Σελίδες

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Οι κανονισμοί προστασίας των άλλων πλανητών από την μόλυνση είναι αυστηροί;


Ορισμένες πολιτικές για την προστασία της Σελήνης, του Άρη και άλλων σωμάτων του ηλιακού συστήματος από τη μόλυνση από επισκέψεις αποστολών μπορεί να είναι πολύ αυστηρές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας επιτροπής 12 εμπειρογνωμόνων στην οποία ανέθεσε η NASA να αναθεωρήσει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τη προστασία άλλων κόσμων από τη ρύπανση με την επίγεια ζωή και αντίστροφα.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές είναι συστάσεις του διεθνούς επιστημονικού οργανισμού COSPAR, ο οποίος έχει εδώ και δεκαετίες καθορίζει και αναθεωρεί τις πολιτικές για τα κράτη που ασχολούνται με τη διαστημική έρευνα.
Με την NASA να αποστέλλει μια αποστολή για συλλογή δειγμάτων στον Άρη το επόμενο έτος και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες να προγραμματίζουν ταξίδια στο φεγγάρι, οι κατευθυντήριες γραμμές για την πλανητική προστασία «χρειάζονται επειγόντως ενημέρωση», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA, σε τηλεδιάσκεψη στις 18 Οκτωβρίου κατά την εξέταση των αναθεωρήσεων. «Θέλουμε να σεβόμαστε την ακεραιότητα των τόπων που πηγαίνουμε αλλά και να προστατεύουμε και τον πλανήτη μας» από τυχόν ρύπους που θα μπορούσαν να μεταφερθούν, λέει. Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ισχύοντες κανόνες θα μπορούσαν να καταστήσουν τις μελλοντικές αποστολές άσκοπα περίπλοκες ή δαπανηρές.
Για παράδειγμα, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές αντιμετωπίζουν ολόκληρο το φεγγάρι ως μια πιθανώς ενδιαφέρουσα τοποθεσία για να διερευνήσουν την προέλευση της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αποστολή προσσελήνωσης πρέπει να υποβάλει τεκμηρίωση στην COSPAR, όπου να αναφέρει λεπτομερώς πού πήγε και τι έκανε. Αλλά εκτός από μερικές περιοχές, όπως το σεληνιακό νότιο πόλο που μπορεί να έχει αποθέματα νερού, το φεγγάρι έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της χημικής εξέλιξης της ζωής, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πλανητικός επιστήμονας Alan Stern κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Τόσες πολλές περιοχές μπορεί να μην χρειάζονται προστασία.
Ωστόσο, τουλάχιστον ένας αστροβιολόγος προειδοποίησε ενάντια των χαλαρών κατευθυντήριων γραμμών. Τα διαστημικά σκάφη που προσσεληνώνονται σε περιοχές που θεωρούνται αδιάφορες, θα μπορούσαν να μολύνουν περιοχές που είναι δυνητικά ενδιαφέρουσες για την αστροβιολογία, λέει ο John Rummel του Ινστιτούτου SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια. Αν ένα σεληνιακό όχημα προσκρούσει στην επιφάνεια του φεγγαριού «θα καταλήξει το υλικό που τυχόν μεταφέρει, μέσω της σεληνιακής ατμόσφαιρας να μολύνει τις περιοχές του παγωμένου νερού στο νότο και το βορρά ούτως ή άλλως», λέει. «Δεν χρειάζεται καν να προσγειωθεί στο νότιο πόλο για να συμβεί αυτό».
Στην έκθεσή της, η επιτροπή αναθεώρησης συνέστησε επίσης να επανεκτιμηθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης σε ολόκληρο τον Άρη. Οι αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν αυστηρά πρότυπα αποστείρωσης που συχνά περιλαμβάνουν την έκθεση των διαστημοπλοίων σε ακραίες θερμοκρασίες, χημικές διεργασίες και έντονη ακτινοβολία. Ωστόσο, η εμπειρία έχουν δείξει ότι τα μικρόβια της Γης είναι ικανά να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες και πιθανότατα θα παλέψουν για να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν σε πολλά μέρη του Άρη. Επομένως, αυτός ο καθαρισμός μπορεί να μην είναι απαραίτητος, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση δείχνει ότι συγκεκριμένες περιοχές του Άρη θα πρέπει να χαρακτηριστούν ζώνες υψηλής προτεραιότητας για την αναζήτηση της ζωής του παρελθόντος ή του παρόντος. Άλλες περιοχές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ζώνες ανθρώπινης εξερεύνησης, όπου τα μικρόβια που φέρνουν τα διαστημόπλοια και μελλοντικά οι αστροναύτες δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα. «Ενώ μερικά μέρη έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη ζωή στον Άρη, ή ακόμα και για την προβιοτική ανάπτυξη της ζωής, δεν έχουν όλα τα μέρη το ίδιο δυναμικό", ανέφερε ο Stern.

Σημείωση Research Highlights: ενώ άλλοι θεωρούν σίγουρη την μόλυνση μέσω της σεληνιακής ατμόσφαιρας (που ως γνωστό είναι τόσο αραιή και υποτυπώδεις που πρακτικά δεν υπάρχει), άλλοι θεωρούν ότι μπορεί να χωρισθεί ο Άρης σε τομείς με ασφάλεια (που και ατμόσφαιρα έχει και ισχυρούς ανέμους). Δυστυχώς η εμπειρία στην Γη δείχνει ότι ο περιορισμός των μολύνσεων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση (όπως στην περίπτωση διαφόρων επιδημιών ή ατυχημάτων).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Image Credit: NASA/JPL-Caltech. (CC BY 2.0)

Δεν υπάρχουν σχόλια: