Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Kepler-1649c: ο περισσότερο παρόμοιος εξωπλανήτης με την Γη!

Το έτος 2020, ο Jeff Coughlin, διευθυντής του Επιστημονικού Γραφείου Κ2 του SETI, περιέγραψε τον εξωπλανήτη Kepler-1649c ως τον περισσότερο παρόμοιο με την Γη από όσους είχαν ανακαλυφθεί έως τότε. Από τότε οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τον πλανήτη αυτόν τον οποίον έχουν κατατάξει στις πρώτες θέσεις των πιθανότερων κατοικήσιμων πλανητών.

Το άστρο Kepler-1649 είναι ένας κόκκινος νάνος τύπου Μ. Έχει περίπου το 20% της μάζας και το 23% της διαμέτρου του Ήλιου. Βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου (Cygnus) σε απόσταση 301 έτη φωτός. Η επιφανειακή του θερμοκρασία ανέρχεται σε 3.250οΚ. Δεν είναι ορατός παρά μόνο με ισχυρό τηλεσκόπιο.

Δύο πλανήτες έχουν επιβεβαιωθεί να περιφέρονται γύρω από το άστρο. Ο Kepler-1649b που έχει το μέγεθος της Αφροδίτης και ο Kepler-1649c που θεωρείται παρόμοιος της Γης και μάλιστα εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου.

Ο Kepler-1649c θεωρείται ως χερσαίος πλανήτης από τη NASA και μοιάζει πολύ με τη Γη ως προς το μέγεθος, με ακτίνα 1,06 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του πλανήτη μας. Η τροχιά του διαρκεί μόνο 19,5 ημέρες. Λαμβάνει το 75% του φωτός από το αστέρι του, σε σχέση με αυτό που λαμβάνει η Γη από τον Ήλιο. Επομένως, ανάλογα με την ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία της επιφάνειάς του μπορεί να είναι αρκετά παρόμοια με τη θερμοκρασία της Γης και μπορεί να υπάρχει υγρό νερό. Δεν είναι σαφές όμως ποια είναι η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Kepler-1649c. Τα μαθηματικά μοντέλα τροχιακής εξέλιξης δείχνουν ότι παρά τις πιθανές σημαντικές ταλαντώσεις στην εκκεντρότητα της τροχιάς υπό τη βαρυτική επίδραση του δεύτερου πλανήτη Kepler 1649b, το κλίμα παραμένει παρόμοιο με της Γης για τις περισσότερες προσομοιώσεις, υπό την προϋπόθεση φυσικά μιας σχετικά παρόμοιας ατμόσφαιρας.

Είναι σημαντικό ότι εντός του έτους 2021, δεν έχουν παρατηρηθεί αστρικές εκλάμψεις, παρότι τα άστρα του τύπου του Kepler-1649 είναι επιρρεπή σε συχνή και έντονη αστρική δραστηριότητα. Τέτοιες εκλάμψεις μπορεί να απογυμνώσουν την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη και τελικά να εμποδίσουν την προοπτική της ζωής όπως την γνωρίζουμε.

ΠΗΓΕΣ: WIKIPEDIA - Astronomy Girl

ΕΙΚΟΝΕΣ:

Επάνω συγκριτικό μέγεθος της Γης και του Kepler-1649c (public domain - https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA23774.jpg).

Κάτω καλλιτεχνική απόδοση της θέας από την επιφάνεια του Kepler-1649c προς το άστρο του (public domain - https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA23689.jpg).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νεότεροι βραχώδεις πλανήτες, είναι καταλληλότεροι για αναζήτηση ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: