Σελίδες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Νέο-ανακαλυφθείς κομήτης! Eπισκέπτης στο πλανητικό μας σύστημα;





Ένας νέο-ανακαλυφθείς κομήτης ενθουσίασε την αστρονομική κοινότητα αυτήν την εβδομάδα επειδή φαίνεται ότι προέρχεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Το αντικείμενο που ονομάστηκε C / 2019 Q4 (Borisov) - ανακαλύφθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 από τον Gennady Borisov στο παρατηρητήριο MARGO της Κριμαίας. Η επίσημη επιβεβαίωση ότι ο κομήτης C / 2019 Q4 είναι ένας διαστρικός κομήτης δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά εάν αυτό ισχύει, θα είναι μόνο το δεύτερο τέτοιο αντικείμενο που εντοπίστηκε. Το πρώτο, με το περίεργο όνομα Oumuamua, παρατηρήθηκε και επιβεβαιώθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Ο νέος κομήτης, βρίσκεται σε πορεία προσέγγισης προς τον Ήλιο, αλλά τελικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχιάς του, θα παραμείνει μακρύτερα από την τροχιά του Άρη και δεν θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Μετά τον εντοπισμό του κομήτη, το σύστημα Scout, το οποίο βρίσκεται στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, σήμανε αυτόματα το αντικείμενο ως ενδεχομένως διαστρικό. Ο Davide Farnocchia του κέντρου για τις μελέτες αντικειμένων κοντά στην Γη του JPL συνεργάστηκε με τους αστρονόμους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και το Κέντρο Ελέγχου Αντικειμένων Πλησίον της Γης στο Frascati της Ιταλίας για να λάβει πρόσθετες παρατηρήσεις. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Minor Planet Center που χρηματοδοτείται από την NASA στο Cambridge της Μασαχουσέτης για να εκτιμήσει την ακριβή τροχιά του κομήτη και να προσδιορίσει αν προέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα ή προέρχεται από αλλού στον γαλαξία.

Ο κομήτης βρίσκεται σήμερα 420 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τον Ήλιο και θα φθάσει στο πλησιέστερο σημείο του σ’αυτόν, ή το περιήλιο, στις 8 Δεκεμβρίου 2019, σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

"Η τρέχουσα ταχύτητα του κομήτη είναι υψηλή, περίπου 150.000 χιλιόμετρα την ώρα, η οποία είναι πολύ πάνω από τις τυπικές ταχύτητες των αντικειμένων που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε αυτή την απόσταση", δήλωσε ο Farnocchia. "Η υψηλή ταχύτητα δείχνει όχι μόνο ότι το αντικείμενο πιθανό εισήλθε από το εξωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, αλλά επίσης ότι θα φύγει και θα επιστρέψει στον διαστρικό χώρο".

Επί του παρόντος, κινούμενος με μια συγκλίνουσα τροχιά, ο κομήτης C / 2019 Q4 κατευθύνεται προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα και θα εισέλθει σε αυτό στις 26 Οκτωβρίου υπό γωνία περίπου 40 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο της ελλειπτικής, δηλαδή το επίπεδο πάνω στο οποίο η Γη και οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.

Ο C / 2019 Q4 εκτιμήθηκε ως κομήτης λόγω της ασαφούς εμφάνισής του, πράγμα που δείχνει ότι το αντικείμενο έχει ένα κεντρικό παγωμένο σώμα που παράγει ένα περιβάλλων νέφος σκόνης και σωματιδίων καθώς πλησιάζει τον Ήλιο και θερμαίνεται. Η θέση του στον ουρανό (όπως φαίνεται από τη Γη) είναι κοντά στον Ήλιο - μια περιοχή του ουρανού που δεν σαρώνεται συνήθως από τις επίγειες έρευνες για αστεροειδείς ή από το διαστημικό σκάφος NEOWISE που αναζητά αστεροειδείς.

Το αντικείμενο θα μπορεί να το δει κανείς μόνο με επαγγελματικά τηλεσκόπια για τους επόμενους μήνες. "Θα κορυφωθεί σε φωτεινότητα στα μέσα Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει να είναι παρατηρήσιμο με τηλεσκόπια μέτριου μεγέθους μέχρι τον Απρίλιο του 2020", δήλωσε ο Farnocchia. "Έπειτα, θα είναι μόνο ορατό με μεγαλύτερα επαγγελματικά τηλεσκόπια μέχρι τον Οκτώβριο του 2020".
Οι παρατηρήσεις που διεξήχθησαν από την Karen Meech και την ομάδα της στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης δείχνουν ότι ο πυρήνας του κομήτη έχει διάμετρο μεταξύ 2 και 16 χιλιομέτρων. Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να συλλέγουν παρατηρήσεις για να προσδιορίσουν περαιτέρω τις φυσικές ιδιότητες του κομήτη (μέγεθος, περιστροφή κλπ.) και να παρακολουθούν καλύτερα την τροχιά του.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Credit: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)  https://www.flickr.com/photos/gsfc/15364418860/in/photolist-ppGErs-oL9LDN


Δεν υπάρχουν σχόλια: