Σελίδες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Η "Εσχατη Θούλη" άλλαξε όνομα!


Ένα από τα πιο παράξενα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, δεν θα ονομάζεται πλέον «Εσχατη Θούλη» (Ultima Thule). Το απομακρυσμένο σώμα που επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2019 το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έχει τώρα το νέο του όνομα: Arrokoth. Η λέξη σημαίνει «ουρανός» στη γλώσσα του λαού Powhatan, μιας ιθαγενούς αμερικανικής φυλής του Μέριλαντ.
Ο έλεγχος της αποστολής New Horizons γίνεται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory στο Laurel του Μέριλαντ.


«Θέλαμε να τιμήσουμε το Μέριλαντ ως επίκεντρο της αποστολής μας και η ιδέα της χρήσης της γλώσσας των εδώ ιθαγενών μας φάνηκε λογική», λέει ο Alan Stern, επικεφαλής της αποστολής New Horizons και πλανητικός επιστήμονας. «Η σύνδεση με την αποστολή μας με τη χρήση της λέξης «ουρανός» συμπλήρωσε το σκεπτικό μας».
Η NASA ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματος στις 12 Νοεμβρίου, με τη συγκατάθεση των αρχηγών της φυλής των Powhatan και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, της οργάνωσης η οποία, εν μέρει, επιβλέπει τις ονοματοδοσίες των ουρανίων σωμάτων.
Ο Arrokoth (προφέρεται AR-uh-koth), είναι ένα πεπλατυσμένο σώμα με δύο λοβούς στην Ζώνη Kuiper, των παγωμένων κόσμων πέρα ​​από τον Ποσειδώνα και έχει ήδη αλλάξει μερικά ονόματα. Μέχρι πρόσφατα, το επίσημο όνομά του ήταν 2014 MU69. Τον Μάρτιο του 2018, η ομάδα του New Horizons του έδωσε το προσωρινό όνομα Ultima Thule, μια λατινική φράση που σηματοδοτεί ένα τόπο πέρα ​​από τον γνωστό κόσμο.
«Το όνομα αυτό ήταν προσωρινό, που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε όταν θα κάναμε το κοντινό πέρασμα του διαστημοπλοίου», λέει ο Stern. Αυτό το προσωρινό όνομα  δέχτηκε άμεση κριτική, αφού η Newsweek σημείωσε ότι την φράση είχαν επίσης χρησιμοποιήσει οι Ναζί ως μυθική πατρίδα της φυλής των Αρίων.
Το διαστημικό σκάφος New Horizons - το οποίο αποστάληκε αρχικά για να ελέγξει τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του - εξακολουθεί να μεταδίδει δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου 2019 που πέρασε από τον Arrokoth και θα συνεχίσει για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, λέει ο Stern. Μέχρι τότε, η ομάδα θα έχει αρχίσει την προετοιμασία για έναν πιθανό τρίτο στόχο, μια αναζήτηση που δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι η Γη να φτάσει στην άλλη πλευρά του ήλιου το επόμενο καλοκαίρι και η επικοινωνία με το New Horizons να γίνεται και πάλι απρόσκοπτα και η περιοχή που βρίσκεται να είναι ορατή με τα τηλεσκόπια.
RESEARCH HIGHLIGHTS: Η αρχαία Θούλη είναι στην Ελληνική γλώσσα ένα νησί που αναφέρει πρώτη φορά ο αρχαίος Έλληνας ερευνητής Πυθέας τον 4ο αιώνα π.Χ. Η εθνικοσοσιαλιστική Εταιρεία της Θούλης στην Ναζιστική Γερμανία πήρε το όνομα της από το νησί αυτό. Τα μέλη της θεωρούσαν τη Θούλη ως τόπο προέλευσης της άριας φυλής. Αυτή η χρήση της λέξης, στέρησε δυστυχώς την ευκαιρία σε ένα ακόμα όνομα με Ελληνικές ρίζες να αντιπροσωπευθεί στο διάστημα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: New Horizons: Ultima Thule. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: