Σελίδες

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Πριν από 50 χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ελαφρά παγκόσμια ψύξη!


Η μέση θερμοκρασία της Γης, αυξήθηκε σταδιακά από το 1880 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Εκείνη την εποχή όμως διαπιστώθηκε και μια ψυχρή τάση του κλίματος που εμφανίσθηκε ξαφνικά και συνεχίζεται έως σήμερα. Η ποσότητα σκόνης και άλλων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, μια αύξηση που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη θερμική επίδραση της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Από το 1940 έως το 1975, η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία μειώθηκε κατά περίπου 0,1 βαθμούς Κελσίου, διακόπτοντας μια τάση θέρμανσης δεκαετιών, ακόμη και όταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται. Πολλοί επιστήμονες θεώρησαν ότι η τάση ψύξης πιθανότατα προκλήθηκε από θειικά σωματίδια από την καύση ορυκτών καυσίμων που μπορούν να απορροφούν το φως του ήλιου και να μειώνουν την ατμοσφαιρική θέρμανση. Αυτή η θεωρία αποδείχθηκε σωστή: όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες άρχισαν να μειώνουν τις εκπομπές θείου τη δεκαετία του 1970 για τη μείωση της όξινης βροχής και των αναπνευστικών ασθενειών, η ψύξη έληξε απότομα. Από το 1975, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,6 βαθμούς C.
Σήμερα, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας είναι 1,1 βαθμούς C υψηλότερη από ό, τι στις προ-βιομηχανικές εποχές. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες εκπομπές θειικών αλάτων, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία, ενδέχεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η αφαίρεση όλων των εκπομπών θειικών αλάτων από τον κόσμο ταυτόχρονα, θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον περίπου 0,7 βαθμούς C στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

ΠΗΓΗ: sciencenews.org






Δεν υπάρχουν σχόλια: