Σελίδες

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί ξύνουμε το κεφάλι μας, όταν σκεφτόμαστε;


Αν έχετε ασχοληθεί ποτέ με την αναζήτηση φωτογραφιών στο διαδίκτυο, σίγουρα θα έχετε δει κάποιες γυναίκες να χαμογελούν ενώ τρώνε σαλάτα μόνες τους. Παρόμοια, θα έχετε δει ανθρώπους να ξύνουν το κεφάλι τους, ως συμβολισμό σύγχυσης, βαθιάς σκέψης ή απλά ως δείγμα μιας σμηγματορροϊκής δερματίτιδας – πιτυρίδας. Γιατί όμως αυτό το ξύσιμο του κεφαλιού, κατέληξε να συμβολίζει μια πνευματική διαδικασία;

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Πέτυχε η GOOGLE την "κβαντική υπεροχή"?

Ιmage from Marco Verch

Μία έρευνα που διέρρευσε πρόσφατα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Google έχει επιτύχει ένα ορόσημο στον τομέα των υπολογιστών, γνωστό ως κβαντική υπεροχή (quantum supremacy), χρησιμοποιώντας έναν κβαντικό υπολογιστή για να εκτελέσει έναν υπολογισμό που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο.
Το επίτευγμα αυτό κατά πολλούς, είναι ένας διακαώς επιδιωκόμενος στόχος που προορίζεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στην τεχνολογία των υπολογιστών.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Τι ζώδιο είμαστε πραγματικά;


Όλοι μας, έχουμε ερωτηθεί τι ζώδιο είμαστε. Είτε δίνουμε σημασία στις αστρολογικές προβλέψεις και χαρακτηρισμούς είτε όχι, το στοιχείο αυτό είναι κάτι σαν μέρος της ταυτότητάς μας και επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις. Η απάντησή μας είναι όμως καθαρά αστρολογική! Αν θέλουμε πραγματικά να γνωρίζουμε που βρισκόταν ο Ήλιος την ημέρα που γεννηθήκαμε, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στο θέμα περισσότερο και να λάβουμε υπόψη και την αστρονομία. Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξετε την θεώρησή σας για τον εαυτό σας και τους άλλους, όμως τουλάχιστον την επόμενη φορά που θα απαντήσετε στην ερώτηση «τι ζώδιο είσαι;» θα είστε σε θέση να ξέρετε τι ακριβώς εννοείτε.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Εχει αυξηθεί η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας;


Έχουν δημιουργήσει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κλίμα όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά; Οι τίτλοι που αναφέρουν την εποχή μας ως «την εποχή των συνωμοσιών», εκφράζουν την αλήθεια; Με μια λέξη, όχι. Αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι το Διαδίκτυο έχει επιτρέψει σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες να επικοινωνούν περισσότερο, δεν έχει αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών που πιστεύουν σε συνωμοσίες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο γύρος του κόσμου, 500 χρόνια μετά το διάσημο ταξίδι του Μαγγελάνου.


Μισή χιλιετία πριν, ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος και το πλήρωμά του, ξεκίνησαν για το πρώτο επιτυχημένο ταξίδι γύρω από τον κόσμο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1519 τα πέντε πλοία, έφυγαν από την Ισπανία, ταξίδεψαν νότια και διαγώνια στον Ατλαντικό, προς την Νότια Αμερική. Από εκεί, μέσω του καναλιού που ανακάλυψαν, το στενό του Μαγγελάνου, βγήκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνέχισαν δυτικά. Το ταξίδι κάθε άλλο παρά ομαλό ήταν. Ο Μαγγελάνος αντιμετώπισε ναυάγια, ανταρσίες και συγκρούσεις με αυτόχθονες.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Φως από το σκοτάδι! Μια νέα μέθοδος παραγωγής ενέργειας.


Η προσπάθεια των επιστημόνων για παραγωγή ενέργειας από τις πιο απίθανες πηγές συνεχίζεται με εντυπωσιακές ευρεσιτεχνίες. Μια νέα συσκευή βρίσκεται υπό ανάπτυξη, η οποία συλλέγει ενέργεια από τον κρύο νυχτερινό ουρανό, κάτι δηλαδή αντίθετο από τα συνηθισμένα ηλιακά πάνελ!
Αξιοποιώντας την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού νυχτερινού χώρου, ένα πρωτότυπο της συσκευής παρήγαγε αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει μία μικρή λάμπα LED. Μια μεγαλύτερη έκδοση αυτής της νυχτερινής γεννήτριας θα μπορούσε ενδεχομένως να φωτίσει δωμάτια, να φορτίσει τηλέφωνα ή να τροφοδοτήσει άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης που δεν διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια το βράδυ όταν δεν λειτουργούν οι ηλιακοί συλλέκτες, ανέφεραν οι ερευνητές στις 12 Σεπτεμβρίου στο Joule.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο όταν είναι κοντά στον ορίζοντα;


Αυτή η ερώτηση έχει απασχολήσει για εκατοντάδες, αν όχι για χιλιάδες χρόνια. Το πρόβλημα αυτό αναφέρεται συνήθως ως ψευδαίσθηση του φεγγαριού.
Μερικοί έχουν υποθέσει ότι υπάρχει κάποια επίδραση που κάνει την ατμόσφαιρα να ενεργεί σαν μεγεθυντικός φακός, καθιστώντας την εικόνα του φεγγαριού πιο μεγάλη. Αποδεικνύεται όμως ότι κάθε παραμόρφωση που προκαλείται από την ατμόσφαιρα θα έκανε τελικά το φεγγάρι να φαίνεται λίγο μικρότερο.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Νέο-ανακαλυφθείς κομήτης! Eπισκέπτης στο πλανητικό μας σύστημα;





Ένας νέο-ανακαλυφθείς κομήτης ενθουσίασε την αστρονομική κοινότητα αυτήν την εβδομάδα επειδή φαίνεται ότι προέρχεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το αντικείμενο που ονομάστηκε C / 2019 Q4 (Borisov) - ανακαλύφθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 από τον Gennady Borisov στο παρατηρητήριο MARGO της Κριμαίας. Η επίσημη επιβεβαίωση ότι ο κομήτης C / 2019 Q4 είναι ένας διαστρικός κομήτης δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά εάν αυτό ισχύει, θα είναι μόνο το δεύτερο τέτοιο αντικείμενο που εντοπίστηκε. Το πρώτο, με το περίεργο όνομα Oumuamua, παρατηρήθηκε και επιβεβαιώθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν κοιτάμε την θάλασσα, πόσο μακριά είναι ο ορίζοντας;


Όταν αγναντεύομε την θάλασσα, έχουμε την τάση να την σκεφτόμαστε σαν μια απέραντη επίπεδη επιφάνεια με ανεμπόδιστη θέα. Όμως ξεχνάμε είναι η επιφάνεια της θάλασσας, είναι στην πραγματικότητα καμπύλη, καθώς ακολουθεί την καμπυλότητα της Γης.
Ακριβώς λόγω της καμπυλότητας του πλανήτη μας, η απόσταση από εμάς έως τον ορίζοντα (που σε ανεμπόδιστη θέα, όπως στην θάλασσα σχηματίζει έναν κύκλο με κέντρο εμάς), εξαρτάται από το ύψος που στεκόμαστε ή πιο σωστά, από το ύψος των ματιών μας πάνω από την θάλασσα, δηλαδή το ύψος παρατήρησης.
Όταν λοιπόν κολυμπάμε και στρέψουμε τα μάτια μας στον ορίζοντα, τότε υποθέτοντας ότι το ύψος παρατήρησης είναι μόλις είκοσι εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού, η απόσταση του ορίζοντα είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Σπάνιο ισότοπο στην Ανταρκτική, μπορεί να προέρχεται από εκρήξεις σουπερνόβα;


Μια ομάδα επιστημόνων εξόρυξε 500 kg φρέσκου χιονιού από την Ανταρκτική, το έλιωσε και το κοσκίνισε για να δει τα σωματίδια που υπήρχαν εκεί μέσα. Η ανάλυση τους εξέπληξε: Το χιόνι είχε μέσα του σημαντικά ποσά μιας μορφής σιδήρου που δεν παράγεται φυσικά στη Γη, τον σίδηρο-60.  Άλλοι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εντοπίσει το ίδιο σπάνιο ισότοπο σιδήρου σε βαθύς ωκεάνιους φλοιούς. Ο σίδηρος-60, έχει άλλα τέσσερα νετρόνια από τη συνηθέστερη μορφή του στοιχείου της Γης. Αλλά ο σίδηρος-60 στον ωκεάνιο φλοιό πιθανότατα συσσωρεύτηκε στην επιφάνεια της Γης πριν από εκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με αυτό που βρέθηκε στο φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική που είχε συσσωρευτεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.