Σελίδες

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

TOI-677: Warm Jupiter! Ένας νέος «ζεστός Δίας» ανακαλύφθηκε!


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων αναφέρει την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη τύπου "ζεστού Δία" (warm Jupiter) που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι τύπου F σε μια έκκεντρη τροχιά. Ο εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-677 b, είναι περίπου 20% μεγαλύτερος από τον Δία. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο arXiv.org.

Οι λεγόμενοι πλανήτες τύπου "ζεστού Δία" είναι γιγαντιαίοι πλανήτες αερίων με ελάχιστη μάζα 0.3 μάζες του Δία και περιόδους τροχιάς που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 100 ημερών. Σηματοδοτούν τη μετάβαση μεταξύ των πλανητών τύπου "καυτού Δία" (hot Jupiter) με μια τροχιακή περίοδο μεταξύ μιας και 10 ημερών και των αναλόγων του Δία με μια τροχιακή περίοδο μεγαλύτερη των 100 ημερών.
Ο TOI-677 b είναι η νεότερη προσθήκη στη λίστα των γνωστών πλανητών τύπου "ζεστού Δία". Το αντικείμενο εντοπίστηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος εξωπλανήτης από τον δορυφόρο ΤESS της NASA όταν παρακολούθησε το άστρο TOI-677 μεταξύ 1 Μαρτίου και 22 Απριλίου 2019. Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Andreas Jordan του Πανεπιστημίου Adolfo Ibáñez στην Χιλή επιβεβαίωσε την πλανητική φύση του αντικειμένου που διέρχεται μπροστά από το TOI-677 με μελέτη των φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με τη χρήση διαφόρων επίγειων τηλεσκοπίων.
«Εξετάσαμε διάφορα φασματογραφήματα του άστρου TOI-677 για να επιβεβαιώσουμε τον υποψήφιο πλανήτη και να υπολογίσουμε τη μάζα του», γράφουν οι αστρονόμοι στο άρθρο.
Σύμφωνα με άρθρο, ο TOI-677 b περιφέρεται γύρω από το γονικό του αστέρι σε έκκεντρο τροχιά (με εκκεντρότητα 0,43) κάθε 11,23 ημέρες σε απόσταση περίπου 0,1 AU (αστρονομικές μονάδες, δηλ. περίπου 15.000.000 χιλιόμετρα) από αυτό. Ο πλανήτης έχει ακτίνα περίπου 1,17 φορές την ακτίνα του Δία και μάζα περίπου 1,23 φορές την μάχα του Δία. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα του TOI-677 b προς το άστρο, οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο πλανήτης πρέπει να έχει μια θερμοκρασία στην εξωτερική επιφάνειά του περίπου 1,250 βαθμούς Kelvin.
Οσο αφορά το άστρο TOI-677, μοιάζει με τον ήλιο ως προς την σύσταση και έχει θερμοκρασία επιφανείας περίπου 6.300 βαθμούς Kelvin. Το αστέρι έχει μάζα περίπου 1,18 ηλιακές μάζες και η ακτίνα του είναι περίπου 28% μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας. Φαίνεται να είναι νεώτερο του ήλιου, με μια ηλικία σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ετών.
Επιπλέον, οι αστρονόμοι εντόπισαν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν μία δευτερεύουσα επιρροή στην ακτινική ταχύτητα του πλανήτη, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πρόσφατα ανιχνευθείς εξωγήινος κόσμος δεν είναι το μόνο αντικείμενο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το TOI-677. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αστρονόμοι, «αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε τελικό συμπέρασμα σχετικά με την παρουσία ενός ακόμα πλανήτη στο σύστημα TOI-677. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η ακριβής φύση της μακροχρόνιας επιρροής της ακτινικής ταχύτητας του πλανήτη TOI-677 b».



Δεν υπάρχουν σχόλια: