Σελίδες

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Τι ζώδιο είμαστε πραγματικά;


Όλοι μας, έχουμε ερωτηθεί τι ζώδιο είμαστε. Είτε δίνουμε σημασία στις αστρολογικές προβλέψεις και χαρακτηρισμούς είτε όχι, το στοιχείο αυτό είναι κάτι σαν μέρος της ταυτότητάς μας και επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις. Η απάντησή μας είναι όμως καθαρά αστρολογική! Αν θέλουμε πραγματικά να γνωρίζουμε που βρισκόταν ο Ήλιος την ημέρα που γεννηθήκαμε, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στο θέμα περισσότερο και να λάβουμε υπόψη και την αστρονομία. Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξετε την θεώρησή σας για τον εαυτό σας και τους άλλους, όμως τουλάχιστον την επόμενη φορά που θα απαντήσετε στην ερώτηση «τι ζώδιο είσαι;» θα είστε σε θέση να ξέρετε τι ακριβώς εννοείτε.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ο τελευταίος φαίνεται στην διάρκεια του έτους να κινείται πάνω σε έναν τεράστιο κύκλο γύρω της. Αυτός ο κύκλος, ονομάζεται εκλειπτική. Κάθε εποχή του έτους, κατά την (φαινομενική) κίνηση του, ο Ήλιος, φαίνεται να προβάλλεται πάνω σε έναν αστερισμό, δηλαδή ένα σύμπλεγμα άστρων πολύ - πολύ μακρύτερα. Φυσικά, με τον ήλιο στον ουρανό δεν είναι δυνατό να διακρίνουμε τους αστερισμούς, όμως με τους αστρονομικούς υπολογισμούς ή με μια απλή παρατήρηση νωρίς πριν την ανατολή ή λίγο μετά την δύση και με λίγη γνώση των θέσεων των άστρων μπορούμε να διακρίνουμε τον αστερισμό που αυτός προβάλλεται. Καθώς όμως όπως αναφέρθηκε, ο Ήλιος δεν κινείται ακατάστατα αλλά πάνω στον συγκεκριμένο κύκλο της εκλειπτικής, η προβολή αυτή περιορίζεται σε 12 αστερισμούς, που τυχαίνει να εκτείνονται κατά μήκος της περιφέρειας του κύκλου αυτού. Αυτοί οι αστερισμοί, ονομάζονται και ζώδια.
Η ουράνια σφαίρα και η εκλειπτική.

Όμως η Γη, δεν είναι τέλεια σφαίρα! Στον Ισημερινό είναι κάπως πιο εξογκωμένη και αυτό προκαλεί μια αργή περιστροφή του άξονά της. Όταν βλέπουμε μια σβούρα να περιστρέφεται, διαπιστώνουμε εύκολα ότι εκτός της ταχείας περιστροφής γύρω από τον άξονά της, ο ίδιος ο άξονας περιστρέφεται επίσης πολύ πιο αργά. Έτσι, και η κατεύθυνση του άξονα της Γης αλλάζει με τα χρόνια και αυτό προκαλεί μεταβολές και στην εκλειπτική, δηλαδή τον τρόπο που βλέπουμε τον Ήλιο να «κινείται». Η κίνηση αυτή, ονομάζεται μετάπτωση. Χρειάζεται δε περίπου 25800 χρόνια για να διαγράψει ο άξονας έναν πλήρη κύκλο.
Μεταπτωτική κίνηση του Γήινου άξονα. Η Γη περιστρέφεται (λευκά βέλη) μέσα σε 24 ώρες, μια φορά γύρω από τον άξονά της (με κόκκινο χρώμα). Ο άξονας της Γης περιφέρεται πολύ αργά (λευκός κύκλος), συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά μέσα σε 25.800 χρόνια περίπου. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Earth_precession.svg. NASA, Mysid [Public domain]

Πριν από 2000 έτη περίπου, όταν ορίσθηκαν για πρώτη φορά τα ζώδια, η αρχή του πρώτου ζωδίου, δηλαδή του ζωδίου του Κριού συνέπιπτε με τη θέση που κατείχε το εαρινό ισημερινό σημείο την εποχή εκείνη, και, φυσικά συνέπιπτε με την αρχή του ομώνυμου αστερισμού. Το εαρινό ισημερινό σημείο, είναι η θέση που φαίνεται να προβάλλεται ο Ήλιος κατά την εαρινή ισημερία.
Λόγω της μετάπτωσης όμως, το εαρινό ισημερινό σημείο (που συμβολίζεται διεθνώς με το γράμμα γ) κινείται επάνω στην εκλειπτική κατά την ανάδρομη φορά. Για το λόγο αυτό, το γ ύστερα από λίγο εισήλθε στην περιοχή του ουρανού που είχε αρχικά χαρακτηρισθεί ως ζώδιο των Ιχθύων.
Τέθηκε συνεπώς το ερώτημα κατά πόσο τα ζώδια έπρεπε να ακολουθούν το γ κατά την ανάδρομη αυτή κίνησή του ή όχι. Τελικά προκρίθηκε η πρώτη λύση. Αποφασίσθηκε η αρχή του ζωδίου του Κριού να ακολουθεί το γ, έστω και αν ο Ήλιος δεν προβάλλεται στην πραγματικότητα στον αστερισμό αυτόν. Έτσι, ολόκληρο το σύστημα των 12 ζωδίων μετακινείται διαρκώς παράλληλα με την εκλειπτική με τρόπο που να ακολουθεί την ανάδρομη πορεία του γ. Επειδή όμως οι αντίστοιχοι αστερισμοί δεν αλλάζουν φυσικά θέση επάνω στην ουράνια σφαίρα, τα ζώδια σήμερα δεν συμπίπτουν με τους ομώνυμους αστερισμούς!
Ετσι, π.χ. στις 21 Μαρτίου, μπορεί ο Ήλιος αστρολογικά να εισέρχεται στο ζώδιο του Κριού, στην πραγματικότητα όμως προβάλλεται ακόμα στον αστερισμό των Ιχθύων. Αστρονομικά, ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Κριού την εποχή μας, αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου.
Αν λοιπόν θέλετε να βρείτε σε ποιόν αστερισμό «βρίσκεται» ο Ήλιος ανάλογα με την ημερομηνία και πάντα την εποχή μας, τότε συμβουλευθείτε τον πίνακα που ακολουθεί.
Κριός              15-Απρ     15-Μαϊ
Ταύρος            16-Μαϊ     15-Ιουν
Δίδυμοι           16-Ιουν    15-Ιουλ
Καρκίνος        16-Ιουλ    15-Αυγ
Λέων              16-Αυγ     15-Σεπ
Παρθένος       16-Σεπ     15-Οκτ
Ζυγός             16-Οκτ     15-Νοε
Σκορπιός        16-Νοε     15-Δεκ
Τοξότης          15-Δεκ     14-Ιαν
Αιγόκερως     15-Ιαν       14-Φεβ
Υδροχόος       15-Φεβ     14-Μαρ
Ιχθύς              15-Μαρ     14-Απρ
Κάθε 70 χρόνια περίπου, οι ημερομηνίες αυτές μετατίθενται μία ημέρα μπροστά! Όσοι λοιπόν έχουν γεννηθεί τις ημέρες αλλαγής των ζωδίων, καλό είναι να συμβουλευθούν και έναν αστρονόμο ή να μας ρωτήσουν! Θα μάθουμε εμείς για εσάς και θα σας απαντήσουμε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα!

ΠΗΓΕΣ: 
Λυσίμαχου Ν. Μαυρίδου «Αστρονομικοί Προσδιορισμοί Θέσεως», Εκδόσεις ΖΗΤΗ, 1995.



Δεν υπάρχουν σχόλια: