Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν κοιτάμε την θάλασσα, πόσο μακριά είναι ο ορίζοντας;


Όταν αγναντεύομε την θάλασσα, έχουμε την τάση να την σκεφτόμαστε σαν μια απέραντη επίπεδη επιφάνεια με ανεμπόδιστη θέα. Όμως ξεχνάμε είναι η επιφάνεια της θάλασσας, είναι στην πραγματικότητα καμπύλη, καθώς ακολουθεί την καμπυλότητα της Γης.
Ακριβώς λόγω της καμπυλότητας του πλανήτη μας, η απόσταση από εμάς έως τον ορίζοντα (που σε ανεμπόδιστη θέα, όπως στην θάλασσα σχηματίζει έναν κύκλο με κέντρο εμάς), εξαρτάται από το ύψος που στεκόμαστε ή πιο σωστά, από το ύψος των ματιών μας πάνω από την θάλασσα, δηλαδή το ύψος παρατήρησης.
Όταν λοιπόν κολυμπάμε και στρέψουμε τα μάτια μας στον ορίζοντα, τότε υποθέτοντας ότι το ύψος παρατήρησης είναι μόλις είκοσι εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού, η απόσταση του ορίζοντα είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Το σχήμα της Γης, δεν είναι τέλεια σφαίρα, ούτε τέλειο ελλειψοειδές. Ο ακριβής υπολογισμός είναι αρκετά πολύπλοκος και εξαρτάται πέρα από το ύψος παρατήρησης και από την θέση μας πάνω στον πλανήτη μας. Όμως με μεγάλη ακρίβεια και για τις πρακτικές εφαρμογές μπορούμε να χρησιμοποιούμε έναν απλό τύπο:

(Υψος Παρατήρησης/6,752)1/2 = Απόσταση Ορίζοντα.

Αν δηλαδή διαιρέσουμε το ύψος παρατήρησης σε εκατοστά με το 6,752 και βρούμε την τετραγωνική ρίζα του αποτελέσματος, έχουμε την απόσταση του ορίζοντα σε χιλιόμετρα.

Από ένα ύψος π.χ. 100 μέτρων, έχουμε μια απόσταση ορίζοντα περίπου 38 χιλιόμετρα. Αν στεκόμασταν στην κορυφή του Ολύμπου, τότε θα μπορούσαμε να δούμε τον ορίζοντα 210 χιλιόμετρα μακρυά!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: https://www.flickr.com/photos/26627453@N07/3817943678/in/dateposted/ [Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)]

Δεν υπάρχουν σχόλια: