Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το σύμπαν είναι σφαιρικό;


Μία τριάδα ερευνητών με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης "La Sapienza" και το Πανεπιστήμια της Σορβόννης έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των κοσμολόγων, αφού υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Planck υποδηλώνουν ότι το σύμπαν είναι σφαιρικό. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, η Eleonora Di Valentino, ο Alessandro Melchiorri και ο Joseph Silk σκιαγραφούν τα επιχειρήματά τους και υποδηλώνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι υπάρχει μια «κοσμολογική κρίση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η συμβατική θεωρία, η οποία στηρίζεται τη θεωρία του πληθωρισμού, υποδηλώνει ότι μετά την Μεγάλο Έκρηξη, το σύμπαν επεκτάθηκε με τρόπο επίπεδο - δύο δέσμες φωτός εκπέμφθηκαν παράλληλα θα ταξιδεύουν για πάντα παράλληλα. Αλλά τώρα, αφού μελέτησαν τα δεδομένα που εστάλησαν στη Γη από το διαστημικό παρατηρητήριο Planck (το οποίο χαρτογράφησε την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των ετών 2009 έως 2013), οι Di Valentino, Melchiorri και Silk διαφωνούν με τη συμβατική σκέψη. Ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύμπαν είναι κλειστό - ότι έχει σχήμα σφαίρας. Εάν εκπέμψετε δύο παράλληλες δέσμες φωτός στο σκοτεινό χώρο εμπρός σας, κάποια στιγμή, το φως να επιστρέψει πάλι σε εσάς αλλά πίσω από την πλάτη σας!
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν τα δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Planck που έδειξαν μια απόκλιση μεταξύ της συγκέντρωσης της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας και της διαστολής του σύμπαντος και εντόπισαν μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη από ό, τι προέβλεπε η θεωρία. Μια τέτοια ανισορροπία, ισχυρίζονται, θα κάνει το σύμπαν να καταρρέει στον εαυτό του, με αποτέλεσμα να αποκτά σφαιρικό σχήμα. Άλλοι, οι οποίοι εξέτασαν τα ίδια δεδομένα πριν από αυτή τη νέα έρευνα, είχαν καταλήξει ότι τα δεδομένα από το παρατηρητήριο περιείχαν κάποιο στατιστικό σφάλμα. Το ερευνητικό τρίο σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα με την επίπεδη θεωρία, όπως η ανικανότητα των επιστημόνων να μετρήσουν με ακρίβεια τη σταθερά του Hubble. Κάθε ομάδα που προσπαθεί βρίσκει διαφορετική απάντηση. Υπάρχουν επίσης προβλήματα συμβατότητας των ερευνών για τη σκοτεινή ενέργεια με ένα μοντέλο επίπεδου σύμπαντος. Καταλήγουν πάντως, αναγνωρίζοντας ότι με την τρέχουσα τεχνολογία δεν υπάρχει τρόπος να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματά τους, ότι θα πρέπει να επινοηθούν νέες συσκευές που θα μπορούν να μετρήσουν την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου με τρόπους αναμφισβήτητο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Image credit: ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Serge Meunier (CC BY 2.0)

Δεν υπάρχουν σχόλια: