Σελίδες

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Νέο-ανακαλυφθείσα «περίεργα» βαριά μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας!


Τον λόγο ύπαρξης μιας, περίεργα μεγάλης μάζας, μαύρης τρύπας στο γαλαξία μας προσπαθούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες.
Με μια μάζα περίπου 68 ήλιων, είναι πολύ πιο «βαριά» από άλλες μαύρες τρύπες αστρικής προέλευσης μέσα και γύρω από τον Γαλαξία, λένε οι επιστήμονες. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ρεκόρ, είναι επίσης ένα αίνιγμα. Σύμφωνα με τη θεωρία, οι μαύρες τρύπες στο γαλαξία μας που σχηματίζονται από τους εκρηκτικούς θανάτους μεγάλων αστεριών - όπως πιθανώς η συγκεκριμένη - δεν μπορεί να είναι βαρύτερες από περίπου 25 ηλιακές μάζες.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

TOI-677: Warm Jupiter! Ένας νέος «ζεστός Δίας» ανακαλύφθηκε!


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων αναφέρει την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη τύπου "ζεστού Δία" (warm Jupiter) που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι τύπου F σε μια έκκεντρη τροχιά. Ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-677 b, είναι περίπου 20% μεγαλύτερος από τον Δία. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο arXiv.org.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Πριν από 50 χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ελαφρά παγκόσμια ψύξη!


Η μέση θερμοκρασία της Γης, αυξήθηκε σταδιακά από το 1880 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Εκείνη την εποχή όμως διαπιστώθηκε και μια ψυχρή τάση του κλίματος που εμφανίσθηκε ξαφνικά και συνεχίζεται έως σήμερα. Η ποσότητα σκόνης και άλλων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, μια αύξηση που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη θερμική επίδραση της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γεωλογικός χάρτης του Τιτάνα!


Ο πρώτος γεωλογικός χάρτης του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου (μεγαλύτερου από την Σελήνη αλλά και από τον πλανήτη Ερμή), ολοκληρώθηκε και αποκαλύπτει έναν δυναμικό κόσμο με αμμόλοφους, λίμνες, πεδιάδες, κρατήρες και άλλα χαρακτηριστικά.
Ο πλανητικός γεωλόγος David Williams της Arizona State University's School of Earth and Space Exploration συνεργάστηκε με ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την πλανητικό γεωλόγο Rosaly Lopes του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, για να αναπτύξει αυτόν τον παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη του Τιτάνα.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Η "Εσχατη Θούλη" άλλαξε όνομα!


Ένα από τα πιο παράξενα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, δεν θα ονομάζεται πλέον «Εσχατη Θούλη» (Ultima Thule). Το απομακρυσμένο σώμα που επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2019 το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έχει τώρα το νέο του όνομα: Arrokoth. Η λέξη σημαίνει «ουρανός» στη γλώσσα του λαού Powhatan, μιας ιθαγενούς αμερικανικής φυλής του Μέριλαντ.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ανακαλύφθηκε αστέρι που «εκτοξεύθηκε» από το κέντρο του Γαλαξία!


Η ανακάλυψη του αστέρα, γνωστή ως S5-HVS1, έγινε από τον Σεργκέι Κοπόσοφ του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon ως τμήμα της Φασματοσκοπικής Έρευνας του Νότιου Αστρικού Ρεύματος (Southern Stellar Stream Spectroscopic Survey - S5). Βρισκόμενος στον αστερισμό του γερανού ο S5-HVS1 κινείται δέκα φορές ταχύτερα από τα περισσότερα αστέρια στον Γαλαξία.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το σύμπαν είναι σφαιρικό;


Μία τριάδα ερευνητών με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης "La Sapienza" και το Πανεπιστήμια της Σορβόννης έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των κοσμολόγων, αφού υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Planck υποδηλώνουν ότι το σύμπαν είναι σφαιρικό. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, η Eleonora Di Valentino, ο Alessandro Melchiorri και ο Joseph Silk σκιαγραφούν τα επιχειρήματά τους και υποδηλώνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι υπάρχει μια «κοσμολογική κρίση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το πρώτο τεχνητό υλικό που ακολουθεί το ηλιακό φως, μπορεί να αναβαθμίσει τα ηλιακά πάνελ.


Καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό, το γνωστό μας ηλιοτρόπιο προσανατολίζεται συνεχώς προς αυτόν για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Τώρα μπορεί να γίνει το ίδιο και με τεχνητά υλικά.
Το πρώτο τεχνητό υλικό ικανό για φωτοτροπισμό, παρουσίασαν ερευνητές στις 4 Νοεμβρίου στο Nature. Κυλινδρικά στελέχη του υλικού, που ονομάζονται SunBOTs, μπορούν να ελιχθούν για να συλλάβουν περίπου το 90% του διαθέσιμου ηλιακού φωτός, ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται σε πολύ οξεία γωνία, διαπίστωσε η επιστήμονας των υλικών Ximin He του UCLA και οι συνεργάτες της.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Οι κανονισμοί προστασίας των άλλων πλανητών από την μόλυνση είναι αυστηροί;


Ορισμένες πολιτικές για την προστασία της Σελήνης, του Άρη και άλλων σωμάτων του ηλιακού συστήματος από τη μόλυνση από επισκέψεις αποστολών μπορεί να είναι πολύ αυστηρές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας επιτροπής 12 εμπειρογνωμόνων στην οποία ανέθεσε η NASA να αναθεωρήσει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τη προστασία άλλων κόσμων από τη ρύπανση με την επίγεια ζωή και αντίστροφα.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Νέα μελέτη ρίχνει φως στο τι πυροδοτεί τις εκρήξεις supernova.


Η κατανόηση της θερμοπυρηνικής έκρηξης των ισχυρών και φωτεινών αστρικών εκρήξεων τύπου Ia (υπερκαινοφανείς ή supernova τύπου Ia) είναι δυνατή μόνο μέσω θεωρητικών μοντέλων, τα οποία δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν απόλυτα τον μηχανισμό που πυροδότησε την έκρηξη.
Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της έκρηξης, που παρουσιάζεται σχεδόν σε όλα τα μοντέλα, είναι ο σχηματισμός ενός υπερηχητικού κύματος που ονομάζεται πυροδότηση, το οποίο είναι ικανό να κάψει όλο το υλικό ενός αστέρα πριν αυτό διασκορπιστεί στον διαστημικό χώρου. Αλλά, η φυσική των μηχανισμών που δημιουργούν μια τέτοια πυροδότηση σε ένα άστρο ήταν γενικά αόριστη.