Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ο πλανήτης Ερμής είναι ένας επιζώντας από το πρώιμο Ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, ο Ερμής, έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες που καθιστούν δύσκολο να εξακριβωθεί η ακριβής προέλευσή του. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο Ερμής μπορεί να είναι ο μοναδικός επιζών μιας ομάδας πλανητών που «γεννήθηκαν» πολύ κοντά στο άστρο μας.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Μήπως ο Τρίτωνας, το παγωμένο φεγγάρι του Ποσειδώνα, έχει την απάντηση στο αν είμαστε μόνοι;

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας, είδαμε ότι το πιθανότερο μέρος για ζωή πέρα από την Γη, φαίνεται να είναι το μικρό παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, ο Εγκέλαδος (Τα 7 καλύτερα μέρη για αναζήτηση ζωής, στο Ηλιακό μας σύστημα!). Με τον εσωτερικό του ωκεανό και τους θερμοπίδακες από πάγο νερού που εκτοξεύουν σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων στο διάστημα φέρεται να περιέχει τα συστατικά για τη ζωή.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

TOI-1075b: μια υπέρ - Γαία, με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη της Γης!

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης TOI-1075 b είναι ένας από τους πιο ογκώδης πλανήτες τύπου υπερ-Γαίας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πλανήτη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) μέσα στο 2022, αλλά αρχικά είχαν υποτιμήσει την μάζα του, που προσδιορίσθηκε από μεταγενέστερες επίγειες παρατηρήσεις.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Η χαρτογράφηση του Τιτάνα αποκαλύπτει εκπληκτικές ομοιότητες με την Γη!

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο Ηλιακό μας Σύστημα. Με τις γεμάτες με μεθάνιο λίμνες, τα παγωμένα ηφαίστεια και τις υπόγειες σπηλιές, φαίνεται ότι είναι ένας κόσμος διαφορετικός από τη Γη μας. Αλλά ο πρώτος γεωμορφολογικός χάρτης του Τιτάνα αποκαλύπτει ότι ενώ το τοπίο του είναι απίστευτα εντυπωσιακό και ποικίλο, αυτοί οι παράγοντες στην πραγματικότητα τον κάνουν παράξενα παρόμοιο με τη Γη.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Δεν θεωρείται υπερβολή, να υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία μας!

Κάποιες εκτιμήσεις αστρονόμων καταλήγουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια κόσμοι στον Γαλαξία μας που θα μπορούσαν να είναι φιλόξενοι για την ζωή όπως την γνωρίζουμε! Είναι υπερβολικός αυτός ο αριθμός; Σύμφωνα με τους ίδιους αστρονόμους, υπάρχουν περίπου 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο γνωστό σύμπαν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 50.000.000.000.000.000.000.000 (5×1022) κατοικήσιμοι πλανήτες. Αυτό φυσικά αν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν!