Σελίδες

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Μια εκπληκτική φωτογραφία του γαλαξία NGC 5643, που βρίσκεται εξήντα εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά!

Οι εκπληκτικής ομορφιάς φωτογραφίες των μακρινών γαλαξιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάσθηκε η υψηλή ανάλυση και η διαύγεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, και τριάντα διαφορετικές εκθέσεις για συνολικό χρόνο 9 ωρών, για να παραχθεί μια εικόνα τόσο υψηλού επιπέδου λεπτομέρειας και ομορφιάς του γαλαξία NGC 5643.

Ο NGC 5643 απέχει περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και φιλοξένησε ένα πρόσφατο γεγονός έκρηξης υπερκαινοφανή αστέρα (supernova). Αυτός ο υπερκαινοφανής (2017cbv) ήταν ένας συγκεκριμένος τύπος στον οποίο ένας λευκός νάνος που συνοδεύει ένα μεγάλο άστρο απορροφά τόση μάζα από αυτό, ώστε τελικά να το καθιστά ασταθές και να προκαλεί την έκρηξή του. Το άστρο που ανατινάχθηκε, πιθανά να είχε διάμετρο ακόμα και 56 φορές αυτή του Ήλιου! Η έκρηξη απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ενέργειας και φώτισε ένα μεγάλο μέρος του γαλαξία.

Η παρατήρηση προτάθηκε από τον Adam Riess, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2011 για τη συμβολή του στην μελέτη της επιταγχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, μαζί με τους Saul Perlmutter και Brian Schmidt.

ΠΗΓΕΣ:

AstronomyGirl.

https://arxiv.org/abs/1706.08990

ΕΙΚΟΝΑ: Credit:ESA/Hubble & NASA, A. Riess et al. Acknowledgement: Mahdi Zamani.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το θαυμάσιο Νεφέλωμα του Αλόγου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: