σειρά λευκών ωοειδών σχηματισμών. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Juno από τη μελέτη της ατμόσφαιρας του Δία, η ομάδα αποστολής προσομοίωσε τις αστραπές που θα μπορούσε να δει κάποιος καθώς θα πέρναγε πάνω από τις τεράστιες καταιγίδες του Δία.

Και για τους δύο κόσμους, οι φωτογραφίες του JunoCam προβάλλονται σε μια ψηφιακή σφαίρα και στη συνέχεια γίνεται ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων για να κάνουν την κίνηση να φαίνεται πιο ομαλή και να παρέχει απόψεις προσέγγισης και αναχώρησης τόσο στον Γανυμήδη όσο και στον Δία.

Όπως είχε υπολογισθεί, η βαρυτική έλξη του μεγάλου δορυφόρου, του μεγαλύτερου του ηλιακού συστήματος, επηρέασε την τροχιά του Juno, με αποτέλεσμα τη μείωση της τροχιακής του περιόδου στο σύστημα του Δία από 53 σε 43 ημέρες. Η επόμενη πτήση γύρω από τον Δία, η 35η, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-07-juno-flies-solar-biggest-moon.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γανυμήδης, φωτογραφία του 1996. Credit: NASA/JPL/Processed by Kevin M. Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία, συρρικνώνεται αλλά δεν καταστρέφεται από τις μικρότερες καταιγίδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: