Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστούμε τώρα, αλλά η εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος δεν πρόκειται να σταματήσει στη Σελήνη και στον Άρη. Τελικά, οι απόγονοί μας θα εξαπλωθούν σε όλο το ηλιακό σύστημα, το ερώτημα είναι πότε και όχι εάν. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι το επίκεντρο μιας νέας εργασίας που δημοσιεύθηκε στο arXiv από μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ολλανδία.
Η προσέγγισή τους είναι εξαιρετικά θεωρητική, αλλά είναι πιθανώς πιο ακριβής από προηγούμενες εκτιμήσεις και δίνει μια λογική ιδέα για το πότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε να δούμε ανθρώπους στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Το αργότερο που πιστεύουν ότι θα μπορούσε ο άνθρωπος να φτάσει στο σύστημα του Κρόνου είναι το 2153.
Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δύο μεταβλητές - την απόσταση και τον χρόνο. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόσταση ορίζεται ως η απόσταση από τη Γη που έχει διανύσει ο άνθρωπος και ο χρόνος ορίζεται από την αρχή της διαστημικής εποχής το 1957, όταν κανένας άνθρωπος δεν είχε φύγει ακόμη από τη Γη. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι όταν οι άνθρωποι έφτασαν στο φεγγάρι το 1969, σε απόσταση 0,0026 AU, (1 AU = 150.000.000 χιλιόμετρα) που δεν ήταν πολύ μακριά, αλλά ήταν η αρχή.
Το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση είναι ακόμα θεωρητικό σημείο, αλλά οι συγγραφείς ανέπτυξαν δύο διαφορετικά σενάρια για το πότε η ανθρωπότητα θα φτάσει στον Άρη. Δεδομένων των κατάλληλων θέσεων του Άρη για μια εκτόξευση, εκτιμούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι θα πατήσουν το πόδι τους στον Κόκκινο Πλανήτη το 2038, όπως εκτιμά και το πρόγραμμα Artemis της NASA. Αλλά αναγνωρίζουν επίσης ότι, δεδομένης της παράδοσης των αναβολών στο πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσε ο χρόνος να επιμηκυνθεί μέχρι το 2048.
Χρησιμοποιώντας αυτό το δεύτερο ορόσημο, ανέπτυξαν ένα "καθυστερημένο" χρονοδιάγραμμα των υπολοίπων βημάτων εξερεύνησης και, καθώς είναι εκθετικό, έχει αντίστοιχα μεγάλο αντίκτυπο στις ημερομηνίες των άλλων ορόσημων. Το να φτάσουμε στον Άρη σίγουρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την εξερεύνηση του υπόλοιπου ηλιακού συστήματος. Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν δύο ακόμα μεταβλητές—τον προϋπολογισμό της NASA και το επίπεδο των τεχνολογιών εξερεύνησης του διαστήματος. Η χρήση του προϋπολογισμού της NASA μπορεί να φαίνεται σχετικά μεροληπτική, καθώς ο οργανισμός εκπροσωπεί μόνο μία χώρα, ακόμα κι αν αυτή η χώρα διαθέτει το πιο μεγάλο διαστημικό πρόγραμμα στον κόσμο. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα δείγμα για τη χρηματοδότηση της εξερεύνησης του διαστήματος γενικότερα, αν και ο ιδιωτικός τομέας έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος πρόσφατα. Υπάρχει αναμφίβολα μεγάλη συζήτηση εντός της διαστημικής κοινότητας για το αν το πρώτο άτομο που θα φτάσει στον Άρη θα είναι απεσταλμένο από κυβερνητική υπηρεσία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η χρήση του προϋπολογισμού της NASA ως μεταβλητής στην εξίσωση ξεκλειδώνει μια σχετικά απλή γραμμική σχέση μεταξύ του χρόνου και του προϋπολογισμού.
Η τεχνολογική πρόοδος είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά οι συγγραφείς χρησιμοποιούν ένα μοντέλο του αριθμού των επίσημων δημοσιεύσεων ανά έτος που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος ως δείκτη για το επίπεδο τεχνολογίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση των μελλοντικών αποστολών. Η σχέση που βρήκαν είναι εκθετική, φτάνοντας πρόσφατα το υψηλό των σχεδόν 2.000 δημοσιεύσεων ετησίως.
Αυτός ο συνδυασμός γραμμικών και εκθετικών σχέσεων οδηγεί σε μια εξίσωση που μπορεί να λυθεί συνδέοντας τα δεδομένα για την απόσταση και το χρόνο έναρξης της διαστημικής εποχής, την πρώτη προσγείωση πληρώματος στο φεγγάρι και την (ακόμα υποθετική) πρώτη προσγείωση πληρώματος στον Άρη. Από αυτό το μοντέλο, οι ημερομηνίες των ορόσημων αρχίζουν να εμφανίζονται.
Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να φτάσει στη ζώνη των αστεροειδών το 2073, στο σύστημα του Δία το 2103 και τελικά στον Κρόνο ήδη από το 2132.
Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν μερικές σημαντικές πιθανές διαφορές με βάση την αβεβαιότητα της προγραμματισμένης προσγείωσης στον Άρη. Ωστόσο, η γενική τάση είναι αυτή της εκθετικής εξερεύνησης, αρκεί να συνεχίσουμε με το τρέχον επίπεδο τεχνολογικής προόδου και τα δημοσιονομικά επίπεδα. Αυτό θα ήταν μουσική στα αυτιά οποιουδήποτε λάτρη του διαστήματος.
(Σημ. Research Highlights: η εκτιμήσεις στηρίζονται στα τρέχοντα δεδομένα και στις εκτιμήσεις για το μέλλον, όπως οφείλει μια επιστημονική έρευνα. Δεν λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο κάποιας εξαιρετικής επιστημονικής ή τεχνολογικής ανακάλυψης που δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε βεβαίως το γεγονός ότι ο άνθρωπος μπορεί να χάσει πολλά χρόνια στρέφοντας την προσοχή του σε άλλα θέματα που πιθανά ανακύψουν ως φλέγοντα π.χ. την κλιματική αλλαγή ή την διεξαγωγή ενός μεγάλου και καταστροφικού πολέμου).
ΕΙΚΟΝΑ: Credit: NASA/JPL-Caltech / Space Science Institute
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 7 καλύτερα μέρη για αναζήτηση ζωής, στο Ηλιακό μας σύστημα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου