Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Μικρο - μετεωρίτες υποδεικνύουν υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην πρώιμη Γη!


Μικροί μετεωρίτες, όχι μεγαλύτεροι από κόκκους άμμου δίνουν νέες ενδείξεις σχετικά με την ατμόσφαιρα της πρώιμης Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι μικρο-μετεωρίτες σιδήρου που βρίσκονται σε αρχαία εδάφη υποδεικνύουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελούσε το 25 έως 50% της ατμόσφαιρας της Γης πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια και η ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας ήταν χαμηλότερη από σήμερα.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πως ακουγόταν η Μεγάλη Έκρηξη;


Με έναν τόσο εντυπωσιακό τίτλο όπως το "Big Bang" θα πίστευε κανείς ότι θα υπήρχε κάποιος εκκωφαντικός ήχος που θα το συνόδευε. Αλλά η Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το σύμπαν μας δεν προκάλεσε κάποιον ήχο που θα έσπαγε τα τύμπανα των αυτιών μας! Αντ 'αυτού, μάλλον ήταν περισσότερο σαν ένας αδιόρατος βόμβος, μη ανιχνεύσιμος από το ανθρώπινο αυτί.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Ο κόκκινος γίγαντας Μπετελγκέζ, συνεχίζει να χάνει λαμπρότητα, οδεύοντας στο τέλος του!


Ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse), ο εντυπωσιακός κόκκινος γίγαντας που βρίσκεται στον -ορατό από την Ελλάδα ολόκληρο τον χειμώνα- αστερισμό του Ωρίωνα,  συνεχίζει να γίνεται αμυδρότερος. Είναι βέβαιο ότι το αστέρι θα τερματίσει την ζωή του ως σούπερνοβα, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί για δεκάδες χιλιάδες χρόνια ακόμα (ή τουλάχιστον αυτές είναι οι εκτιμήσεις).

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Proxima: Περιστρέφεται μια υπερ-Γαία, γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας;


Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ενδείξεις για άλλον έναν υποψήφιο εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας τον Proxima Centauri ή Εγγύτατο σε απόσταση μόλις 4,2 έτη φωτός. Ένα άρθρο που περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020 στο περιοδικό Science Advances. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο δεύτερος εξωπλανήτης που ανακαλύπτεται να περιστρέφεται γύρω από το άστρο αυτό. 

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ανακαλύφθηκαν δύο πιθανά κατοικήσιμοι πλανήτες και ένας «κρύος Ποσειδώνας» σε κοντινές αποστάσεις.


Ένας "κρύος Ποσειδώνας" και δύο δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες αποτελούν μέρος πέντε εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν γύρω από κοντινά άστρα κόκκινους νάνους, όπως αναφέρεται στο The Astrophysical Journal Supplement Series από μια ομάδα με επικεφαλής τον Fabo Feng και τον Paul Butler.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Τι θα γινόταν εάν η Γη είχε δύο φεγγάρια;


"Η παλίρροια είναι μεγάλη, αλλά αντέχω" είναι ο πρώτος στίχος ενός τραγουδιού των Blondie της δεκαετίας του 1980. Θα μπορούσε επίσης να ήταν ένα αγαπημένο τραγούδι της κοινωνίας, αν η Γη βρισκόταν ξαφνικά με δύο φεγγάρια.
Το τραγούδι θα αντιπροσώπευε τέλεια τη νέα πραγματικότητα της Γης - μεγάλη και απρόβλεπτη παλίρροια - σύμφωνα με τον Neil Comins, καθηγητή φυσικής στο πανεπιστήμιο του Maine και συγγραφέα του βιβλίου «Τι θα γινόταν εάν η γη είχε δύο φεγγάρια». Ο Comins είναι ένας από τους λίγους επιστήμονες - σε αντίθεση με τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας – που για να αντιμετωπίσει αυτή την ερώτηση, βασίστηκε σε τεκμηριωμένα θεωρητικά μοντέλα και ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον - και δυνητικά αποκαλυπτικό - σενάριο.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Βρέθηκαν νεαρά αστέρια σε ένα παλιό μέρος του Γαλαξία μας.


Ένα σύμπλεγμα νεαρών αστεριών στον Γαλαξία, εντοπίσθηκε σε ένα σημείο του γαλαξία όπου θεωρητικά δεν έπρεπε να υπάρχει.
Ο γαλαξίας μας περιβάλλεται από ένα εκτεταμένο «φωτοστέφανο» παλιών αστεριών και καυτού αερίου - το οποίο δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά ώστε να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει νέα αστέρια.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Ενδείξεις πρόσφατης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Αφροδίτη!


Μια νέα έρευνα που διεξάγεται από το Ένωση Πανεπιστημιακών Διαστημικών Ερευνών (Universities Space Research Association - USRA) και δημοσιεύθηκε στις 3/1/2020 στο Science Advances δείχνει ότι η ροή λάβας στη Αφροδίτη μπορεί να είναι μόνο λίγων ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε να είναι ηφαιστειακά ενεργή σήμερα, καθιστώντας την τον μόνο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, εκτός από τη Γη, με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Εγιναν ορατά μαγνητικά πεδία στο φωτοστέφανο (άλω) ενός σπειροειδούς γαλαξία!


Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του Επιστημονικού Ιδρύματος Karl G. Jansky, μια ομάδα αστρονόμων έλαβε για πρώτη φορά μια εικόνα μαζικών και συνεκτικών μαγνητικών πεδίων στο φωτοστέφανο (άλω) ενός μακρινού σπειροειδούς γαλαξία, επιβεβαιώνοντας τις θεωρητικές προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο οι γαλαξίες δημιουργούν μαγνητικά πεδία. Ετσι επιβεβαιώνονται οι θεωρητικές ως σήμερα γνώσεις του πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες.
Η διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max Planck στη Βόννη της Γερμανίας, δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.
«Για να κατανοήσουμε πώς τα αστέρια όπως ο ήλιος και οι πλανήτες όπως η Γη δημιουργήθηκαν, πρέπει να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες, όπως και ο Γαλαξίας μας», δήλωσε ο Matthew Benacquista, διευθυντής έργου στο τμήμα Astronomical Sciences του NSF. «Αυτή η έρευνα είναι μια προσπάθεια να μετρηθούν γαλαξιακά μαγνητικά πεδία και να μάθουμε πώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα διαστρικά αέρια εκτοξεύονται από τους δίσκους γαλαξιών και συμβάλλουν στον σχηματισμό και την εξέλιξή τους».
Ο σπειροειδής γαλαξίας, ο οποίος αναφέρεται ως NGC 4631 ή «Γαλαξίας Φάλαινα», φαίνεται στην εικόνα, με τον δίσκο των αστέρων του με ροζ χρώμα. Οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου εμφανίζονται με πράσινο και μπλε χρώμα, που εκτείνονται πέρα ​​από τον δίσκο μέσα στην άλω του γαλαξία. Με πράσινο παρουσιάζονται γραμμές του μαγνητικού πεδίου που κατευθύνονται κατά προσέγγιση προς εμάς και με μπλε οι γραμμές με κατεύθυνση αντίθετα από εμάς. Αυτό το φαινόμενο, με το πεδίο που εναλλάσσεται ανά κατεύθυνση, δεν έχει γίνει ποτέ πριν ορατό μέσα στην άλω ενός γαλαξία.