Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Η απώλεια του Ειρηνικού Ωκεανού θα ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη υπερήπειρο της Γης!

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin διαπίστωσε ότι η επόμενη υπερήπειρος του κόσμου, η Αμασία, πιθανότατα θα σχηματιστεί όταν ο Ειρηνικός Ωκεανός κλείσει σε 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο National Science Review και η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να προσομοιώσει πώς σχηματίζεται μια υπερήπειρος. Διαπίστωσε ότι επειδή το εσωτερικό της Γης ψύχεται για δισεκατομμύρια χρόνια, το πάχος και η αντοχή των πλακών κάτω από τους ωκεανούς μειώνεται με το χρόνο, καθιστώντας δύσκολη την δημιουργία υπερηπείρων λόγω «κλεισίματος» των νεώτερων ωκεανών, όπως είναι ο Ατλαντικός και ο Ινδικός ωκεανός, αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει λόγω του αρχαιότερου ωκεανού, δηλαδή του Ειρηνικού.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Chuan Huang, από το Curtin's Earth Dynamics Research Group και το School of Earth and Planetary Sciences, είπε ότι τα νέα ευρήματα παρείχαν πληροφορίες για το τι θα συμβεί στη Γη τα επόμενα 200 εκατομμύρια χρόνια. «Τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης συγκρούονταν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια υπερήπειρο κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια, γνωστή ως κύκλος υπερηπείρων. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές ήπειροι πρόκειται να συναντηθούν ξανά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια», είπε ο Δρ Huang. «Η προκύπτουσα νέα υπερήπειρος έχει ήδη ονομαστεί Αμασία επειδή ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός θα κλείσει (σε ​​αντίθεση με τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό) όταν η Αμερική συγκρουστεί με την Ασία. Η Αυστραλία αναμένεται επίσης να παίξει ρόλο σε αυτό το σημαντικό γεγονός της Γης, πρώτα καθώς θα συγκρουσθεί με την Ασία και στη συνέχεια θα αποτελέσει ένα συνδετικό τμήμα μεταξύ Αμερικής και Ασίας μόλις κλείσει ο Ειρηνικός Ωκεανός.

«Με την προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθούν οι τεκτονικές πλάκες της Γης χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή, μπορέσαμε να δείξουμε ότι σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια είναι πιθανό να κλείσει ο Ειρηνικός Ωκεανός, επιτρέποντας τον σχηματισμό της Αμασίας, απομυθοποιώντας κάποιες προηγούμενες επιστημονικές θεωρίες». Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ό,τι έχει απομείνει από τον υπερωκεανό Πανθάλασσα που άρχισε να σχηματίζεται πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια όταν η προηγούμενη υπερήπειρος άρχισε να διασπάται. Είναι ο παλαιότερος ωκεανός που έχουμε στη Γη και άρχισε να συρρικνώνεται από το μέγιστο μέγεθός του από την εποχή των δεινοσαύρων. Αυτή τη στιγμή συρρικνώνεται σε μέγεθος κατά μερικά εκατοστά ετησίως και η τρέχουσα διάστασή του, περίπου 10 χιλιάδων χιλιομέτρων, προβλέπεται ότι θα χρειαστεί 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια για να μηδενισθεί.

Ο συν-συγγραφέας και διακεκριμένος καθηγητής Zheng-Xiang Li, επίσης από τη Σχολή Curtin's School of Earth and Planetary Sciences, είπε ότι το να κυριαρχείται ολόκληρος ο κόσμος από μια ενιαία ηπειρωτική μάζα θα αλλάξει δραματικά το οικοσύστημα και το περιβάλλον της Γης. «Η Γη θα είναι δραστικά διαφορετική όταν σχηματιστεί η Αμασία. Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να είναι χαμηλότερη και το τεράστιο εσωτερικό της υπερηπείρου θα είναι πολύ άνυδρο με υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες», είπε ο καθηγητής Li. «Προς το παρόν, η Γη αποτελείται από επτά ηπείρους με πολύ διαφορετικά οικοσυστήματα και ανθρώπινους πολιτισμούς, επομένως θα ήταν συναρπαστικό να σκεφτούμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος σε 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-09-pacific-ocean-world-supercontinent.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Το πρώτο  στάδιο της δημιουργίας της Αμασίας, με την αναδίπλωση της Νότιας Αμερικής, το κλείσιμο της Μεσογείου και την σύγκρουση της Αυστραλίας με την Ασία, σε 100 εκατομμύρια χρόνια. Credit: Mitchell et al., Nature. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η βαρύτητα του Ηλιου και το "μεγάλο" φεγγάρι μας, μπορεί να προκαλούν τις τεκτονικές κινήσεις της Γης!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: